Μάθετε περισσότερα για τα θέματα HDCP και τα πιθανά συμβατά θέματα

Η άδεια χρήσης HDCP προστατεύει ταινίες υψηλής αξίας, τηλεοπτικές εκπομπές και ήχο

Πρόσφατα αγοράσατε ένα Blu-ray Disc player και αναρωτιέστε γιατί δεν θα παίξει; Χρησιμοποιείτε καλώδια HDMI , DVI ή DP και εμφανίζετε περιστασιακά σφάλματα κατά την προσπάθεια προβολής περιεχομένου βίντεο; Κατά τη διαδικασία αγοράς για μια νέα τηλεόραση, αναρωτήθηκες τι σήμαινε το HDCP;

Εάν ένα από αυτά τα σενάρια περιγράφει την κατάστασή σας, πιθανόν να έχετε πρόβλημα συμβατότητας HDCP.

Τι είναι το HDCP;

Η προστασία ψηφιακού περιεχομένου υψηλού εύρους ζώνης (HDCP) είναι ένα χαρακτηριστικό ασφάλειας που αναπτύχθηκε από την Intel Corporation και απαιτεί τη χρήση προϊόντων πιστοποιημένων με HDCP για λήψη ψηφιακού σήματος κρυπτογραφημένου με HDCP.

Λειτουργεί με την κρυπτογράφηση ενός ψηφιακού σήματος με ένα κλειδί που απαιτεί έλεγχο ταυτότητας από τα προϊόντα εκπομπής και λήψης. Εάν αποτύχει ο έλεγχος ταυτότητας, το σήμα αποτυγχάνει.

Σκοπός του HDCP

Το Digital Content Protection LLC, η θυγατρική εταιρεία της Intel που κατέχει άδεια χρήσης HDCP, περιγράφει το σκοπό της τεχνολογίας αδειοδότησης για την προστασία ψηφιακών ταινιών υψηλής αξίας, τηλεοπτικών εκπομπών και ήχου από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή αντιγραφή.

Η πιο πρόσφατη έκδοση HDCP είναι η έκδοση 2.3, η οποία κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018. Τα περισσότερα προϊόντα στην αγορά έχουν προηγούμενη έκδοση HDCP, η οποία είναι εξαιρετική επειδή το HDCP είναι συμβατό σε όλες τις εκδόσεις.

Ψηφιακό περιεχόμενο με HDCP

Η Sony Pictures Entertainment Inc., η εταιρία Walt Disney και η Warner Bros. ήταν πρώιμοι υιοθετούν την τεχνολογία κρυπτογράφησης HDCP.

Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ποιο περιεχόμενο έχει προστασία HDCP, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να κρυπτογραφηθεί σε οποιαδήποτε μορφή δίσκου Blu-ray , ενοικίασης DVD, καλωδιακής ή δορυφορικής υπηρεσίας ή προγραμματισμού pay-per-view.

Το DCP έχει χορηγήσει άδεια σε εκατοντάδες κατασκευαστές ως υιοθετών της HDCP.

Σύνδεση HDCP

Το HDCP είναι συναφές όταν χρησιμοποιείτε ψηφιακό καλώδιο HDMI ή DVI. Εάν κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί αυτά τα καλώδια έχει HDCP, τότε δεν πρέπει να παρατηρήσετε τίποτα. Το HDCP έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της κλοπής ψηφιακού περιεχομένου, ο οποίος είναι ένας άλλος τρόπος για να δηλώσετε την εγγραφή. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των στοιχείων που μπορείτε να συνδέσετε.

Πώς επηρεάζει το HDCP τον καταναλωτή

Το ζήτημα είναι η παράδοση ψηφιακού σήματος μέσω ψηφιακού καλωδίου σε μια ψηφιακή συσκευή προβολής, όπως μια συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray που στέλνει μια εικόνα 1080p σε μια HDTV 1080p μέσω καλωδίου HDMI.

Εάν όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα βάσει του HDCP, ο καταναλωτής δεν θα παρατηρήσει τίποτα. Το ζήτημα παρουσιάζεται όταν ένα από τα προϊόντα δεν είναι πιστοποιημένο ως HDCP. Μια βασική πτυχή του HDCP είναι ότι δεν απαιτείται από το νόμο να είναι συμβατή με κάθε διεπαφή. Είναι μια εθελοντική σχέση αδειοδότησης μεταξύ του DCP και των διαφόρων εταιρειών.

Ακόμα, είναι ένα απρόβλεπτο σοκ για τον καταναλωτή που συνδέει ένα Blu-ray player με ένα HDTV με ένα καλώδιο HDMI μόνο για να μην δει κανένα σήμα. Η λύση σε αυτή την κατάσταση είναι είτε να χρησιμοποιήσετε καλώδια συστατικών αντί για HDMI ή να αντικαταστήσετε την τηλεόραση. Αυτή δεν είναι η συμφωνία που οι περισσότεροι καταναλωτές πίστευαν ότι συμφώνησαν όταν αγόρασαν μια HDTV που δεν έχει άδεια χρήσης HDCP.

Προϊόντα HDCP

Τα προϊόντα με HDCP ταξινομούνται σε τρεις κάδους-πηγές, νεροχύτες και επαναλήπτες:

Για τον περίεργο καταναλωτή που θέλει να ελέγξει αν ένα προϊόν έχει HDCP, η DCP δημοσιεύει στον ιστότοπό της μια λίστα εγκεκριμένων προϊόντων.