Πώς να βρείτε και να αλλάξετε μια διεύθυνση MAC

Πώς να βρείτε και να αλλάξετε διευθύνσεις MAC σε δρομολογητές μέσω της κλωνοποίησης

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εύρεση μιας διεύθυνσης MAC εξαρτάται από τον τύπο της εν λόγω συσκευής δικτύου. Όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα δικτύου περιέχουν προγράμματα βοηθητικών προγραμμάτων που σας επιτρέπουν να βρείτε (και μερικές φορές αλλάζουν) τις ρυθμίσεις διευθύνσεων MAC.

Βρείτε μια διεύθυνση MAC στα Windows

Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα ipconfig (με την επιλογή / all) για να εμφανίσετε τη διεύθυνση MAC του υπολογιστή σε σύγχρονες εκδόσεις των Windows. Πολύ παλιές εκδόσεις των Windows 95 και Windows 98 χρησιμοποίησαν το βοηθητικό πρόγραμμα winipcfg.

Τόσο το winipcfg όσο και το ipconfig μπορούν να εμφανίζουν πολλές διευθύνσεις MAC για έναν υπολογιστή. Υπάρχει μια διεύθυνση MAC για κάθε εγκατεστημένη κάρτα δικτύου. Επιπλέον, τα Windows διατηρούν μία ή περισσότερες διευθύνσεις MAC που δεν σχετίζονται με κάρτες υλικού.

Για παράδειγμα, η δικτύωση μέσω τηλεφώνου των Windows χρησιμοποιεί εικονικές διευθύνσεις MAC για να διαχειρίζεται τη σύνδεση τηλεφώνου σαν να ήταν κάρτα δικτύου. Ορισμένοι πελάτες VPN των Windows έχουν επίσης τη δική τους διεύθυνση MAC. Οι διευθύνσεις MAC αυτών των προσαρμογέων εικονικού δικτύου έχουν το ίδιο μήκος και μορφή με τις πραγματικές διευθύνσεις υλικού.

Βρείτε μια διεύθυνση MAC σε Unix ή Linux

Η συγκεκριμένη εντολή που χρησιμοποιείται στο Unix για να βρει μια διεύθυνση MAC ποικίλλει ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Στο Linux και σε ορισμένες μορφές Unix, η εντολή ifconfig -a επιστρέφει διευθύνσεις MAC.

Μπορείτε επίσης να βρείτε διευθύνσεις MAC σε Unix και Linux στην ακολουθία μηνυμάτων εκκίνησης. Αυτά τα λειτουργικά συστήματα εμφανίζουν την οθόνη MAC του υπολογιστή στην οθόνη καθώς το σύστημα επανεκκινείται. Επιπλέον, τα αρχεία εκκίνησης διατηρούνται σε ένα αρχείο καταγραφής (συνήθως "/ var / log / μηνύματα" ή "/ var / adm / μηνύματα").

Βρείτε μια διεύθυνση MAC στο Mac

Μπορείτε να βρείτε διευθύνσεις MAC σε υπολογιστές Apple Mac στον πίνακα ελέγχου TCP / IP . Εάν το σύστημα εκτελεί το Open Transport, η διεύθυνση MAC εμφανίζεται κάτω από τις οθόνες "Info" ή "User Mode / Advanced". Εάν το σύστημα εκτελεί MacTCP, η διεύθυνση MAC εμφανίζεται κάτω από το εικονίδιο "Ethernet".

Περίληψη - Πώς να βρείτε μια διεύθυνση MAC

Η παρακάτω λίστα συνοψίζει τις επιλογές για να βρείτε τη διεύθυνση MAC ενός υπολογιστή:

Οι διευθύνσεις MAC σχεδιάστηκαν για να είναι σταθεροί αριθμοί που δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί βάσιμοι λόγοι για να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC

Αλλαγή διεύθυνσης MAC για να συνεργαστείτε με τον ISP σας

Οι περισσότερες συνδρομές στο Internet επιτρέπουν στον πελάτη μόνο μία διεύθυνση IP. Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) μπορεί να εκχωρήσει μία στατική (σταθερή) διεύθυνση IP σε κάθε πελάτη. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι μια αναποτελεσματική χρήση των διευθύνσεων IP που είναι σήμερα ελλιπείς. Ο ISP εκδίδει πιο συχνά μια δυναμική διεύθυνση IP κάθε πελάτη που μπορεί να αλλάζει κάθε φορά που ο πελάτης συνδέεται στο Internet.

Οι ISP εξασφαλίζουν ότι κάθε πελάτης λαμβάνει μόνο μία δυναμική διεύθυνση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Το Dial-up και πολλές υπηρεσίες DSL απαιτούν τυπικά τον πελάτη να συνδεθεί με ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Οι υπηρεσίες καλωδιακού μόντεμ, από την άλλη πλευρά, το κάνουν αυτό με την καταγραφή και την παρακολούθηση της διεύθυνσης MAC της συσκευής που συνδέεται με τον ISP.

Η συσκευή της οποίας η διεύθυνση MAC παρακολουθείται από έναν ISP μπορεί να είναι είτε το καλωδιακό μόντεμ, ο ευρυζωνικός δρομολογητής ή ο υπολογιστής που φιλοξενεί τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο πελάτης είναι ελεύθερος να δημιουργήσει ένα δίκτυο πίσω από αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά ο ISP αναμένει ότι η διεύθυνση MAC θα ταιριάζει με την καταχωρημένη τιμή ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, κάθε φορά που ένας πελάτης αντικαθιστά τη συσκευή αυτή ή αλλάξει τον προσαρμογέα δικτύου μέσα σε αυτό, η διεύθυνση MAC αυτού του νέου εξοπλισμού δεν θα αντιστοιχεί πλέον με εκείνη που καταχωρήθηκε στον ISP. Ο ISP συχνά απενεργοποιεί τη σύνδεση Internet του πελάτη για λόγους ασφάλειας (και χρέωσης).

Αλλάξτε μια διεύθυνση MAC μέσω κλωνοποίησης

Μερικοί άνθρωποι επικοινωνούν με τον ISP τους για να ζητήσουν να ενημερώσουν τη διεύθυνση MAC που σχετίζεται με τη συνδρομή τους. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί αλλά απαιτεί χρόνο και η υπηρεσία Διαδικτύου δεν θα είναι διαθέσιμη, ενώ περιμένει τον πάροχο να αναλάβει δράση.

Ένας καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε γρήγορα αυτό το πρόβλημα είναι να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC στη νέα συσκευή έτσι ώστε να ταιριάζει με τη διεύθυνση της αρχικής συσκευής. Ενώ μια πραγματική διεύθυνση MAC δεν μπορεί να αλλάξει στο υλικό, η διεύθυνση μπορεί να εξομοιωθεί με λογισμικό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κλωνοποίηση .

Πολλοί ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν σήμερα την κλωνοποίηση διευθύνσεων MAC ως προηγμένη επιλογή διαμόρφωσης. Η εξομοιωμένη διεύθυνση MAC εμφανίζεται στον παροχέα υπηρεσιών όμοια με την αρχική διεύθυνση υλικού. Η συγκεκριμένη διαδικασία της κλωνοποίησης διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του δρομολογητή. συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση του προϊόντος για λεπτομέρειες.

Διευθύνσεις MAC και καλωδιακά μόντεμ

Εκτός από τις διευθύνσεις MAC που παρακολουθεί ο ISP, ορισμένα ευρυζωνικά μόντεμ παρακολουθούν επίσης τη διεύθυνση MAC του προσαρμογέα δικτύου του κεντρικού υπολογιστή εντός του οικιακού δικτύου. Εάν αλλάξετε τον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο ευρυζωνικό μόντεμ ή αλλάξετε τον προσαρμογέα δικτύου του, η καλωδιακή σύνδεση στο Internet μπορεί να μην λειτουργεί αργότερα.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν απαιτείται κλωνοποίηση διεύθυνσης MAC. Η επαναφορά (συμπεριλαμβανομένης της ισχύος ανακύκλωσης) και στο καλωδιακό μόντεμ και στον κεντρικό υπολογιστή θα αλλάξει αυτόματα τη διεύθυνση MAC που είναι αποθηκευμένη στο μόντεμ.

Αλλαγή διευθύνσεων MAC μέσω του λειτουργικού συστήματος

Ξεκινώντας με τα Windows 2000, οι χρήστες μπορούν μερικές φορές να αλλάξουν τη διεύθυνση MAC τους μέσω της διασύνδεσης των Windows My Network Places . Αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί για όλες τις κάρτες δικτύου, καθώς εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο επίπεδο υποστήριξης λογισμικού ενσωματωμένο στο πρόγραμμα οδήγησης του προσαρμογέα.

Στο Linux και στις εκδόσεις του Unix, το "ifconfig" υποστηρίζει επίσης την αλλαγή των διευθύνσεων MAC εάν υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη δικτύου και η υποστήριξη του οδηγού.

Περίληψη - Αλλαγή διεύθυνσης MAC

Η διεύθυνση MAC είναι ένα σημαντικό στοιχείο της δικτύωσης υπολογιστών. Οι διευθύνσεις MAC εντοπίζουν με μοναδικό τρόπο έναν υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο. Το MAC είναι ένα βασικό στοιχείο που απαιτείται για πρωτόκολλα δικτύου όπως το TCP / IP για να λειτουργήσει.

Τα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών και οι ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν την προβολή και ορισμένες φορές την αλλαγή των διευθύνσεων MAC. Ορισμένοι ISP παρακολουθούν τους πελάτες τους με διεύθυνση MAC. Η αλλαγή μιας διεύθυνσης MAC μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις για να διατηρηθεί η λειτουργία μιας σύνδεσης στο Internet. Ορισμένα ευρυζωνικά μόντεμ παρακολουθούν επίσης τη διεύθυνση MAC του κεντρικού υπολογιστή τους.

Αν και οι διευθύνσεις MAC δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες γεωγραφικής θέσης όπως οι διευθύνσεις IP, η αλλαγή των διευθύνσεων MAC μπορεί να βελτιώσει το ιδιωτικό σας απόρρητο στο Internet σε ορισμένες περιπτώσεις.