Επισκόπηση ηχείων Sony SS-CS5

01 από 05

Ένας Υψηλός Υπουργός για $ 200 και Αλλαγή;

Brent Butterworth

Το SS-CS5 της Sony με κάνει να σκέφτομαι τις πρώτες μέρες μου ως ηχητικός δημοσιογράφος, όταν το $ 300 / ζευγάρι ήταν το λιγότερο που θα περίμενε κανείς να ξοδέψει για έναν ημι-αξιοπρεπή ομιλητή. Τώρα μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο σας λιγότερο, με ομιλητές όπως ο θρυλικός μίνι-εγγραφέας SP-BS22-LR $ 129 / ζεύγος Pioneer που αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να κάνετε καλό ήχο για φτηνό.

Οι νεοεισερχόμενοι της Sony σε αυτή την κατηγορία είναι ακριβότεροι, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν αρκετά λογικές τιμές. Μου άρεσε ο πύργος της SS-CS3 της εταιρείας όταν το αξιολόγησα για την Home Theater Review. Ακριβώς για μια ιδιοτροπία, ζήτησα από τη Sony να μου στείλει και τον μικροεπεξεργαστή $ 219 / ζεύγος SS-CS5.

Το σκεπτικό πίσω από αυτά τα νέα ηχεία είναι ότι οι 3/4-ιντσών supertweeters τους καθιστούν καλό για ήχο υψηλής ανάλυσης. Από καθαρά τεχνική άποψη, αυτό είναι πιθανόν αληθές, επειδή τα τυπικά αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης σε 24-bit / 96-kilohertz έχουν απόκριση συχνότητας από περίπου 48 kHz, ακριβώς ντροπαλός των 50 kHz των tweeters.

Το αν ο ήχος υψηλής ανάλυσης θα έχει ποτέ σημασία, εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά ανοιχτό ερώτημα , αλλά αν το κάνετε σε αυτό, έχει νόημα να αναζητήσετε τα tweeters με εκτεταμένη απάντηση.

Αρκετή τεχνολογική συζήτηση, ας μάθουμε πώς ακούγεται αυτό το πράγμα.

02 του 05

Sony SS-CS5: Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές

Brent Butterworth

• Υπαίθριο με ύφασμα-θόλο 0,75 ιντσών (19 mm)
• Υαλοκαθαριστήρας υφασμάτων-θόλου 1 ιντσών (25 mm)
• Μίνι μπάσο με αφρό 5,25 ιντσών (130 mm)
• Πύλες σύνδεσης πεντάλφων καλωδίων
• Διαστάσεις: 13,1 x 7 x 8,6 in / 178 x 335 x 220 mm
• Βάρος: 9,4 lb / 4,5 kg

Αυτό που είναι ασυνήθιστο για αυτό το ομιλητή είναι ο supertweeter, φυσικά, αλλά και ο αφρός κώνος woofer mica. Δεν μπορώ να θυμηθώ να συναντώ αυτό το υλικό σε έναν κώνο woofer πριν (εκτός από το SS-CS3), αλλά είναι θαυμάσια ελαφρύ και άκαμπτο - ως κώνος woofer πρέπει να είναι.

Παρόλο που οι γρίλιες συνδέονται με παλιές σχολικές βαλβίδες αντί για μαγνήτες, τα ηχεία φαίνονται αρκετά συμπαθητικά με τις μάσκες μακριά, γι 'αυτό είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποίησα.

Η εγκατάσταση ήταν ένα κομμάτι κέικ. Έχω κολλήσει τα ηχεία στις κορυφές των κιθάρων μου-γεμάτο σκελετό Target μεταλλικά ηχεία, και να τοποθετήσετε τα ηχεία στα ίδια σημεία που έβαλα συνήθως μου Revel F206 ηχεία αναφοράς. Ακούγονται πολύ καλά εκεί. Δοκίμασα να τους μεταφέρω πίσω πιο κοντά στον τοίχο πίσω από τους για να δουν αν θα επωφεληθούν από μια μικρή ενίσχυση μπάσων, αλλά μου άρεσε τον ήχο καλύτερα με τα ηχεία στην αρχική τους θέση.

Χρησιμοποίησα τον ενσωματωμένο ενισχυτή μου Krell S-300i για την τροφοδοσία του SS-CS5. Overkill, ξέρω, αλλά μου αρέσει να μείνω με την ίδια δοκιμή όσο το δυνατόν περισσότερο. Πηγές ήταν πικάπ Sony PHA-2 USB amp / DAC και πικάπ Pro-Ject και Music Hall συνδεδεμένα μέσω προενισχυτή phono NAD PP-3.

03 του 05

Sony SS-CS5: Απόδοση

Brent Butterworth

Στις δοκιμασίες ακρόασης, το SS-CS5 αποκάλυψε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του γρήγορα. Η πραγματική του δύναμη είναι η αναπαραγωγή φωνής. Η αδυναμία του - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ SPOILER !!! - είναι ότι το γούφερ 5,25 ιντσών δεν βγάζει πολύ μπάσο.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα: "Kaua'I O Mano", από το CD Pua'ena του Rev. Dennis Kamakahi. Ο Kamakahi είχε μια από τις πλουσιότερες φωνές βαρύτονος που έχω ακούσει (ελέγξτε το εδώ), αλλά πολλοί ομιλητές τον κάνουν να ακούγεται φουσκωμένο. Όχι το SS-CS5. Δεν άκουσα καθόλου φούσκωμα στη φωνή του ή στις κατεστραμμένες κατώτερες χορδές της χαλαρής κιθάρας του. Έχω ακούσει επίσης μια ωραία ποσότητα πρίμων λεπτομέρεια με ούτε καν έναν υπαινιγμό της edginess. Το μικρό woofer δεν μεταδίδει αρκετά τη δύναμη των χαλαρών χαμηλών συστοιχιών (οι οποίες στο χαλαρό πλήκτρο μειώνονται γενικά σε D και G από E και A, για χαμηλότερη νότα 73 Hz), αλλά το SS-CS5 ακουγόταν πολύ πληρέστερο το $ 1 100 / ζευγάρι B & W CM1 S2, το οποίο επανεξέτασα για το Home Theatre Review (που έρχεται σύντομα).

Για να σιγουρευτώ ότι ο πλούτος και η ομαλότητα που άκουσα δεν ήταν τραγούδι, έβαλα το "Good Morning Little Schoolgirl", από τον Folk Singer της Muddy Waters, που κατεβάσατε στο 24/96 PCM από το HDTracks. Για δεκαετίες, αυτή η ηχογράφηση έχει αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό για την ασπρόμαυρη τολότητα και τη λεπτομέρεια της φωνής του Waters. Το SS-CS5 το καρφωμένο πάλι, παρέχοντας Waters χωρίς πρήξιμο, χωρίς κόπωση, χωρίς κόψιμο και χωρίς εμφανή μεσαία γραμμή. Ο ήχος ήταν αρκετά γεμάτος για να μου δώσει όλα όσα ήθελα να ακούσω από αυτή την ηχογράφηση.

Εντάξει, τι γίνεται με τις μη φωνητικές εγγραφές; Ένα από τα καλύτερα που έχω είναι το The Coryells του Chesky Records , που καταγράφηκε με ακουστικές κιθάρες σε μια πολύ περίφημη εκκλησία στην West Side του Μανχάταν. Ο συνολικός ήχος ήταν καλός και πάλι ο SS-CS5 έδωσε έναν πληρέστερο ήχο από τον B & W CM1 S2, αλλά εδώ βρήκα ό, τι λείπει, ξοδεύοντας μόνο τα $ 200 / ζεύγος για τα ηχεία σας. Το CM1 S2 είχε πολύ πιο λεπτομερείς λεπτομέρειες και δημιούργησε ένα τεράστιο, ευρύχωρο soundstage που δεν μπορούσε να προσεγγίσει το SS-CS5. Επίσης, τα πρίμα του SS-CS5 ακουγόταν σχετικά ανεπεξέργαστα. Θα μπορούσα να πω ότι έχει κάποιες κορυφές και βουτιά στην απόκριση πάνω από περίπου 4 kHz.

Πρέπει να υπολογίσω ότι ένας ομιλητής ~ 200 $ / ζεύγος θα συνηθίσει για ποπ και ροκ, οπότε έπρεπε να δω αν το SS-CS5 είχε το απαραίτητο λάκτισμα για να χειριστεί αυτό το έργο. Η απάντηση: όχι πραγματικά. Όταν έπαιξα το "Highway Star" από το Made in Japan του Deep Purple - το οποίο είναι πολύ λιγότερο φορολογούμενος σε ένα woofer από το kick-ass, τις πολύ συμπιεσμένες ροκ εγγραφές του σήμερα - πραγματικά δεν υπήρχε αρκετό κάτω άκρο για να πάρω το πόδι μου (ή καλύτερα, το κεφάλι μου bobbing). Δεν έχω επίσης πολύ νόημα για την ωραία φυσική ατμόσφαιρα της μουσικής . Κατασκευασμένο στην Ιαπωνία είναι κάτι από μια "καθαρή" ηχογράφηση χωρίς υπερβολές και μικρή μετα-επεξεργασία, αλλά το SS-CS5 δεν μου έδωσε πραγματικά αυτή τη μαγεία. (BTW, το YouTube έχει ένα φανταστικό ντοκιμαντέρ μιας ώρας για την παραγωγή του Made in Japan που είναι απαραίτητο για τους οπαδούς των μεταλλίων. Σταματήστε αυτό που κάνετε και παρακολουθήστε το τώρα.)

Πώς συγκρίνεται με το Pioneer SP-BS22-LR; Δεν είχα τους πρωτοπόρους στο χέρι για μια σύγκριση, αλλά έχω σημειώσεις και μετρήσεις ακρόασης. Βασικά, το SS-CS5 έχει πληρέστερο ήχο και ίσως ένα ελαφρώς ομαλότερο μεσαίο επίπεδο, αλλά τα πρίματά του είναι πιο μαλακά, οπότε αναμένω ότι δεν θα ταιριάζει με τις ηχητικές και προφανείς λεπτομέρειες του SP-BS22-LR.

Αν θέλετε πιο γεμάτο ήχο με περισσότερους λαούς, πάρτε ένα subwoofer ή περάστε το επιπλέον για τον πύργο SS-CS3. Αν θέλετε πιο λεπτομερή ήχο με ευχάριστο ήχο, πάρτε έναν μίνι-εγώ με μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως το Music Hall Marimba.

04 του 05

Sony SS-CS5: Μετρήσεις

Brent Butterworth

Το διάγραμμα που βλέπετε παραπάνω δείχνει την απόκριση συχνότητας του SS-CS5 στον άξονα (μπλε ίχνος) και τον μέσο όρο των αποκρίσεων σε οριζόντια θέση 0 °, ± 10 °, ± 20 ° και ± 30 ° (πράσινο ίχνος). Σε γενικές γραμμές, όσο πιο επίπεδες και πιο οριζόντιες αυτές οι γραμμές φαίνονται, τόσο καλύτερα θα ακουστεί ο ηχείο.

Η απάντηση του SS-CS5 μοιάζει αρκετά ομαλή, ειδικά για ομιλητή $ 219 / ζεύγος. Σε σχέση με τον άξονα, είναι +/- 3,4 dB από 70 Hz έως 20 kHz, πράγμα που αποτελεί εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα για ένα ηχείο με αυτή την τιμή. Υπάρχει μια μικρή ώθηση γύρω στα 1,1 kHz, η οποία μπορεί να κάνει τις φωνές να ξεχωρίζουν λίγο καλύτερα. Επιπλέον, υπάρχει μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω στην ισορροπία του τόνου, πράγμα που σημαίνει ότι το ηχείο είναι απίθανο να ακούγεται φωτεινό ή τρυφερό ή λεπτό. Η μέση ανταπόκριση εντός / εκτός άξονα είναι πολύ κοντά στην απόκριση επί του άξονα, η οποία είναι καλή.

Η αντίσταση υπολογίζεται κατά μέσο όρο 8 ohm και μειώνεται σε χαμηλή φάση 4,7 ohms / -28 °, επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα. Η αναισθητική ευαισθησία μετρά 86,7 dB σε 1 watt / 1 μέτρο, οπότε περίπου περίπου 90 dB στο δωμάτιο. Αυτό το ηχείο πρέπει να λειτουργεί καλά με σχεδόν οποιονδήποτε ενισχυτή με 10 watts ή περισσότερο ανά κανάλι.

Έκανα μέτρηση του SS-CS5 με αναλυτή Clio 10 FW και μικρόφωνο MIC-01, σε απόσταση 1 μέτρου πάνω από στάση 2 μέτρων. η μέτρηση κάτω από 200 Hz λήφθηκε με τεχνική εδάφους στο 1 μέτρο.

05 του 05

Sony SS-CS5: Τελική λήψη

Brent Butterworth

Το SS-CS5 είναι ένα από τα πιο ομαλά ηχεία που έχω ακούσει κάτω από $ 400. Μπορεί να ανταγωνιστεί με πολλούς από τους αξιόλογους μίνι μετρητές $ 400 / ζεύγος που έχω ακούσει, αν και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα γούφερ 6,5 ιντσών και ένα επιπλέον 10 ή 20 Hz μπάσων. Αν θέλετε ένα μικροεπεξεργαστή ~ $ 200 / ζευγάρι για το φως ποπ, τζαζ, λαϊκό ή κλασικό, δεν μπορώ να σκεφτώ μια καλύτερη επιλογή.