Διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών δικτύου (API)

Μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) επιτρέπει στους προγραμματιστές υπολογιστών να έχουν πρόσβαση στη λειτουργικότητα των δημοσιευμένων ενοτήτων λογισμικού και υπηρεσιών. Ένα API ορίζει τις δομές δεδομένων και τις κλήσεις υπορουτίνας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση υφιστάμενων εφαρμογών με νέες δυνατότητες και την κατασκευή εξ ολοκλήρου νέων εφαρμογών πάνω από άλλα στοιχεία λογισμικού. Ορισμένα από αυτά τα API υποστηρίζουν συγκεκριμένα τον προγραμματισμό του δικτύου .

Ο προγραμματισμός δικτύου είναι ένας τύπος ανάπτυξης λογισμικού για εφαρμογές που συνδέονται και επικοινωνούν μέσω δικτύων υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου. Τα API δικτύου παρέχουν σημεία εισόδου σε πρωτόκολλα και βιβλιοθήκες λογισμικού που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα API δικτύου υποστηρίζουν προγράμματα περιήγησης ιστού, βάσεις δεδομένων Web και πολλές εφαρμογές για κινητά. Υποστηρίζονται ευρέως σε πολλές διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού και λειτουργικά συστήματα.

Προγραμματισμός υποδοχών

Ο παραδοσιακός προγραμματισμός δικτύου ακολούθησε ένα μοντέλο πελάτη-διακομιστή . Τα πρωτεύοντα API που χρησιμοποιήθηκαν για τη δικτύωση πελάτη-εξυπηρετητή υλοποιήθηκαν σε βιβλιοθήκες socket ενσωματωμένες σε λειτουργικά συστήματα. Οι υποδοχές Berkeley και τα API των Windows Sockets (Winsock) ήταν τα δύο βασικά πρότυπα για τον προγραμματισμό socket για πολλά χρόνια.

Απομακρυσμένες κλήσεις διαδικασίας

Τα API RPC επεκτείνουν τις βασικές τεχνικές προγραμματισμού δικτύου προσθέτοντας την δυνατότητα των εφαρμογών να επικαλούνται λειτουργίες σε απομακρυσμένες συσκευές αντί να στέλνουν μόνο μηνύματα σε αυτά. Με την έκρηξη της ανάπτυξης στο World Wide Web (WWW) , το XML-RPC εμφανίστηκε ως ένας δημοφιλής μηχανισμός για το RPC.

Πρωτόκολλο πρόσβασης απλού αντικειμένου (SOAP)

Το SOAP αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως πρωτόκολλο δικτύου που χρησιμοποιεί τη μορφή XML ως μορφή μηνύματός του και πρωτόκολλο μεταφοράς HTTP ως μεταφορά του. Το SOAP δημιούργησε μια πιστή ακολουθία των προγραμματιστών υπηρεσιών Web και έγινε ευρέως χρησιμοποιημένη για επιχειρηματικές εφαρμογές.

Μεταφραστική κρατική μεταφορά (REST)

Το REST είναι ένα άλλο μοντέλο προγραμματισμού που υποστηρίζει επίσης υπηρεσίες Web που προσήλθαν στη σκηνή πιο πρόσφατα. Όπως το SOAP, τα API REST χρησιμοποιούν HTTP, αλλά αντί για XML, οι εφαρμογές REST συχνά επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μια Javascript Object Notation (JSON) αντί. Το REST και το SOAP διαφέρουν σημαντικά στις προσεγγίσεις τους όσον αφορά τη διαχείριση και την ασφάλεια του κράτους, και οι δύο βασικές εκτιμήσεις για τους προγραμματιστές δικτύων. Οι εφαρμογές για κινητά μπορεί να χρησιμοποιούν ή να μην χρησιμοποιούν API δικτύου, αλλά αυτά που χρησιμοποιούν συχνά το REST.

Το μέλλον των API

Τόσο το SOAP όσο και το REST συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ενεργά για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών Web. Όντας μια πολύ νεότερη τεχνολογία από SOAP, η REST είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί και να παράγει άλλες παραλλαγές ανάπτυξης API.

Τα λειτουργικά συστήματα έχουν επίσης εξελιχθεί για να υποστηρίξουν τις πολλές νέες τεχνολογίες API δικτύου. Στα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows 10, για παράδειγμα, οι υποδοχές συνεχίζουν να είναι ένα βασικό API, με HTTP και άλλα πρόσθετα υποστηριζόμενα επίπεδα για τον προγραμματισμό δικτύου RESTful style.

Όπως συμβαίνει συχνά στους τομείς υπολογιστών, οι νεώτερες τεχνολογίες τείνουν να κυκλοφορούν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι παλαιές εξελίσσονται. Αναζητήστε ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις εφαρμογές API, ιδίως στους τομείς του cloud computing και του Internet of Things (IoT) , όπου τα χαρακτηριστικά των συσκευών και τα μοντέλα χρήσης τους είναι αρκετά διαφορετικά από τα παραδοσιακά περιβάλλοντα προγραμματισμού δικτύου.