Οπτικό ευρετήριο θεμάτων δικτύωσης υπολογιστών

01 του 06

Ένα απλό δίκτυο υπολογιστών για κοινή χρήση αρχείων

Απλό δίκτυο με δύο υπολογιστές συνδεδεμένους μέσω καλωδίου. Μπράντλεϊ Μίτσελ /

Αυτός ο οδηγός για δίκτυα κατατάσσει το θέμα σε μια σειρά οπτικών εκθεμάτων. Κάθε σελίδα διαθέτει μία βασική ιδέα ή στοιχείο ασύρματης δικτύωσης και δικτύωσης υπολογιστών.

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει το απλούστερο δυνατό είδος δικτύου υπολογιστών. Σε ένα απλό δίκτυο, δύο υπολογιστές (ή άλλες δικτυακές συσκευές) πραγματοποιούν απευθείας σύνδεση με κάθε ένα και επικοινωνούν μέσω ενός καλωδίου ή καλωδίου. Απλά δίκτυα όπως αυτό έχουν υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Μια κοινή χρήση αυτών των δικτύων είναι η κοινή χρήση αρχείων.

02 του 06

Ένα τοπικό δίκτυο (LAN) με εκτυπωτή

Τοπικό δίκτυο (LAN) με εκτυπωτή. Μπράντλεϊ Μίτσελ /

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει ένα τυπικό περιβάλλον τοπικού δικτύου (LAN) . Τα τοπικά δίκτυα περιοχής διαθέτουν συχνά μια ομάδα υπολογιστών που βρίσκονται σε ένα σπίτι, σχολείο ή μέρος ενός κτιρίου γραφείων. Όπως ένα απλό δίκτυο, υπολογιστές σε ένα LAN μοιράζονται αρχεία και εκτυπωτές. Οι υπολογιστές σε ένα τοπικό δίκτυο μπορούν επίσης να μοιράζονται συνδέσεις με άλλα δίκτυα LAN και με το Διαδίκτυο.

03 του 06

Δίκτυα ευρείας περιοχής

Ένα υποθετικό δίκτυο ευρείας περιοχής. Μπράντλεϊ Μίτσελ /

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει μια υποθετική διαμόρφωση δικτύου WAN (WAN) που συνδέει LAN σε τρεις μητροπολιτικές τοποθεσίες. Τα δίκτυα ευρείας περιοχής καλύπτουν μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως μια πόλη, μια χώρα ή πολλές χώρες. Τα δίκτυα WAN συνδέουν κανονικά πολλά δίκτυα LAN και άλλα δίκτυα περιοχής μικρότερης κλίμακας. Τα δίκτυα WAN είναι χτισμένα από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν εξαιρετικά εξειδικευμένο εξοπλισμό που δεν βρίσκεται στα καταστήματα κατανάλωσης. Το Διαδίκτυο είναι ένα παράδειγμα ενός WAN που ενώνει τοπικά και μητροπολιτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

04 του 06

Ενσύρματα δίκτυα υπολογιστών

Ενσύρματα δίκτυα υπολογιστών. Μπράντλεϊ Μίτσελ /

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει διάφορες συνήθεις μορφές καλωδίωσης σε δίκτυα υπολογιστών. Σε πολλά σπίτια, τα καλώδια Ethernet twisted-pair συχνά χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση υπολογιστών. Οι γραμμές τηλεφώνου ή καλωδιακής τηλεόρασης με τη σειρά τους συνδέουν το τοπικό δίκτυο LAN με τον παροχέα υπηρεσιών Internet (ISP) . Οι ISP, τα μεγαλύτερα σχολεία και οι επιχειρήσεις συχνά στοιβάζουν τον υπολογιστή τους σε ράφια (όπως φαίνεται) και χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό διαφορετικών καλωδίων για να ενταχθούν σε αυτόν τον εξοπλισμό σε τοπικά δίκτυα και στο Διαδίκτυο. Μεγάλο μέρος του Internet χρησιμοποιεί καλώδιο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας για την αποστολή μεγάλων αποστάσεων σε υπεράριθμες αποστάσεις, αλλά το συνεστραμμένο ζεύγος και το ομοαξονικό καλώδιο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μισθωμένες γραμμές και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

05 του 06

Ασύρματα δίκτυα υπολογιστών

Ασύρματα δίκτυα υπολογιστών. Μπράντλεϊ Μίτσελ /

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει διάφορες κοινές μορφές ασύρματων δικτύων υπολογιστών. Το Wi-Fi είναι η βασική τεχνολογία για την κατασκευή ασύρματων οικιακών δικτύων και άλλων τοπικών δικτύων. Οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες χρησιμοποιούν επίσης την ίδια τεχνολογία Wi-Fi για τη δημιουργία δημόσιων ασύρματων σημείων πρόσβασης . Στη συνέχεια, τα δίκτυα Bluetooth επιτρέπουν χειροκίνητα, κινητά τηλέφωνα και άλλες περιφερειακές συσκευές να επικοινωνούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέλος, οι τεχνολογίες κυψελοειδούς δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των WiMax και LTE, υποστηρίζουν τόσο τη φωνή όσο και τις επικοινωνίες δεδομένων μέσω κινητών τηλεφώνων.

06 του 06

Το μοντέλο OSI των δικτύων υπολογιστών

Το μοντέλο OSI για δίκτυα υπολογιστών. Μπράντλεϊ Μίτσελ /

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει το μοντέλο ανοικτού συστήματος διασύνδεσης (OSI) . Το OSI χρησιμοποιείται κυρίως ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Κατανοεί εννοιολογικά ένα δίκτυο σε επτά στρώματα σε μια λογική εξέλιξη. Τα κατώτερα στρώματα αφορούν τα ηλεκτρικά σήματα, τα κομμάτια των δυαδικών δεδομένων και τη δρομολόγηση αυτών των δεδομένων σε δίκτυα. Τα υψηλότερα επίπεδα καλύπτουν τα αιτήματα και τις απαντήσεις δικτύου, την αναπαράσταση δεδομένων και τα πρωτόκολλα δικτύου, όπως φαίνεται από την άποψη του χρήστη. Το μοντέλο OSI σχεδιάστηκε αρχικά ως μια τυποποιημένη αρχιτεκτονική για την κατασκευή δικτυακών συστημάτων και πράγματι, πολλές δημοφιλείς τεχνολογίες δικτύων αντικατοπτρίζουν σήμερα την πολυεπίπεδη σχεδίαση του OSI.