Τι είναι ένα αρχείο SFZ;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία SFZ

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου SFZ είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο SoundFont.

Όταν χρησιμοποιείται σε συμβατή συσκευή αναπαραγωγής, ένα αρχείο SFZ εκφράζει ορισμένες παραμέτρους που θα πρέπει να ακολουθούν δείγματα αρχείων ήχου, όπως ταχύτητα, reverb, βρόχος, ισοσταθμιστής, στερεοφωνικό, ευαισθησία και άλλες ρυθμίσεις.

Τα αρχεία SFZ είναι απλά αρχεία κειμένου που βρίσκονται κανονικά στον ίδιο φάκελο με τα αρχεία ήχου που αναφέρονται, όπως τα αρχεία WAV ή FLAC . Ακολουθεί ένα παράδειγμα βασικού αρχείου SFZ που δείχνει τον κώδικα που θα χρησιμοποιήσει ένας παίκτης SFZ για τη δομή ορισμένων αρχείων ήχου.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο SFZ

Οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή του κώδικα ενός αρχείου SFZ. Το Σημειωματάριο περιλαμβάνεται στα Windows ή μπορείτε να κάνετε λήψη του Notepad ++, το οποίο μπορεί να είναι πιο εύκολο στη χρήση.

Και πάλι, επειδή τα αρχεία SFZ είναι απλά αρχεία κειμένου, δεν κάνουν τίποτα από μόνα τους. Ενώ μπορείτε βεβαίως να ανοίξετε το αρχείο σε έναν επεξεργαστή κειμένου για να διαβάσετε τι θα κάνει σε ένα συμβατό πρόγραμμα, τίποτα δεν θα πραγματοποιηθεί αν δεν χρησιμοποιείτε έναν παίκτη SFZ.

Έτσι, για να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο SFZ αντί να το επεξεργαστείτε, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα όπως το Polyphone, το οποίο νομίζω ότι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες και συντάκτες της SFZ. Κατά την επεξεργασία ενός αρχείου SFZ σε αυτό το πρόγραμμα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε ξανά στη μορφή αρχείου SF2, SF3 ή SFZ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα για την εξαγωγή ενός ανοιχτού δείγματος σε μορφή WAV.

Το δωρεάν λογισμικό sforzando του Plogue μπορεί επίσης να ανοίξει ένα SFZ. Λειτουργεί σε Windows ή MacOS με το να μεταφέρετε το αρχείο SFZ στο πρόγραμμα. Όσο η σύνταξη είναι σωστή στο αρχείο SFZ, τόσο οι οδηγίες όσο και τα συνοδευτικά αρχεία ήχου θα αναγνωρίζονται από το πρόγραμμα. Προτείνω ιδιαίτερα να διαβάσετε μέσω του Οδηγού Χρήσης του sforzando αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα.

Ορισμένα άλλα εργαλεία που είναι παρόμοια με τα δύο παραπάνω που μπορούν να ανοίξουν και να χρησιμοποιήσουν τα αρχεία SFZ (και ίσως τα αρχεία SF2 επίσης) περιλαμβάνουν Rgc: audio sfz, ARIA Player του Garritan, επαφή Native Instruments 'και SFG + Professional του rgc: audio.

Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε την επαφή για να ανοίξετε το αρχείο SFZ, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η επιλογή "εμφάνιση ξένων μορφών". Εντοπίστε αυτή την επιλογή στο μενού Αρχεία δίπλα στο κουμπί Εισαγωγή , στο αναπτυσσόμενο μενού Προβολή .

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο SFZ

Δεδομένου ότι ένα αρχείο SFZ είναι απλώς ένα αρχείο κειμένου, δεν μπορείτε να μετατρέψετε το ίδιο το αρχείο .SFZ σε μορφή ήχου όπως WAV, MP3 ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο ήχου. Μπορείτε, ωστόσο, να μετατρέψετε τα αρχεία ήχου που δείχνει το αρχείο SFZ χρησιμοποιώντας έναν δωρεάν μετατροπέα ήχου / μουσικής . Θυμηθείτε ότι το αρχείο ήχου που θέλετε να μετατρέψετε είναι πιθανώς στον ίδιο φάκελο με το αρχείο SFZ.

Το δωρεάν εργαλείο Polyphone που ανέφερα παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή του πραγματικού αρχείου SFZ σε αρχείο Soundfont με επέκταση αρχείου .SF2 ή .SF3, μέσω του μενού File> Export soundfont ....

Δεν θα πρέπει να μετατρέπετε το SFZ σε NKI (αρχείο του εργαλείου επικοινωνίας) για χρήση στο Contact, εφόσον το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ανοίξει εγγενώς αρχεία SFZ.

Φυσικά, αν χρειάζεστε το αρχείο SFZ σας να είναι σε κάποια άλλη μορφή όπως το TXT ή το HTML , είναι τόσο εύκολο όσο το άνοιγμα του κειμένου στον επεξεργαστή κειμένου και στη συνέχεια η αποθήκευση του σε ένα νέο αρχείο.

Προηγμένη ανάγνωση σε αρχεία SFZ

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή SFZ στο φόρουμ του Plogue και στο Sound On Sound.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο το αρχείο SFZ δεν ανοίγει με τα προγράμματα που συνδέονται παραπάνω είναι ότι δεν έχετε πραγματικά ένα αρχείο SFZ. Διπλά ελέγξτε ότι το επίθημα διαβάζει ".SFZ" και όχι μόνο κάτι παρόμοιο.

Ο λόγος που πρέπει να ελέγξετε την επέκταση αρχείου είναι επειδή πολλά αρχεία μοιράζονται μερικά από τα ίδια γράμματα επέκτασης αρχείων, παρόλο που δεν ανοίγουν με τα ίδια προγράμματα ή χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς. Εάν ανοίξετε ένα αρχείο που δεν σχετίζεται με τα παραπάνω προγράμματα, ενδέχεται να μην μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πραγματικά ένα αρχείο αρχειοθέτησης αρχείων αυτοεξυπηρέτησης των Windows που τελειώνει με το .SFX που μοιάζει ακριβώς με ένα αρχείο SFZ. Πιθανότατα θα λάβετε ένα σφάλμα αν προσπαθήσετε να ανοίξετε ένα αρχείο SFX σε ένα ανοιχτήρι ή επεξεργαστή SFZ.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους, όπως ένα αρχείο SFC, SFPACK , SFK, FZZ, SSF ή SFF.

Η ιδέα εδώ είναι να ελέγξετε την επέκταση του αρχείου και στη συνέχεια να διερευνήσετε αυτήν που ασχολείστε, για να μάθετε πώς να ανοίξετε το αρχείο ή να το μετατρέψετε σε νέα μορφή αρχείου.