Ο γρήγορος οδηγός σας για τους έξυπνους λαμπτήρες

Τι είναι οι έξυπνοι λαμπτήρες και πώς λειτουργούν;

Οι έξυπνοι λαμπτήρες είναι οι λαμπτήρες LED που μπορούν να ελέγχονται χρησιμοποιώντας ένα smartphone , tablet ή έξυπνο σύστημα αυτοματισμού στο σπίτι .

Ενώ οι έξυπνοι λαμπτήρες είναι ακριβότεροι από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες ή ακόμα και τους κανονικούς λαμπτήρες LED, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και πρέπει να διαρκούν όσο οι παραδοσιακοί λαμπτήρες LED (περίπου 20 χρόνια). Διατίθενται σε στάνταρ λευκό ή με δυνατότητα αλλαγής χρώματος, ανάλογα με το εμπορικό σήμα.

Πώς λειτουργούν οι έξυπνοι λαμπτήρες;

Οι έξυπνοι βολβοί απαιτούν να λειτουργούν ένας διανομέας smartphone, tablet ή οικιακός αυτοματισμός επειδή χρησιμοποιούν πρότυπα ασύρματης επικοινωνίας, όπως Bluetooth , Wi-Fi , Z-Wave ή ZigBee, για να συνδεθούν με μια εφαρμογή στη συσκευή σας ή στο σύστημα αυτοματοποίησης. Μερικά σήματα απαιτούν μια ειδική πύλη εργασίας (είναι ένα μικρό κουτί που μιλάει με τους λαμπτήρες), όπως η Philips Hue Bridge, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των έξυπνων λαμπτήρων της Philips.

Πολλές μάρκες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν περισσότερες από μία ασύρματες τεχνολογίες για να ενσωματώσουν καλύτερα τα φώτα σας με άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές και συστήματα που ίσως ήδη χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, ένας έξυπνος λαμπτήρας μπορεί να λειτουργήσει με Bluetooth, Wi-Fi και Apple HomeKit για να σας επιτρέψει να διαμορφώσετε τον έξυπνο φωτισμό σας χρησιμοποιώντας την επιλογή που σας ταιριάζει καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι που επενδύουν σε έξυπνη οικιακή τεχνολογία τελικά αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα hub ή οικιακού αυτοματισμού, όπως Nest, Wink ή φωνητικά ενεργοποιημένα συστήματα όπως το Google Home , το Amazon Alexa και το Apple HomeKit. Όταν ενσωματωθούν σε ένα έξυπνο οικιακό σύστημα, οι έξυπνοι λαμπτήρες μπορούν να προγραμματιστούν για να λειτουργούν σε συντονισμό με άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα αυτοματισμού σπιτιού σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε τον έξυπνο φωτισμό σας ώστε να φωτίζεται σε όλο το σπίτι αν κάποιος σας κουδουνίσει το κουδούνι του βίντεο μετά το σκοτάδι. Η χρήση ενός έξυπνου διανομέα αυτοματισμού σπιτιού σας επιτρέπει να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε τα φώτα μακριά από το σπίτι, όπως και ο έξυπνος φωτισμός που συνδέεται με το smartphone σας μέσω Wi-Fi.

Προτού αγοράσετε έξυπνους λαμπτήρες

Υπάρχουν μερικές σκέψεις όταν αποφασίζετε πώς να χρησιμοποιείτε καλύτερα τους έξυπνους λαμπτήρες σας. Εάν επιλέγετε να ελέγχετε τον έξυπνο φωτισμό σας χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Bluetooth, γνωρίζετε ότι μπορείτε να ρυθμίσετε μόνο το φωτισμό και να ανάψετε ή να σβήσετε τα φώτα όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Εάν φύγετε από το σπίτι και ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε το φως, δεν θα μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από μακριά από άλλη τοποθεσία, επειδή θα βρεθείτε εκτός της εμβέλειας επικοινωνίας Bluetooth του λαμπτήρα.

Αν επιλέξετε να ελέγξετε τον έξυπνο φωτισμό σας χρησιμοποιώντας το Wi-Fi, ο χρόνος που χρειάζεται ο φωτισμός για να ανταποκριθεί στις αλλαγές που κάνετε στη συσκευή ή στην εφαρμογή σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον αριθμό άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν το Wi-Fi σας εκείνη την εποχή. Με το Wi-Fi, το εύρος ζώνης επηρεάζεται από τον αριθμό των συσκευών που συνδέονται με αυτό.

Έτσι, εάν έχετε πολλές τηλεοράσεις, υπολογιστές, tablet και smartphones που συνδέονται ήδη με το Wi-Fi, το έξυπνο σύστημα φωτισμού σας γίνεται μια άλλη συσκευή που εκμεταλλεύεται το εύρος ζώνης. Επίσης, εάν το Διαδίκτυο συμβαίνει να βγαίνει λόγω καταιγίδας ή άλλου προβλήματος, όλες οι συσκευές που εξαρτώνται από το Wi-Fi - συμπεριλαμβανομένου του έξυπνου φωτισμού σας - θα σβήσουν επίσης.

Πού να αγοράσετε έξυπνους λαμπτήρες

Τα περισσότερα καταστήματα εγχώριας βελτίωσης της περιοχής, όπως το Home Depot και το Lowe's, φέρνουν τώρα πολλά εμπορικά σήματα. Οι έξυπνοι βολβοί είναι διαθέσιμοι σε καταστήματα ηλεκτρονικής στο σπίτι, όπως το Best Buy, καθώς και σε καταστήματα εφοδιασμού γραφείου όπως το Office Depot. Η διαθεσιμότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία για οποιεσδήποτε από αυτές τις επιλογές τούβλου και κονιάματος, ώστε να θέλετε να ελέγξετε με το κατάστημα για να βεβαιωθείτε ότι φέρνουν έξυπνες λάμπες πριν ξεκινήσετε να ψωνίσετε.

Οι πωλητές στο διαδίκτυο, όπως το Amazon και το eBay, είναι επίσης καλές επιλογές, ιδιαίτερα εάν ενδιαφέρεστε να εγκαταστήσετε έξυπνο φωτισμό σε διάφορα σημεία στο σπίτι σας και να εξοικονομήσετε χρήματα με τα πακέτα δέσμης. Ακόμη και η IKEA εισέρχεται στην αγορά.

Μεγέθη των έξυπνων λαμπτήρων

Οι έξυπνοι βολβοί διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, οπότε δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε νέα φωτιστικά για να φιλοξενήσετε τους βολβούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τυποποιημένα μεγέθη (εκείνα που βλέπετε στο κεφάλι σας όταν σκέφτεστε τον λαμπτήρα), αλλά υπάρχουν μεγέθη προβολέων καθώς και ταινίες λεπτού φωτός που μπορούν να τοποθετηθούν σε θέσεις που δεν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια κανονική λάμπα. Περισσότερα μεγέθη εισέρχονται στην αγορά κάθε μήνα.

Χαρακτηριστικά Cool Smart Light Bulb

Ανάλογα με τη μάρκα και τη ρύθμιση που επιλέγετε, οι έξυπνες λυχνίες έχουν κάποια δροσερά χαρακτηριστικά που δεν θα έχετε με τους συνήθεις λαμπτήρες. Παρακολουθώντας μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή που θα ήταν ακόμα καλύτερη με το συντονισμό αλλαγών φωτισμού; Ορισμένοι έξυπνοι βολβοί μπορούν να συγχρονιστούν με αυτό που παρακολουθείτε για να αλλάξετε το φωτισμό και τα χρώματα βάσει της ενέργειας στην οθόνη σας.

Πολλοί έξυπνοι λαμπτήρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θέση GPS του smartphone σας ενώ περπατάτε μέσα από το σπίτι σας και ανάβουν αυτόματα τα φώτα όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο ή τα απενεργοποιείς για εσάς όταν φεύγεις.

Δεν είστε σίγουροι για τους έξυπνους λαμπτήρες; Εδώ είναι μια γρήγορη λήψη:

Συμβουλή: Εάν θέλετε μια πιο μόνιμη λύση ή εάν χτίζετε μια νέα κατοικία και θέλετε να συμπεριλάβετε έξυπνες λειτουργίες στο νέο σας σπίτι, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε έξυπνους διακόπτες για φωτισμό και ανεμιστήρες και χρησιμοποιήστε έξυπνες λάμπες για λαμπτήρες που μπορούν να μεταφερθούν.