Τα κορυφαία 5 πρωτόκολλα δρομολόγησης δικτύου εξηγούνται

Έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες διαφορετικά πρωτόκολλα δικτύου για την υποστήριξη της επικοινωνίας μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων τύπων ηλεκτρονικών συσκευών. Τα λεγόμενα πρωτόκολλα δρομολόγησης είναι η οικογένεια πρωτοκόλλων δικτύου που επιτρέπουν στους δρομολογητές υπολογιστών να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τη σειρά τους να προωθούν έξυπνα την κίνηση μεταξύ των αντίστοιχων δικτύων τους. Τα πρωτόκολλα που περιγράφονται κατωτέρω επιτρέπουν αυτή την κρίσιμη λειτουργία των δρομολογητών και της δικτύωσης υπολογιστών.

Πώς λειτουργούν τα πρωτόκολλα δρομολόγησης

Κάθε πρωτόκολλο δρομολόγησης δικτύου εκτελεί τρεις βασικές λειτουργίες:

  1. εντοπισμός άλλων δρομολογητών στο δίκτυο
  2. Διαχείριση δρομολογίων - Παρακολουθήστε όλους τους πιθανούς προορισμούς (για μηνύματα δικτύου) μαζί με ορισμένα δεδομένα που περιγράφουν τη διαδρομή του καθενός
  3. προσδιορισμός διαδρομής - πραγματοποιήστε δυναμικές αποφάσεις για το πού να στείλετε κάθε μήνυμα δικτύου

Μερικά πρωτόκολλα δρομολόγησης (που ονομάζονται πρωτόκολλα κατάστασης σύνδεσης ) δίνουν τη δυνατότητα στον δρομολογητή να δημιουργήσει και να παρακολουθήσει έναν πλήρη χάρτη όλων των δικτυακών συνδέσεων σε μια περιοχή, ενώ άλλοι (που ονομάζονται πρωτόκολλα διανυσματικών διανυσμάτων) επιτρέπουν στους δρομολογητές να λειτουργούν με λιγότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή του δικτύου.

01 από 05

ΞΗΛΩΜΑ

aaaaimages / Getty Images

Οι ερευνητές ανέπτυξαν Πρωτόκολλο Πληροφοριών Δρομολόγησης τη δεκαετία του '80 για χρήση σε μικρά ή μεσαία εσωτερικά δίκτυα που συνδέονται με το πρώιμο Διαδίκτυο. Το RIP είναι ικανό να δρομολογεί μηνύματα σε δίκτυα έως και 15 hops .

Οι δρομολογητές με δυνατότητα RIP ανακαλύπτουν το δίκτυο αποστέλλοντας πρώτα ένα μήνυμα που απαιτεί πίνακες δρομολογητών από γειτονικές συσκευές. Οι γείτονες δρομολογητές που εκτελούν RIP ανταποκρίνονται στέλνοντας τους πλήρεις πίνακες δρομολόγησης πίσω στον αιτούντα, οπότε ο αιτών ακολουθεί έναν αλγόριθμο για να συγχωνεύσει όλες αυτές τις ενημερώσεις στον δικό του πίνακα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι δρομολογητές RIP στη συνέχεια στέλνουν περιοδικά τους πίνακες δρομολογητών στους γείτονές τους, έτσι ώστε να μπορούν να μεταδοθούν οποιεσδήποτε αλλαγές στο δίκτυο.

Το παραδοσιακό RIP υποστηρίζει μόνο δίκτυα IPv4, αλλά το νεότερο πρότυπο RIPng υποστηρίζει επίσης IPv6 . Το RIP χρησιμοποιεί είτε τις θύρες UDP 520 ή 521 (RIPng) για την επικοινωνία του.

02 του 05

OSPF

Το Open Shortest Path First δημιουργήθηκε για να ξεπεράσει μερικούς από τους περιορισμούς του RIP συμπεριλαμβανομένων

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το OSPF είναι ένα ανοιχτό δημόσιο πρότυπο με εκτεταμένη υιοθέτηση σε πολλούς προμηθευτές της βιομηχανίας. Οι δρομολογητές με δυνατότητα OSPF ανακαλύπτουν το δίκτυο στέλνοντας μηνύματα ταυτότητας μεταξύ τους, ακολουθούμενα από μηνύματα που καταγράφουν συγκεκριμένα στοιχεία δρομολόγησης και όχι ολόκληρο τον πίνακα δρομολόγησης. Είναι το μοναδικό πρωτόκολλο δρομολόγησης σύνδεσης σύνδεσης που περιλαμβάνεται σε αυτήν την κατηγορία.

03 του 05

EIGRP και IGRP

Η Cisco ανέπτυξε πρωτόκολλο δρομολόγησης Internet Gateway ως άλλη εναλλακτική λύση από την RIP. Το νεότερο Ενισχυμένο IGRP (EIGRP) έκανε το IGRP παρωχημένο ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990. Το EIGRP υποστηρίζει υποδικτυακά δίκτυα IP κατηγορίας και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αλγορίθμων δρομολόγησης σε σύγκριση με τα παλαιότερα IGRP. Δεν υποστηρίζει ιεραρχίες δρομολόγησης, όπως RIP. Αρχικά δημιουργήθηκε ως ιδιόκτητο πρωτόκολλο που τρέχει μόνο στις οικογένειες συσκευών της Cisco. Το EIGRP σχεδιάστηκε με στόχο ευκολότερη διαμόρφωση και καλύτερη απόδοση από το OSPF.

04 του 05

ΙΣΙΣ

Το πρωτόκολλο Intermediate System to Intermediate System λειτουργεί παρόμοια με το OSPF. Ενώ OSPF έγινε η πιο δημοφιλής επιλογή συνολικά, IS-IS παραμένει σε ευρεία χρήση από τους παρόχους υπηρεσιών που έχουν επωφεληθεί από το πρωτόκολλο είναι πιο εύκολα προσαρμόσιμο στο εξειδικευμένο περιβάλλον τους. Σε αντίθεση με τα άλλα πρωτόκολλα αυτής της κατηγορίας, το IS-IS δεν τρέχει μέσω πρωτοκόλλου Internet (IP) και χρησιμοποιεί το δικό του σχήμα διευθύνσεων.

05 του 05

BGP και EGP

Το Πρωτόκολλο Πύλης Συνόρων είναι το πρότυπο Internet Gateway Protocol (EGP). Το BGP ανιχνεύει τροποποιήσεις στους πίνακες δρομολόγησης και επικοινωνεί επιλεκτικά αυτές τις αλλαγές σε άλλους δρομολογητές μέσω TCP / IP .

Οι πάροχοι διαδικτύου χρησιμοποιούν συνήθως το BGP για να ενώσουν μαζί τα δίκτυά τους. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μερικές φορές επίσης το BGP για να ενώσουν πολλά από τα εσωτερικά τους δίκτυα. Οι επαγγελματίες θεωρούν το BGP το πιο απαιτητικό από όλα τα πρωτόκολλα δρομολόγησης για να κυριαρχήσει λόγω της πολυπλοκότητας των ρυθμίσεων.