Τι είναι ένα αρχείο BAK;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία BAK

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου BAK είναι ένα αρχείο Backup που χρησιμοποιείται από πολλές διαφορετικές εφαρμογές για το ίδιο σκοπό: για να αποθηκεύσετε ένα αντίγραφο ενός ή περισσότερων αρχείων για σκοπούς δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Τα περισσότερα αρχεία BAK δημιουργούνται αυτόματα από ένα πρόγραμμα που χρειάζεται να αποθηκεύσει ένα αντίγραφο ασφαλείας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με οτιδήποτε από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού για την αποθήκευση των υποστηριζόμενων σελιδοδεικτών, σε ένα ειδικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που αρχειοθετεί ένα ή περισσότερα αρχεία.

Τα αρχεία BAK δημιουργούνται μερικές φορές και με το χέρι από το χρήστη του προγράμματος. Μπορεί να δημιουργήσετε τον εαυτό σας μόνοι σας εάν θέλετε να επεξεργαστείτε το αρχείο αλλά να μην κάνετε αλλαγές στο πρωτότυπο. Έτσι, αντί να μετακινήσετε το αρχείο από τον αρχικό του φάκελο, γράφοντας πάνω του με νέα δεδομένα ή διαγράφοντάς το εντελώς, ίσως απλά να προσθέσετε το ".BAK" στο τέλος του αρχείου για ασφαλή φύλαξη.

Σημείωση: Κάθε αρχείο που έχει μια μοναδική επέκταση που υποδεικνύει ότι πρόκειται για αποθήκευση, όπως το αρχείο ~, file.old, file.orig κ.λπ., γίνεται αυτό για τον ίδιο λόγο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια επέκταση BAK.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο BAK

Με αρχεία .BAK, το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πού βρήκατε το αρχείο BAK; Το αρχείο BAK ονομάστηκε το ίδιο με ένα άλλο πρόγραμμα; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση του προγράμματος που ανοίγει το αρχείο BAK.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να μπορεί να ανοίξει όλα τα αρχεία BAK, όπως μπορεί να υπάρχει ένα πρόγραμμα που μπορεί να ανοίξει όλα τα αρχεία εικόνας JPG ή όλα τα αρχεία TXT . Τα αρχεία BAK δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι τύποι αρχείων.

Για παράδειγμα, όλα τα προγράμματα της Autodesk, συμπεριλαμβανομένου του AutoCAD, χρησιμοποιούν τα αρχεία BAK τακτικά ως αρχεία αντιγράφων ασφαλείας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλα προγράμματα, όπως το λογισμικό χρηματοοικονομικού προγραμματισμού, το πρόγραμμα φορολογικής προετοιμασίας κλπ. Ωστόσο, δεν μπορείτε να περιμένετε να ανοίξετε ένα αρχείο AutoCAD .BAK στο λογιστικό πρόγραμμα και να περιμένετε να αποδώσει με κάποιο τρόπο τα σχέδιά σας στο AutoCAD.

Ανεξάρτητα από το λογισμικό που το δημιουργεί, κάθε πρόγραμμα είναι υπεύθυνο για τη χρήση των δικών του αρχείων BAK όταν χρειάζεται να επαναφέρουν τα δεδομένα.

Εάν έχετε βρει ένα αρχείο .BAK στο φάκελο "Μουσική", για παράδειγμα, τότε είναι πιθανό ότι το αρχείο είναι κάποιο είδος αρχείου πολυμέσων. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να επιβεβαιώσετε αυτό το παράδειγμα θα ήταν να ανοίξετε το αρχείο BAK σε ένα δημοφιλές πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, όπως το VLC, για να δείτε αν παίζει. Θα μπορούσατε, ωστόσο, να μετονομάσετε το αρχείο σε μορφές που υποψιάζεστε ότι το αρχείο βρίσκεται, όπως .MP3 , .WAV κ.λπ.

Αρχεία BAK που έχουν δημιουργηθεί από τον χρήστη

Όπως ανέφερα παραπάνω, ορισμένα αρχεία BAK αντικαθίστανται απλώς με αρχεία που χρησιμοποιούνται για φύλαξη. Αυτό συνήθως γίνεται όχι μόνο για να διατηρηθεί ένα αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου, αλλά για να απενεργοποιήσετε το αρχείο από τη χρήση.

Για παράδειγμα, όταν πραγματοποιείτε επεξεργασίες στο μητρώο των Windows , συνιστάται συνήθως η προσθήκη ".BAK" στο τέλος ενός κλειδιού μητρώου ή της τιμής μητρώου . Κάνοντας αυτό μπορείτε να κάνετε το δικό σας κλειδί ή την τιμή με το ίδιο όνομα στην ίδια θέση αλλά χωρίς να συγκρουστεί το όνομά του με το πρωτότυπο. Απενεργοποιεί επίσης τα Windows από τη χρήση των δεδομένων, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον κατάλληλα ονομάζεται (που είναι όλος ο λόγος που κάνετε μια επεξεργασία μητρώου στην πρώτη θέση).

Σημείωση: Αυτό, βέβαια, ισχύει όχι μόνο για το μητρώο των Windows αλλά για οποιοδήποτε αρχείο που χρησιμοποιεί μια επέκταση διαφορετική από αυτήν που έχει ρυθμίσει το πρόγραμμα ή το λειτουργικό σύστημα για να αναζητήσει και να διαβάσει από.

Στη συνέχεια, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να διαγράψετε (ή να μετονομάσετε) το νέο σας κλειδί / αρχείο / επεξεργασία και στη συνέχεια να το μετονομάσετε στο αρχικό, διαγράφοντας την επέκταση .BAK. Κάνοντας αυτό, θα επιτρέψει στα Windows να χρησιμοποιήσουν σωστά το κλειδί ή την τιμή για άλλη μια φορά.

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να δει σε ένα πραγματικό αρχείο στον υπολογιστή σας, όπως ένα που ονομάζεται registrybackup.reg.bak . Αυτός ο τύπος αρχείου είναι πραγματικά ένα αρχείο REG που ο χρήστης δεν ήθελε να αλλάξει, γι 'αυτό έκανε ένα αντίγραφο του και στη συνέχεια ονομάστηκε το πρωτότυπο με μια επέκταση BAK, ώστε να μπορέσουν να κάνουν όλες τις αλλαγές που ήθελαν στο αντίγραφο αλλά ποτέ αλλάξτε το πρωτότυπο (το ένα με την επέκταση .BAK).

Σε αυτό το παράδειγμα, εάν κάτι πάει στραβά με το αντίγραφο του αρχείου REG, θα μπορούσατε πάντα να καταργήσετε την επέκταση .BAK του πρωτοτύπου και να μην ανησυχείτε ότι έχει πάει για πάντα.

Αυτή η πρακτική ονοματοδοσίας γίνεται μερικές φορές και με φακέλους . Και πάλι, αυτό γίνεται για να γίνει διάκριση ανάμεσα στο πρωτότυπο που πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο και αυτό που επεξεργάζεστε.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο BAK

Ένας μετατροπέας αρχείων δεν μπορεί να μετατραπεί σε ή από τη μορφή BAK επειδή δεν είναι πραγματικά μια μορφή αρχείου με την παραδοσιακή έννοια, αλλά περισσότερο από ένα σχήμα ονομασίας. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία ασχολείστε, όπως εάν θέλετε να μετατρέψετε το αρχείο BAK σε μορφή PDF , DWG , μορφή Excel κ.λπ.

Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο .BAK, προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα που μπορεί να ανοίξει το αρχείο ως έγγραφο κειμένου, όπως ένας από τους καλύτερους καταλόγους του Free Text Editors . Μπορεί να υπάρχει κάποιο κείμενο στο αρχείο που να υποδεικνύει το πρόγραμμα που το δημιούργησε ή το είδος του αρχείου που είναι.

Για παράδειγμα, ένα αρχείο με όνομα file.bak δεν δίνει καμία ένδειξη ως προς τον τύπο του αρχείου, επομένως δεν είναι εύκολο να γνωρίζετε ποιο πρόγραμμα μπορεί να το ανοίξει. Η χρήση του σημειωματάριου ++ ή άλλου επεξεργαστή κειμένου από τη λίστα αυτή μπορεί να είναι χρήσιμο αν δείτε, για παράδειγμα, το "ID3" στην κορυφή του περιεχομένου του αρχείου. Κοιτάζοντας αυτό το σε απευθείας σύνδεση σας λέει ότι είναι ένα δοχείο μεταδεδομένων που χρησιμοποιείται με αρχεία MP3. Επομένως, η μετονομασία του αρχείου σε αρχείο.mp3 μπορεί να είναι η λύση για το άνοιγμα αυτού του συγκεκριμένου αρχείου BAK.

Ομοίως, αντί να μετατρέψετε το BAK σε CSV , ίσως διαπιστώσετε ότι το άνοιγμα του αρχείου σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου δείχνει ότι υπάρχει ένα σωρό κείμενα ή στοιχεία που μοιάζουν με πίνακες που σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αρχείο BAK είναι ένα αρχείο CSV, μπορείτε απλά να μετονομάσετε το file.bak σε file.csv και να το ανοίξετε με το Excel ή με κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας CSV.

Τα περισσότερα ελεύθερα προγράμματα zip / unzip μπορούν να ανοίξουν οποιοδήποτε τύπο αρχείου ανεξάρτητα από το αν είναι αρχείο αρχειοθέτησης ή όχι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά ως ένα πρόσθετο βήμα για να υπολογίσετε ποιο τύπο αρχείου είναι το αρχείο BAK. Τα αγαπημένα μου είναι τα 7-Zip και PeaZip.