Τι είναι το Z-Wave;

Το Z-Wave® είναι μια τεχνολογία δικτυακής δικτύωσης που αναπτύχθηκε το 1999 για να δημιουργήσει ένα πρότυπο για ασύρματη επικοινωνία ραδιοσυχνοτήτων (RF) για οικιακές συσκευές. Το κλειδί της τεχνολογίας είναι ότι τα προϊόντα Z-Wave έχουν σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας μια οικογένεια χαμηλού κόστους, χαμηλής ισχύος τσιπ πομποδέκτη RF ενσωματωμένη στο Z-Wave. Επειδή όλες οι συσκευές με δυνατότητα Z-Wave χρησιμοποιούν την ίδια οικογένεια τσιπ, επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ένα κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας. Η επικοινωνία Z-Wave διαμορφώνεται βάσει πρωτοκόλλων δικτύου υπολογιστών και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υψηλή αξιοπιστία. Οι συσκευές Z-Wave λειτουργούν επίσης ως επαναλήπτες σήματος, μεταδίδοντας σήματα σε πρόσθετες συσκευές στο δίκτυο.

Χαρακτηριστικά λειτουργίας Z-Wave

Οι συσκευές Z-Wave δεν χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα με άλλες οικιακές συσκευές όπως τα ασύρματα τηλέφωνα, τα οποία λειτουργούν συνήθως στα 2,4 GHz . Η συχνότητα που χρησιμοποιείται από το Z-Wave ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες το Z-Wave λειτουργεί στα 908,42 Mhz . Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές Z-Wave δεν θα επηρεάσουν άλλες οικιακές συσκευές.

Σημαίνει επίσης ότι οι συσκευές Z-Wave έχουν μεγαλύτερο εύρος σήματος. Η εμβέλεια μιας διάταξης Z-Wave επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, πρώτον από την ύπαρξη τοίχων κοντά. Οι τυπικές αναφερόμενες σειρές είναι περίπου 30 μέτρα (90 πόδια) σε εσωτερικούς χώρους και 100 μέτρα (300 πόδια) στην ύπαιθρο.

Η επέκταση του κανονικού εύρους αυτών των προϊόντων είναι δυνατή μόνο προσθέτοντας περισσότερες συσκευές Z-Wave στο δίκτυο. Επειδή όλες οι συσκευές Z-Wave είναι επαναλήπτες, το σήμα μεταδίδεται από το ένα στο επόμενο και κάθε φορά που επαναλαμβάνεται, προστίθενται άλλα 30 μέτρα περίπου. Μέχρι τρεις πρόσθετες συσκευές (λυκίσκος) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του σήματος πριν το πρωτόκολλο τερματίσει το σήμα (που ονομάζεται Hop Kill ).

Σχετικά με τα προϊόντα Z-Wave

Τα προϊόντα Z-Wave επιτρέπουν την επικοινωνία μιας ευρείας ποικιλίας συσκευών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το φωτισμό, τις συσκευές, το σύστημα HVAC, τα κέντρα ψυχαγωγίας, τη διαχείριση ενέργειας, την πρόσβαση και τον έλεγχο ασφαλείας και την αυτοματοποίηση των κτιρίων.

Όλοι οι κατασκευαστές που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα προϊόν με δυνατότητα Z-Wave πρέπει να χρησιμοποιούν αυθεντικά τσιπ Z-Wave στο προϊόν τους. Αυτό επιτρέπει στη συσκευή της να συνδέει σωστά τα δίκτυα Z-Wave και να επικοινωνεί με άλλες συσκευές Z-Wave. Για να μπορέσει ένας κατασκευαστής να χαρακτηρίσει το προϊόν ως πιστοποιημένο ως Z-Wave, το προϊόν πρέπει επίσης να περάσει μια αυστηρή δοκιμή συμμόρφωσης για να διασφαλίσει ότι πληροί τα πρότυπα λειτουργίας και είναι διαλειτουργικό με άλλες συσκευές με πιστοποίηση Z-Wave.

Κατά την αγορά οποιασδήποτε συσκευής για το δίκτυο ασύρματων δικτύων Z-Wave, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένο με Z-Wave. Πολυάριθμοι κατασκευαστές σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οικιακών προϊόντων κάνουν σήμερα αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Z-Wave Alliance όπως Schlage, Black & Decker, iControl Networks, 4Home, ADT, Wayne-Dalton, ACT και Draper.