Τι είναι το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT);

Το Διαδίκτυο των Πράξεων είναι ένα πράγμα που χρησιμοποιείτε αλλά δεν βλέπετε

Ο όρος Ίντερνετ των πραγμάτων (συχνά συντομογραφημένο ως IoT ) σχεδιάστηκε από τους ερευνητές της βιομηχανίας αλλά εμφανίστηκε μόνο στην πιο πρόσφατη δημόσια προβολή. Το IoT είναι ένα δίκτυο φυσικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, των οχημάτων, των οικιακών συσκευών και άλλων, που συνδέονται και ανταλλάσσουν δεδομένα με υπολογιστές.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το Διαδίκτυο των πραγμάτων θα μεταμορφώσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα υπολογιστών χρησιμοποιούνται για τα επόμενα 10 ή 100 χρόνια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το IoT είναι απλώς διαφημιστική εκστρατεία που δεν θα επηρεάσει πολύ την καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων.

Τι είναι το IoT;

Το Ίντερνετ των πραγμάτων αποτελεί μια γενική ιδέα για την ικανότητα των συσκευών δικτύου να αντιλαμβάνονται και να συλλέγουν δεδομένα από τον κόσμο γύρω μας και στη συνέχεια να μοιράζονται αυτά τα δεδομένα μέσω του Διαδικτύου, όπου μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιηθούν για διάφορους ενδιαφέροντες σκοπούς.

Ορισμένοι χρησιμοποιούν επίσης τον όρο βιομηχανικό Διαδίκτυο εναλλακτικά με το IoT. Αυτό αφορά κυρίως τις εμπορικές εφαρμογές της τεχνολογίας του IoT στον κόσμο της μεταποίησης. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων δεν περιορίζεται μόνο στις βιομηχανικές εφαρμογές.

Τι μπορεί να κάνει το Διαδίκτυο των πραγμάτων για εμάς

Κάποιες μελλοντικές εφαρμογές για τους καταναλωτές που οραματίστηκαν για τον ήχο του IoT όπως η επιστημονική φαντασία, αλλά μερικές από τις πιο πρακτικές και ρεαλιστικές δυνατότητες ηχητικής ανάλυσης στην τεχνολογία περιλαμβάνουν:

Τα πιθανά οφέλη της IoT στον επιχειρηματικό κόσμο περιλαμβάνουν:

Συσκευές δικτύου και το Διαδίκτυο των πραγμάτων

Όλα τα είδη συνήθων οικιακών συσκευών μπορούν να τροποποιηθούν για να λειτουργούν σε ένα σύστημα IoT. Οι προσαρμογείς δικτύου Wi-Fi , οι αισθητήρες κίνησης, οι κάμερες, τα μικρόφωνα και άλλα όργανα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτές τις συσκευές για να τους επιτρέψουν να δουλέψουν στο Διαδίκτυο των πραγμάτων.

Τα συστήματα αυτοματισμού ήδη εφαρμόζουν πρωτότυπες εκδόσεις αυτής της έννοιας για πράγματα όπως έξυπνες λάμπες , καθώς και άλλες συσκευές όπως ασύρματες κλίμακες και ασύρματες συσκευές παρακολούθησης της πίεσης του αίματος που αντιπροσωπεύουν εκ των προτέρων παραδείγματα συσκευών IoT. Οι φορητές υπολογιστικές συσκευές όπως τα έξυπνα ρολόγια και τα γυαλιά θεωρούνται επίσης ως βασικά συστατικά στα μελλοντικά συστήματα IoT.

Τα ίδια πρωτόκολλα ασύρματης επικοινωνίας, όπως το Wi-Fi και το Bluetooth, εξελίσσονται φυσικά και στο Διαδίκτυο των Πράξεων.

Θέματα γύρω από το Διαδίκτυο

Το Ίντερνετ των πραγμάτων προκαλεί άμεσα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων. Είτε υπάρχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη φυσική τοποθεσία μας είτε με ενημερώσεις σχετικά με το βάρος και την πίεση του αίματός μας, οι οποίες ενδέχεται να είναι προσιτές από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, έχοντας νέα είδη και λεπτομερέστερα δεδομένα σχετικά με τον εαυτό μας σε ασύρματα δίκτυα και ενδεχομένως σε όλο τον κόσμο.

Η παροχή της εξουσίας σε αυτή τη νέα διάδοση συσκευών IoT και οι δικτυακές συνδέσεις τους μπορεί να είναι δαπανηρές και λογικά δύσκολες. Οι φορητές συσκευές απαιτούν μπαταρίες που πρέπει να αντικατασταθούν κάποια μέρα. Παρόλο που πολλές κινητές συσκευές βελτιστοποιούνται για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, το ενεργειακό κόστος για τη διατήρηση δυνητικών δισεκατομμυρίων από αυτά εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις εκκίνησης έχουν εμπλακεί στο concept του Διαδικτύου των Πράξεων που επιθυμούν να επωφεληθούν από οποιεσδήποτε επιχειρηματικές ευκαιρίες είναι διαθέσιμες. Ενώ ο ανταγωνισμός στην αγορά συμβάλλει στη μείωση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων, στη χειρότερη περίπτωση οδηγεί επίσης σε σύγχυση και φουσκωμένους ισχυρισμούς για το τι κάνουν τα προϊόντα.

Το IoT υποθέτει ότι ο υποκείμενος εξοπλισμός δικτύου και η σχετική τεχνολογία μπορούν να λειτουργούν ημι-έξυπνα και συχνά αυτόματα. Η απλή διατήρηση των κινητών συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, πολύ λιγότερο προσπαθώντας να τα καταστήσετε εξυπνότερα.

Οι άνθρωποι έχουν ποικίλες ανάγκες που απαιτούν ένα σύστημα IoT να προσαρμοστεί ή να διαμορφωθεί για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και προτιμήσεις. Τέλος, ακόμα και αν αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι προκλήσεις, εάν οι άνθρωποι εξαρτηθούν υπερβολικά από αυτήν την αυτοματοποίηση και η τεχνολογία δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, τυχόν τεχνικές δυσλειτουργίες του συστήματος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ή / και οικονομικές ζημίες.