Τι είναι το Blu-ray;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Blu-ray

Το Blu-ray είναι ένας από τους δύο μεγάλους τύπους δίσκων υψηλής ευκρίνειας (ο άλλος είναι HD-DVD) που εισήχθησαν στους καταναλωτές το 2006. Η πρόθεση ήταν να αντικατασταθεί το ισχύον πρότυπο DVD στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, στις 19 Φεβρουαρίου 2008, το HD-DVD σταμάτησε και τώρα το Blu-ray είναι το μόνο format υψηλής ευκρίνειας που βασίζεται σε δίσκους ακόμα σε χρήση, ενώ το DVD εξακολουθεί να χρησιμοποιείται επίσης.

Blu-ray vs DVD

Το Blu-ray βασίζεται στο ίδρυμα που έχει δημιουργήσει το DVD στην αναζήτηση υψηλής ποιότητας τηλεοπτικής προβολής και ακουστικής εμπειρίας. Αν και το DVD προσφέρει πολύ καλή εμπειρία προβολής, δεν είναι μια μορφή υψηλής ευκρίνειας. Με την εμφάνιση τόσο της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας όσο και της τάσης για μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης τηλεόρασης, καθώς και με την αυξημένη χρήση των βιντεοπροβολέων, οι περιορισμοί της ποιότητας του DVD γίνονται πιο αισθητοί.

Το Blu-ray επιτρέπει στον καταναλωτή να βλέπει περισσότερο βάθος, ευρύτερο φάσμα αποχρώσεων χρώματος και περισσότερες λεπτομέρειες στην εικόνα από ό, τι από το DVD, παρέχοντας μια πραγματική εμπειρία τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας από προ-εγγεγραμμένο υλικό σε μέσο που βασίζεται σε δίσκο παρόμοιο με εκείνο ενός DVD.

Όπου το DVD χρησιμοποιεί τεχνολογία κόκκινου λέιζερ, η μορφή Blu-ray Disc χρησιμοποιεί τεχνολογία Blue Laser και εξελιγμένη συμπίεση βίντεο για την επίτευξη αναπαραγωγής βίντεο υψηλής ευκρίνειας στον δίσκο ίδιου μεγέθους με ένα τυπικό DVD.

Η σημασία της τεχνολογίας μπλε λέιζερ είναι ότι ένα μπλε λέιζερ είναι στενότερο από ένα κόκκινο λέιζερ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εστιασθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μια επιφάνεια δίσκου. Χρησιμοποιώντας αυτό το πλεονέκτημα, οι μηχανικοί ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τις "κοιλότητες" στο δίσκο όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες μικρότερες και έτσι να ταιριάζουν περισσότερο σε "δίσκους" σε δίσκο Blu-Ray απ 'ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε DVD. Η αύξηση του αριθμού των υποδοχών δημιουργεί περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης στο δίσκο, κάτι που είναι απαραίτητο για τον επιπλέον χώρο που απαιτείται για την εγγραφή βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Εκτός από την αυξημένη χωρητικότητα για βίντεο, το Blu-ray επιτρέπει επίσης μεγαλύτερη χωρητικότητα από το DVD. Αντί να συμπεριλαμβάνουμε απλώς Standard Dolby Digital και DTS ήχο που γνωρίζουμε σε DVD (τα οποία αναφέρονται ως "lossy" ήχου μορφές επειδή είναι πιο συμπιεσμένα για να χωρέσουν σε ένα δίσκο DVD), το Blu-ray έχει την ικανότητα για να κρατήσετε μέχρι και 8 κανάλια ασυμπίεστου ήχου εκτός από μια ταινία.

Επισκόπηση προδιαγραφών μορφής δίσκου Blu-ray

Ultra HD Blu-ray

Στα τέλη του 2015 εισήχθη η μορφή δίσκου Ultra HD Blu-ray . Αυτή η μορφή χρησιμοποιεί δίσκους ίδιου μεγέθους με τη μορφή Blu-ray, αλλά είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να χωρέσουν περισσότερες πληροφορίες που υποστηρίζουν αναπαραγωγή εγγενούς ανάλυσης 4K (αυτό δεν είναι το ίδιο με την αναβάθμιση 4K που παρέχεται σε ορισμένους τυπικούς Blu-ray Disc players) , καθώς και άλλες δυνατότητες βελτίωσης βίντεο, όπως ευρεία γκάμα χρωμάτων και HDR .

Δεν μπορείτε να αναπαραγάγετε δίσκο Blu-ray Ultra HD σε μια τυπική συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, αλλά οι αναπαραγωγοί Blu-ray Disc Ultra HD μπορούν να αναπαράγουν δίσκους Blu-ray, DVD και CD και οι περισσότεροι μπορούν να μεταφέρουν περιεχόμενο από το διαδίκτυο - κατά την κρίση του κατασκευαστή.

Περισσότερες πληροφορίες

Πηγαίνετε πέρα ​​από τις προδιαγραφές και ελέγξτε τι άλλο πρέπει να ξέρετε, τι να αγοράσετε και πώς να ρυθμίσετε ένα Blu-ray Disc Player.

Πριν αγοράσετε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray

Οι καλύτεροι παίκτες δίσκων Blu-ray και Blu-ray Ultra HD

Πώς να κατεβάσετε το Blu-ray Disc Player σας και να τρέξετε