Κατανόηση του Πρωτοκόλλου Ελέγχου Μεταφοράς / Πρωτόκολλο Διαδικτύου (TCP / IP)

Το TCP / IP χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους

Το πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης (TCP) και το πρωτόκολλο Internet (IP) είναι δύο ξεχωριστά πρωτόκολλα δικτύου υπολογιστών. Ένα πρωτόκολλο είναι ένα συμφωνημένο σύνολο διαδικασιών και κανόνων. Όταν δύο υπολογιστές ακολουθούν τα ίδια πρωτόκολλα - το ίδιο σύνολο κανόνων - μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον και να ανταλλάξουν δεδομένα. Τα TCP και IP χρησιμοποιούνται τόσο συχνά μαζί, ωστόσο, ότι το πρωτόκολλο TCP / IP έχει καταστεί βασική ορολογία για αναφορά σε αυτή τη σειρά πρωτοκόλλων.

Το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μεταφοράς χωρίζει ένα μήνυμα ή ένα αρχείο σε πακέτα που μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου και στη συνέχεια συναρμολογούνται όταν φθάνουν στον προορισμό τους. Το πρωτόκολλο του Διαδικτύου είναι υπεύθυνο για τη διεύθυνση κάθε πακέτου και έτσι αποστέλλεται στον σωστό προορισμό. Η λειτουργικότητα του TCP / IP χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, το καθένα με το δικό του σύνολο συμφωνημένων πρωτοκόλλων:

Το TCP / IP εφαρμόζεται τεχνικά στις επικοινωνίες δικτύου, όπου η μεταφορά TCP χρησιμοποιείται για την παροχή δεδομένων σε δίκτυα IP. Το λεγόμενο πρωτόκολλο "προσανατολισμένο στη σύνδεση", το TCP λειτουργεί μέσω της δημιουργίας μιας εικονικής σύνδεσης μεταξύ δύο συσκευών μέσω μιας σειράς μηνυμάτων αίτησης και απαντήσεων που αποστέλλονται στο φυσικό δίκτυο.

Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών έχουν ακούσει τον όρο TCP / IP ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει. Ο μέσος άνθρωπος στο διαδίκτυο λειτουργεί σε ένα περιβάλλον TCP / IP κυρίως. Τα προγράμματα περιήγησης στο Web , για παράδειγμα, χρησιμοποιούν TCP / IP για να επικοινωνούν με διακομιστές Web. Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν TCP / IP καθημερινά για να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να κάνουν online chat και να παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουν πώς λειτουργεί.