Τι είναι η ασύρματη δικτύωση Bluetooth;

Τι ασύρματη τεχνολογία Bluetooth μπορεί (και δεν μπορεί) να κάνει για εσάς

Το Bluetooth είναι μια τεχνολογία ραδιοεπικοινωνίας που επιτρέπει ασύρματη δικτύωση χαμηλής κατανάλωσης μικρών αποστάσεων μεταξύ τηλεφώνων, υπολογιστών και άλλων συσκευών δικτύου. Το όνομα Bluetooth δανείζεται από τον βασιλιά Harald Gormsson της Δανίας που έζησε πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια. Το ψευδώνυμο του βασιλιά σήμαινε "Bluetooth", υποτίθεται ότι είχε ένα νεκρό δόντι που έμοιαζε μπλε. Το λογότυπο Bluetooth είναι ένας συνδυασμός των δύο Σκανδιναβικών ρούνων για τα αρχικά του βασιλιά.

Χρήση του Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth σχεδιάστηκε κυρίως για να υποστηρίξει τη δικτύωση φορητών συσκευών και περιφερειακών συσκευών που λειτουργούν με μπαταρίες, αλλά η υποστήριξη Bluetooth μπορεί να βρεθεί σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, όπως:

Πώς λειτουργεί το Bluetooth

Δύο συσκευές Bluetooth συνδέονται μεταξύ τους με μια διαδικασία που ονομάζεται αντιστοίχιση . Όταν πιέζετε ένα κουμπί ή επιλέγετε μια επιλογή μενού στη συσκευή, μια συσκευή Bluetooth ξεκινά μια νέα σύνδεση. Οι λεπτομέρειες διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Ορίστε μερικά παραδείγματα:

Πολλές κινητές συσκευές διαθέτουν ραδιόφωνα Bluetooth ενσωματωμένα σε αυτά. Οι υπολογιστές και άλλες συσκευές μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν μέσω της χρήσης dongles Bluetooth.

Τα δίκτυα Bluetooth διαθέτουν δυναμική τοπολογία που ονομάζεται piconet, η οποία περιέχει τουλάχιστον δύο και οκτώ συσκευές ομότιμης σύνδεσης Bluetooth. Οι συσκευές επικοινωνούν χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα δικτύου που αποτελούν μέρος της προδιαγραφής Bluetooth. Τα πρότυπα Bluetooth έχουν αναθεωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια ξεκινώντας από την έκδοση 1.0 (δεν χρησιμοποιείται ευρέως) και από 1.1 μέχρι την έκδοση 5.

Τα ραδιοφωνικά σήματα που μεταδίδονται με Bluetooth καλύπτουν μόνο μικρές αποστάσεις, συνήθως μέχρι 30 πόδια μέχρι το πιο πρόσφατο πρότυπο. Το Bluetooth σχεδιάστηκε αρχικά για ασύρματες συνδέσεις χαμηλότερης ταχύτητας, παρόλο που οι τεχνολογικές εξελίξεις με την πάροδο των ετών αύξησαν σημαντικά την απόδοσή του. Πρώτες εκδόσεις των τυπικών υποστηριζόμενων συνδέσεων κάτω από 1 Mbps, ενώ οι σύγχρονες εκδόσεις βαθμολογούνται μέχρι και 50 Mbps.

Bluetooth έναντι Wi-Fi

Παρόλο που το Bluetooth χρησιμοποιεί το ίδιο πρότυπο εύρος σημάτων με το συμβατικό Wi-Fi , δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ασύρματης σύνδεσης. Σε σύγκριση με το Wi-Fi, η δικτύωση Bluetooth είναι πιο αργή, πιο περιορισμένη και υποστηρίζει λιγότερες συσκευές.

Ασφάλεια Bluetooth

Όπως συμβαίνει με άλλα ασύρματα πρωτόκολλα, το Bluetooth έχει λάβει το δίκαιο μερίδιο του ελέγχου κατά τη διάρκεια των ετών για αδυναμίες ασφάλειας δικτύου. Τα δημοφιλή τηλεοπτικά δράματα χαρακτηρίζουν μερικές φορές εγκληματίες που συνδέουν το τηλέφωνό τους με το Bluetooth σε ένα ανυποψίαστο θύμα, όπου ο εγκληματίας μπορεί να παρακολουθήσει τις συνομιλίες και να κλέψει ιδιωτικά δεδομένα. Στην πραγματική ζωή, φυσικά, αυτές οι επιθέσεις είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβούν και μερικές φορές δεν είναι δυνατόν με τον τρόπο που απεικονίζονται.

Ενώ η τεχνολογία Bluetooth ενσωματώνει το δίκαιο μερίδιο προστασίας της ασφάλειας, οι ειδικοί ασφαλείας συστήνουν να απενεργοποιείται το Bluetooth σε μια συσκευή όταν δεν χρησιμοποιείται για να αποφευχθεί ο μικρός κίνδυνος που υπάρχει.