Τι σημαίνει το DTS για τον ήχο οικιακού κινηματογράφου;

Το DTS αποτελεί σημαντικό μέρος της εμπειρίας ακρόασης στο σπίτι

Το σύστημα οικιακού κινηματογράφου είναι γεμάτο από μινιατούρες και ακρωνύμια, και όταν πρόκειται για ήχο surround, μπορεί να γίνει πραγματικά συγκεχυμένη. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρκτικόλεξα στον ήχο οικιακού κινηματογράφου είναι τα γράμματα DTS.

Τι είναι το DTS

Το DTS σημαίνει Ψηφιακά Συστήματα Θεάτρου (τώρα επίσημα συντομευμένο σε DTS).

Πριν αρχίσουμε να παίρνουμε το ρόλο και τις εσωτερικές λειτουργίες του DTS, εδώ υπάρχει ένα σύντομο ιστορικό υπόβαθρο σχετικά με τη σημασία του στην εξέλιξη του home theatre.

Η DTS ιδρύθηκε το 1993 ως ανταγωνιστής της Dolby Labs στην ανάπτυξη τεχνολογίας κωδικοποίησης / αποκωδικοποίησης / επεξεργασίας ήχου surround ήχου που χρησιμοποιείται τόσο σε κινηματογραφικές εφαρμογές όσο και σε εφαρμογές οικιακού κινηματογράφου.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το DTS δεν είναι μόνο ένα όνομα εταιρείας, αλλά είναι επίσης μια αναγνωριστική ετικέτα που χρησιμοποιεί για να προσδιορίσει την ομάδα τεχνολογιών ήχου surround ήχου.

Η πρώτη κυκλοφοριακή θεατρική ταινία που χρησιμοποίησε την τεχνολογία ήχου surround DTS ήχου ήταν το Jurassic Park . Η πρώτη εφαρμογή οικιακού κινηματογράφου του ήχου DTS ήταν η κυκλοφορία του Jurassic Park στο Laserdisc το 1997. Το πρώτο DVD που περιείχε ένα soundtrack DTS ήταν το The Legend of Mulan το 1998.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της εταιρείας DTS.

DTS Digital Surround

Ως μορφή ηχητικού σήματος οικιακού κινηματογράφου, το DTS (επίσης αναφερόμενο ως DTS Digital Surround ή DTS Core) είναι ένα από τα δύο (μαζί με το Dolby Digital 5.1 ) που ξεκίνησε με τη μορφή Laserdisc, με αμφότερες τις μορφές να μεταναστεύουν σε DVD .

Το DTS Digital Surround είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης 5.1 καναλιών το οποίο, στο άκουσμα ακρόασης, απαιτεί συμβατό δέκτη οικιακού κινηματογράφου με 5 κανάλια ενίσχυσης και 5 ηχεία (αριστερό, δεξιό, κέντρο, αριστερό surround, δεξί surround) και υπογούφερ (. 1), παρόμοια με τις απαιτήσεις που απαιτούνται για το Dolby Digital.

Ωστόσο, το DTS χρησιμοποιεί λιγότερη συμπίεση στη διαδικασία κωδικοποίησης από τον ανταγωνιστή του Dolby. Ως αποτέλεσμα, όταν αποκωδικοποιούνται, πολλοί θεωρούν ότι το DTS παρέχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο άκρο ακρόασης.

Το DTS Digital Surround κωδικοποιείται με ρυθμό δειγματοληψίας 48 kHz σε 24 bit και υποστηρίζει ρυθμό μεταφοράς μέχρι 1,5 Mbps . Αντίθετα με το τυπικό Dolby Digital, το οποίο υποστηρίζει ρυθμό δειγματοληψίας 48kHz σε μέγιστο 20 bit, με μέγιστο ρυθμό μεταφοράς 448 kbps για εφαρμογές DVD και 640kbps για εφαρμογές Blu-ray Disc.

Επιπλέον, ενώ το Dolby Digital προορίζεται κυρίως για την εμπειρία του soundtrack ταινιών σε δίσκους DVD και Blu-ray, το DTS Digital Surround (έλεγχος για το λογότυπο DTS στη συσκευασία ή στην ετικέτα του δίσκου) χρησιμοποιείται επίσης για την ανάμειξη και αναπαραγωγή μουσικών εκτελέσεων, και, στην πραγματικότητα, CD-encoded DTS επίσης κυκλοφόρησαν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα CD με κωδικοποίηση DTS μπορούν να αναπαραχθούν σε συμβατές συσκευές αναπαραγωγής CD - η συσκευή αναπαραγωγής πρέπει να διαθέτει ψηφιακή οπτική ή ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου και κατάλληλα εσωτερικά κυκλώματα για την αποστολή ενός Bitstream encoded DTS σε δέκτη home theater για σωστή αποκωδικοποίηση. Λόγω αυτών των απαιτήσεων, τα DTS-CD δεν μπορούν να αναπαραχθούν στους περισσότερους παίκτες CD, αλλά μπορούν να αναπαραχθούν σε DVD ή Blu-ray Disc players που περιλαμβάνουν την απαιτούμενη συμβατότητα DTS.

Το DTS χρησιμοποιείται επίσης ως διαθέσιμη επιλογή αναπαραγωγής ήχου σε έναν επιλεγμένο αριθμό δίσκων DVD-Audio . Αυτοί οι δίσκοι μπορούν να αναπαραχθούν μόνο σε συμβατούς δίσκους DVD ή Blu-ray Disc.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε κωδικοποιημένες πληροφορίες DTS ήχου ή μουσικής ταινιών σε CD, DVD, DVD-Audio ή Blu-ray Disc, πρέπει να έχετε δέκτη ή προενισχυτή οικιακού κινηματογράφου με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DTS καθώς και CD ή / Συσκευή αναπαραγωγής DVD ή Blu-ray Disc με είσοδο DTS (έξοδος Bitstream μέσω ψηφιακής οπτικής / ψηφιακής ομοαξονικής σύνδεσης ή μέσω HDMI ).

Από το 2018, ο κατάλογος των DVD που κωδικοποιούνται με τον αριθμό DTS Digital Surround Worldwide στις χιλιάδες - αλλά δεν υπάρχει πλήρης ενημερωμένη λίστα.

Ψηφιακές παραλλαγές surround DTS

Το DTS Digital Surround, αν και η πιο γνωστή μορφή ήχου από το DTS, είναι μόνο το σημείο εκκίνησης. Επιπλέον μορφές surround ήχου μέσα στην οικογένεια DTS που εφαρμόζονται επίσης σε DVD περιλαμβάνει DTS 96/24 , DTS-ES , DTS Neo: 6 .

Πρόσθετες παραλλαγές του DTS που εφαρμόζονται σε Blu-ray Disc περιλαμβάνουν DTS Neo: X , DTS HD-Master Audio και DTS: X.

Το DTS υποστηρίζει επίσης ήχο surround για ακρόαση ακουστικών μέσω του ακουστικού DTS: μορφή X. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο άρθρο του συντρόφου μας: Surround Sound Headphone .

Περισσότερα από το DTS

Εκτός από τις μορφές surround ήχου, υπάρχει και μια άλλη τεχνολογία με το σήμα DTS: Play-Fi.

Το Play-Fi είναι μια ασύρματη πλατφόρμα πολυμέσων που χρησιμοποιεί μια εφαρμογή smartphone iOS / Android που παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες μουσικής συνεχούς ροής, καθώς και μουσικό περιεχόμενο σε τοπικές συσκευές αποθήκευσης, όπως υπολογιστές και υπηρεσίες πολυμέσων. Το Play-Fi διευκολύνει την ασύρματη διανομή μουσικής από αυτές τις πηγές σε ασύρματα ηχεία DTS Play-Fi, δέκτες οικιακού κινηματογράφου και γραμμές ήχου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το συνοδευτικό μας άρθρο: Τι είναι το PlayStation DTS;