Τι είναι το βάθος;

Ορισμός και Περιγραφή βάθους βάθους

Στον ψηφιακό ήχο, πρέπει να υπάρχει ορισμένη τιμή για την περιγραφή της ανάλυσης των δεδομένων ήχου (δείγματα) που πρόκειται να ληφθούν και να αποθηκευτούν σε ένα αρχείο ήχου. Αυτό το χαρακτηριστικό ονομάζεται βάθος δυαδικών ψηφίων.

Ομοίως, για αρχεία εικόνας και βίντεο, αυτό το εύρος μέτρησης χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό της ανάλυσης μιας εικόνας. Όσο υψηλότερο είναι το βάθος των δυαδικών ψηφίων (π.χ. 16 bit έναντι 24 bit), τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ακριβώς το ίδιο για τον ψηφιακό ήχο και έτσι ένα υψηλότερο βάθος ήχου bit θα δώσει μια πολύ πιο λεπτομερή ηχογράφηση.

Το βάθος των δυαδικών ψηφίων μπορεί συχνά να συγχέεται με το ρυθμό μετάδοσης bit , αλλά είναι πολύ διαφορετικά. Ο ρυθμός μετάδοσης bit (μετρούμενο σε Kbps ) είναι η απόδοση δεδομένων ανά δευτερόλεπτο κατά την αναπαραγωγή του ήχου και δεν είναι η ανάλυση κάθε διακριτού δείγματος που αποτελεί την κυματομορφή του ήχου. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Βαθμός βάθους bit vs bit Bit .

Σημείωση: Το βάθος bit συχνά αναφέρεται ως μορφή δείγματος, ανάλυση ήχου ή μήκος λέξης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βάθος bit

Η μονάδα μέτρησης για το βάθος δυαδικών ψηφίων είναι σε δυαδικά ψηφία (bits) και για κάθε αύξηση 1-bit, η ακρίβεια διπλασιάζεται. Αυτό το εύρος bit είναι ένας σημαντικός ακέραιος που καθορίζει πόσο καλή είναι η ηχογράφηση (ένα κομμάτι της μουσικής για παράδειγμα).

Εάν το βάθος bit είναι πολύ χαμηλό, η εγγραφή δεν θα είναι πολύ ακριβής και μπορεί να χαθούν πολλοί ήσυχοι ήχοι. Για τα τραγούδια που αποτελούν τη ψηφιακή σας μουσική βιβλιοθήκη, τα MP3 που έχουν κωδικοποιηθεί από μια μορφή ήχου PCM (συνήθως WAV ) με υψηλό βάθος bit θα περιέχουν ένα ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων σε σύγκριση με αυτά που έχουν κωδικοποιηθεί από τα πρωτότυπα αρχεία PCM με χαμηλά βάθη bit.

Θεωρητικά θα είναι πολύ ακριβέστερα στην αναπαραγωγή. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, το βάθος μπιτ είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ασχολείστε με ήσυχες αρμονικές στα τραγούδια - χρησιμοποιώντας πολύ χαμηλό βάθος μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες συχνότητες.

Το βάθος των δυαδικών ψηφίων έχει σημασία μόνο όταν βρίσκεται στο πεδίο ενός σήματος PCM, οπότε οι μορφές ήχου συμπίεσης με απώλειες δεν έχουν βάθη δυαδικών ψηφίων.

Άλλοι τρόποι Το βάθος του Bit επηρεάζει την ποιότητα του ήχου

Η διασφάλιση ότι τα ψηφιακά σας αρχεία ήχου δεν υποφέρουν από αποκοπή είναι σημαντική, αλλά έχοντας το σωστό βάθος μπιτ είναι επίσης μια κρίσιμη πτυχή που πρέπει να εξετάσετε για να μειώσετε την ποσότητα θορύβου υποβάθρου.

Κάθε εγγραφή έχει ένα βαθμό παρεμβολής σήματος (που ονομάζεται πάτωμα θορύβου) το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο εάν χρησιμοποιήσετε ένα αρκετά μεγάλο βάθος bit. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δυναμικό εύρος (η διαφορά μεταξύ της έντασης ήχου και των πιο ήσυχων ήχων) θα είναι πολύ υψηλότερο από το θόρυβο, επιτρέποντας στη διαφορά να διατηρεί το θόρυβο στο ελάχιστο.

Το βάθος bit καθορίζει επίσης πόσο δυνατή είναι η εγγραφή. Για κάθε αύξηση 1 δυαδικού ψηφίου, υπάρχει περίπου 6 dB προστιθέμενης δυναμικής περιοχής. Η πιο δημοφιλής μορφή μέσων που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η μορφή ήχου CD, η οποία χρησιμοποιεί ένα βάθος bit 16, το οποίο ισοδυναμεί με 96 dB δυναμικού εύρους. Εάν χρησιμοποιείται DVD ή Blu-ray, η ποιότητα του ήχου είναι υψηλότερη επειδή το χρησιμοποιούμενο βάθος bit είναι 24, το οποίο δίνει 144 dB δυναμικού εύρους.