Τι είναι τα αρχεία WAV & WAVE;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε ένα αρχείο WAV ή WAVE

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .WAV ή .WAVE είναι ένα αρχείο Waveform Audio. Πρόκειται για ένα τυπικό φορμά ήχου που εμφανίζεται κυρίως σε υπολογιστές με Windows. Τα αρχεία WAV συνήθως δεν έχουν συμπιεστεί, αλλά υποστηρίζεται η συμπίεση.

Τα μη συμπιεσμένα αρχεία WAV είναι μεγαλύτερα από άλλες δημοφιλείς μορφές ήχου, όπως το MP3 , επομένως συνήθως δεν χρησιμοποιούνται ως η προτιμώμενη μορφή ήχου όταν μοιράζονται αρχεία μουσικής στο διαδίκτυο ή αγοράζουν μουσική, αλλά για πράγματα όπως λογισμικό επεξεργασίας ήχου, λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος και βίντεο Παιχνίδια.

Το WAV είναι μια επέκταση της μορφής bitstream File Format Interchange File Format (RIFF) που μπορείτε να διαβάσετε πολύ περισσότερο στο soundfile.sapp.org. Το WAV είναι παρόμοιο με τα αρχεία AIFF και 8SVX, τα οποία και τα δύο είναι πιο εμφανή σε λειτουργικά συστήματα Mac.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο WAV / WAVE

Τα αρχεία WAV μπορούν να ανοίξουν με τα Windows Media Player, το VLC, το iTunes, το QuickTime, το Microsoft Groove Music, το Winamp, το Clementine, το XMMS και πολύ πιθανώς και μερικές άλλες δημοφιλείς εφαρμογές media player.

Σημείωση: Είναι εξαιρετικά απίθανο το αρχείο σας .WAV ή .WAVE να είναι κάτι διαφορετικό από ένα αρχείο ήχου, αλλά είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε διαφορετική μορφή αλλά με μία από αυτές τις επεκτάσεις αρχείων. Για να το δοκιμάσετε, ανοίξτε το αρχείο WAV ή WAVE σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ελεύθερου κειμένου για να το δείτε ως έγγραφο κειμένου .

Εάν η πρώτη καταχώρηση που βλέπετε είναι "RIFF", τότε το αρχείο WAV / WAVE είναι ένα αρχείο ήχου που θα πρέπει να ανοίγει με ένα από τα παραπάνω προγράμματα. Αν όχι, τότε το συγκεκριμένο σας αρχείο μπορεί να είναι κατεστραμμένο (δοκιμάστε να το κατεβάσετε ή να το αντιγράψετε ξανά). Εάν το κείμενο διαβάζει κάτι άλλο ή γνωρίζετε ότι δεν είναι ένα αρχείο ήχου, μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια να αναζητήσετε μια άλλη λέξη ή φράση στο αρχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκκίνηση της αναζήτησής σας για το είδος του αρχείου που θα μπορούσε να είναι.

Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση όπου το αρχείο WAV σας είναι απλώς ένα έγγραφο κειμένου, κάτι που θα συνέβαινε εάν το κείμενο είναι αναγνώσιμο και δεν είναι ακατανόητο, τότε οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει και να διαβάσει το αρχείο.

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των προγραμμάτων αναπαραγωγής ήχου εκεί έξω και ότι είναι πολύ πιθανό να έχετε εγκαταστήσει περισσότερα από ένα τώρα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα πρόγραμμα ανοίγει αυτόματα τα αρχεία WAV και WAVE όταν προτιμάτε διαφορετικά να το κάνετε. Αν αυτό ισχύει, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε τις συσχετίσεις αρχείων στο φροντιστήριο των Windows για βοήθεια.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο WAV / WAVE

Τα αρχεία WAV μετατρέπονται καλύτερα σε άλλα μορφές ήχου (όπως MP3, AAC , FLAC , OGG , M4A , M4B , M4R κ.λπ.) με ένα από αυτά τα προγράμματα λογισμικού Free Audio Converter .

Εάν έχετε εγκαταστήσει το iTunes, μπορείτε να μετατρέψετε το WAV σε MP3 χωρίς να χρειάζεται να κάνετε λήψη επιπλέον λογισμικού. Δείτε πώς:

  1. Με το iTunes ανοικτό, μεταβείτε στο μενού Επεξεργασία> Προτιμήσεις στα Windows ή iTunes> Προτιμήσεις σε Mac.
  2. Με την καρτέλα Γενικά επιλεγμένη, κάντε κλικ ή επιλέξτε το κουμπί Ρυθμίσεις εισαγωγής .
  3. Δίπλα στο αναπτυσσόμενο μενού Εισαγωγή Χρήσης , επιλέξτε τον κωδικοποιητή MP3 .
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ μερικές φορές για έξοδο από τα παράθυρα ρυθμίσεων.
  5. Επιλέξτε ένα ή περισσότερα τραγούδια που θέλετε να μετατρέψετε το iTunes σε MP3 και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την επιλογή File> Convert> Create MP3 Version . Αυτό θα κρατήσει το αρχικό αρχείο ήχου αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο MP3 με το ίδιο όνομα.

Μερικοί άλλοι δωρεάν μετατροπείς αρχείων που υποστηρίζουν τη μετατροπή ενός αρχείου WAV σε άλλη μορφή είναι το FileZigZag και το Zamzar . Αυτές είναι οι μετατροπείς στο διαδίκτυο , πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μεταφορτώσετε το αρχείο WAV στον ιστότοπο, να το μετατρέψετε και στη συνέχεια να το κατεβάσετε ξανά στον υπολογιστή σας. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για μικρότερα αρχεία WAV.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WAV & amp; Αρχεία WAVE

Αυτή η μορφή αρχείου δεν μπορεί να κρατήσει αρχεία που υπερβαίνουν το μέγεθος των 4 GB και ορισμένα προγράμματα λογισμικού ενδέχεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα παραπάνω σε 2 GB.

Ορισμένα αρχεία WAV χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα για την αποθήκευση μη ακουστικών δεδομένων, όπως μορφές σήματος που ονομάζονται κυματομορφές .

Ακόμα δεν μπορεί να ανοίξει το αρχείο;

Αν το αρχείο σας δεν ανοίγει μετά τη χρήση των προγραμμάτων από τα παραπάνω, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να κάνετε εσφαλμένη ανάγνωση της επέκτασης αρχείου.

Μπορεί να είναι εύκολο να συγχέουμε μια επέκταση αρχείου με μια άλλη εάν είναι γραμμένες με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που μπορεί να φαίνονται σχετικές, θα μπορούσαν να είναι σε δύο τελείως διαφορετικές μορφές αρχείων που απαιτούν διαφορετικά αρχεία ανοίγματος αρχείων.

Το WVE είναι ένα παράδειγμα επέκτασης αρχείου που μοιάζει με το WAVE και το WAV, αλλά δεν είναι καθόλου ένα αρχείο ήχου. Τα αρχεία WVE είναι αρχεία Wondershare Filmora Project που ανοίγουν με το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Wondershare Filmora. Άλλοι μπορεί να είναι αρχεία έργου WaveEditor που χρησιμοποιούνται με το CyberLink Media Suite.

Αν δεν είναι πραγματικά ένα αρχείο WAV ή WAVE που έχετε, ερευνήστε την πραγματική επέκταση αρχείου για να μάθετε ποια προγράμματα μπορούν να ανοίξουν ή να τα μετατρέψουν.