Πώς να ρυθμίσετε τις συχνότητες σε έναν ισοσταθμιστή στερεοφωνικού ήχου

Περάστε λιγότερο από 30 λεπτά για να σμιλεύσετε και να ρυθμίσετε τον ήχο με τα χειριστήρια του ισοσταθμιστή

Έτσι, έχετε συνδέσει το στερεοφωνικό σας σύστημα και η μουσική ακούγεται αρκετά καλή. Αλλά μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερα; Φυσικά! Ένα από τα ευκολότερα και πιο βολικά εργαλεία για την προσαρμογή του ήχου είναι ίσως σωστά στα χέρια σας. Το παλιό σχολικό εξοπλισμό διαθέτει συνήθως φυσικά ρυθμιστικά (αναλογικά) στο μπροστινό μέρος, ενώ τα σύγχρονα μοντέλα ενσωματώνουν τέτοιους ελέγχους σε γραφική ψηφιακή μορφή (ή μερικές φορές ως μέρος μιας εφαρμογής ή λογισμικού, ανάλογα με τη ρύθμιση ενός ατόμου). Ένας ισοσταθμιστής στερεοφωνικού ήχου, κοινώς γνωστός ως «Έλεγχοι EQ», επιτρέπει την προσαρμογή συγκεκριμένων ζωνών συχνοτήτων. Πολύ συχνά, αυτοί οι έλεγχοι προσφέρουν μια επιλογή από προεπιλογές ενός κλικ, όπως (όχι όμως περιοριστικά): επίπεδη, ποπ, ροκ, συναυλία, φωνητικά, ηλεκτρονικά, λαϊκά, τζαζ, ακουστικά και πολλά άλλα.

Όπως και με τη γεύση του φαγητού, η ακρόαση μουσικής είναι μια υποκειμενική εμπειρία. Είτε ένας απλός ακροατής είτε ένας αφοσιωμένος ομιλητής, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν ορισμένες προτιμήσεις. Μερικοί από εμάς επιλέγουμε να αυξήσουμε τα γεύματά μας με ένα πασπαλίζιν μπαχαρικών όπως το αλάτι, το πιπέρι, η κανέλα ή η σάλσα. Η ίδια ιδέα ισχύει για τον ήχο και τα χειριστήρια του ισοσταθμιστή παρέχουν αυτό το στοιχείο προσαρμογής. Θυμηθείτε, μόνο εσείς γνωρίζετε και αποφασίζετε τι ακούγεται καλά στα αυτιά σας, οπότε εμπιστευθείτε σε αυτό που ακούτε και απολαύστε!

Μερικές φορές η χρήση ενός στερεοφωνικού ισοσταθμιστή ήχου μπορεί να είναι λιγότερο για την ενίσχυση και περισσότερο για τη γεφύρωση ενός ελλείμματος. Διαφορετικές μάρκες και μοντέλα ηχείων παρουσιάζουν μοναδικές ηχητικές υπογραφές, οπότε ο ισοσταθμιστής μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση και τελειοποίηση της εξόδου. Ίσως ένα ζευγάρι στερεοφωνικών ηχείων δίνει μεγάλη έμφαση στα χαμηλά και τα υψηλά. Ή ίσως υπάρχει μια βουτιά συχνότητας που πρέπει να εξομαλυνθεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα διαφορετικά ηχεία μπορεί να απαιτούν διαφορετικές ρυθμίσεις και η συνετή χρήση των χειριστηρίων του ισοσταθμιστή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του συνολικού ήχου χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατέχουν και χρησιμοποιούν έναν αναλυτή πραγματικού χρόνου , ο οποίος είναι απολύτως εντάξει. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε πώς να ρυθμίζετε έναν ισοσταθμιστή στερεοφωνικού ήχου είναι κατά το αυτί, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές προτιμήσεις ακρόασης ως οδηγό. Βοηθά αν έχετε και χρησιμοποιείτε κάποια αγαπημένα κομμάτια ήχου δοκιμής . Όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις για τον καλύτερο ήχο, επομένως χρησιμοποιήστε τα παρακάτω βήματα για να προσαρμόσετε έναν ισοσταθμιστή στις προτιμήσεις σας. Απλά να θυμάστε ότι οι μικρές ρυθμίσεις μπορούν να πάνε πολύ μακριά για την τελειότητα.

Δυσκολία: Εύκολη

Χρόνος που απαιτείται: 30 λεπτά

Εδώ είναι πώς

  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά τα ηχεία . Πριν ακουμπήσετε ακόμη και τον ισοσταθμιστή, βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηχεία είναι τοποθετημένα σωστά. Εάν τα ηχεία δεν είναι ήδη τοποθετημένα ώστε να ακούγονται καλύτερα, η ρύθμιση των χειριστηρίων του ισοσταθμιστή δεν θα δημιουργήσει την επιθυμητή πρόσκρουση. Εάν δεν γνωρίζετε πώς να είστε βέβαιοι ή δεν είστε βέβαιοι, ακολουθήστε τις σωστές οδηγίες τοποθέτησης για να βοηθήσετε να ρυθμίσετε σωστά τα ηχεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσετε από τον καλύτερο δυνατό ήχο στην αίθουσα ακρόασης .
  2. Ρυθμίστε τα χειριστήρια του ισοσταθμιστή στο ουδέτερο . Ξεκινήστε με τα χειριστήρια του ισοσταθμιστή (εάν το υλικό και / ή το λογισμικό) είναι ρυθμισμένα στη θέση ουδέτερου ή στο '0'. Δεν ξέρετε ποιος μπορεί να τους άγγιξε τελευταία, οπότε είναι πάντα συνετό να ελέγξετε πρώτα τα επίπεδα. Κάθε ρυθμιστής ρυθμίζει μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων, χαρακτηρισμένη σε Hz (Hz), με την κάθετη κίνηση να αυξάνει / μειώνει την έξοδο decibel (dB). Οι χαμηλές συχνότητες (μπάσα) βρίσκονται στα αριστερά, τα υψηλά (πρίμα) στα δεξιά και τα μεσαία μεταξύ τους.
  3. Ρυθμίστε τα στοιχεία ελέγχου ισοσταθμιστή . Με βάση τις απόψεις σας ή τις προτιμήσεις ακρόασης, κάντε μικρές ρυθμίσεις (αύξηση ή μείωση) σε έναν έλεγχο συχνότητας κάθε φορά. Φροντίστε να παίζετε μουσική με την οποία εξοικειωθείτε, ώστε να είστε σίγουροι για τον ήχο που προκύπτει. Ακόμη και μια μικρή προσαρμογή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς όλες οι συχνότητες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζουν τη συνολική απόδοση.
    1. Λάβετε υπόψη ότι θεωρείται βέλτιστη πρακτική η μείωση ή η μείωση των συχνοτήτων αντί της αύξησής τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντίθετο-διαισθητικό στην αρχή από την ώθηση του dial up αποτελέσματα για την παροχή περισσότερων. Ωστόσο, τα ενισχυμένα σήματα μπορούν γρήγορα να διαβρώσουν τη διαύγεια και να δημιουργήσουν ανεπιθύμητη παραμόρφωση, η οποία αποτρέπει τον σκοπό της τελειοποίησης για τον καλύτερο ήχο. Έτσι, αν θέλετε να ακούσετε φωτεινότερα πρίμα γενικά, θα μειώσετε τα επίπεδα των μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων. Θέλετε περισσότερα μπάσα; Τονίστε τα πρίμα και το μεσαίο. Είναι όλα σχετικά με την ισορροπία και την αναλογία.
  1. Αξιολογήστε την ποιότητα του ήχου . Αφού κάνετε τη ρύθμιση, αφήστε μια στιγμή ακρόασης να εκτιμήσει το προκύπτον αποτέλεσμα - οι αλλαγές συνήθως δεν συμβαίνουν αμέσως. Μπορεί επίσης να θέλετε να ενεργοποιήσετε λίγο την ένταση, ειδικά εάν έχουν ρυθμιστεί κάποιες συχνότητες.
  2. Κάντε περαιτέρω προσαρμογές . Επαναπροσδιορίστε τα χειριστήρια για μικρές αλλαγές ή επιλέξτε μια άλλη ζώνη συχνοτήτων και επαναλάβετε το τρίτο βήμα μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή ποιότητα ήχου. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να παίζετε διαφορετικά μουσικά κομμάτια που παρουσιάζουν μια ποικιλία φωνητικών ή / και οργάνων για να μηδενιστούν σε συγκεκριμένο ήχο. Μη φοβάστε να παίξετε και να πειραματιστείτε με όλες τις ρυθμίσεις του ισοσταθμιστή.