Τι είναι η αποκοπή ήχου;

Εργαλεία και ρυθμίσεις κανονικοποίησης που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της ακουστικής αποκοπής

Αν πιέζετε ένα ηχείο πέρα ​​από τις δυνατότητές του - μερικές φορές αναφέρεται ως υπερφόρτωση - ο ήχος από αυτό είναι αποσπασμένος, δημιουργώντας παραμόρφωση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει επαρκής ισχύς στο ενισχυτή. Εάν οι απαιτήσεις υπερβαίνουν αυτό, τότε ο ενισχυτής αποσυνδέει το σήμα εισόδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ένταση είναι πολύ υψηλή ή το κέρδος του ενισχυτή έχει ρυθμιστεί ακατάλληλα.

Όταν συμβαίνει η αποκοπή, αντί για το ομαλό ημιτονοειδές κύμα που παράγεται όπως συμβαίνει με τον κανονικό ήχο, παράγεται από τον ενισχυτή μία κυματομορφή τετραγωνισμένης και "παραγεμισμένης" κυματομορφής η οποία προκαλεί παραμόρφωση του ήχου.

Ομοίως, στον ψηφιακό ήχο, υπάρχει επίσης ένα όριο στο πόσο μπορεί να αναπαρασταθεί ένας ήχος εισόδου. Εάν το πλάτος ενός σήματος υπερβαίνει τα όρια ενός ψηφιακού συστήματος, τότε το υπόλοιπο του σήματος απορρίπτεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα κακό στον ψηφιακό ήχο, καθώς ένα μεγάλο μέρος του ορισμού μπορεί να χαθεί μέσω της ακουστικής αποκοπής.

Επιδράσεις του Clipping

Η ακουστική αποκοπή μπορεί να είναι σκληρή, μαλακή ή περιοριστική. Η σκληρή αποκοπή αποδίδει την πιο δυνατή ένταση, αλλά και τη μεγαλύτερη παραμόρφωση και απώλεια μπάσων. Το μαλακό (ονομάζεται επίσης αναλογική) αποκοπή παρέχει έναν ομαλότερο ήχο με κάποια παραμόρφωση. Η περιορισμένη αποκοπή στρεβλώνει το λιγότερο, αλλά μειώνει την ένταση περισσότερο, με αποτέλεσμα την απώλεια της γροθιάς.

Δεν είναι όλα τα αποκόμματα άσχημα ή ακούσια. Για παράδειγμα, η ηλεκτρική κιθάρα με σκληρή κίνηση μπορεί να προκαλέσει σκόπιμα την αποκοπή μέσω ενός ενισχυτή για να δημιουργήσει παραμόρφωση για μουσικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η αποκοπή είναι ανεπιθύμητο αποτέλεσμα εσφαλμένων ρυθμίσεων ή εξοπλισμού ήχου που είναι κακής ποιότητας ή απλά δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που τίθενται σε αυτό.

Εξάλειψη της εξαφάνισης του ήχου

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από μια θεραπεία, όπως λέει η παροιμία, και ισχύει για την αποκοπή. Συνιστάται η εγγραφή ψηφιακού ήχου ενώ διατηρείται το σήμα εισόδου εντός ορίων.

Ωστόσο, εάν έχετε ήδη ψηφιακά αρχεία ήχου που πρέπει να βελτιώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα εργαλεία ήχου για να προσπαθήσετε να εξαλείψετε την αποκοπή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παραδείγματα λογισμικού ήχου που μπορούν να κάνουν αυτό περιλαμβάνουν: