Τι είναι η φρικτή δικτύωση και πώς λειτουργεί

Η τεχνολογία IR προηγήθηκε του Bluetooth και του Wi-Fi στη μεταφορά αρχείων

Η τεχνολογία υπερύθρων επέτρεψε στις συσκευές υπολογιστών να επικοινωνούν μέσω ασύρματων σημάτων μικρής εμβέλειας στη δεκαετία του 1990. Χρησιμοποιώντας IR, οι υπολογιστές θα μπορούσαν να μεταφέρουν αρχεία και άλλα ψηφιακά δεδομένα αμφίδρομα. Η τεχνολογία υπέρυθρης μετάδοσης που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές ήταν παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στις μονάδες τηλεχειρισμού καταναλωτικού προϊόντος. Υπέρυθρες αντικαταστάθηκαν σε σύγχρονους υπολογιστές από τις πολύ πιο γρήγορες τεχνολογίες Bluetooth και Wi-Fi.

Εγκατάσταση και χρήση

Οι προσαρμογείς δικτύου με υπέρυθρες υπολογιστές μεταδίδουν και λαμβάνουν δεδομένα μέσω θύρας στο πίσω μέρος ή στην πλευρά μιας συσκευής. Υπέρυθρες προσαρμογείς εγκαταστάθηκαν σε πολλούς φορητούς υπολογιστές και φορητές προσωπικές συσκευές. Στα Microsoft Windows, οι συνδέσεις υπέρυθρων δημιουργήθηκαν με την ίδια μέθοδο με τις άλλες συνδέσεις τοπικού δικτύου. Τα δίκτυα υπερύθρων σχεδιάστηκαν για να υποστηρίζουν μόνο τις απευθείας συνδέσεις με δύο υπολογιστές - εκείνες που δημιουργήθηκαν προσωρινά καθώς προέκυψε η ανάγκη. Ωστόσο, οι επεκτάσεις στην τεχνολογία υπερύθρων υποστηρίζουν περισσότερους από δύο υπολογιστές και ημι-μόνιμα δίκτυα.

Εύρος IR

Οι επικοινωνίες υπερύθρων καλύπτουν μικρές αποστάσεις. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε δύο υπέρυθρες συσκευές μέσα σε λίγα πόδια το ένα από το άλλο κατά τη δικτύωσή τους. Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες Wi-Fi και Bluetooth , τα σήματα υπέρυθρων δικτύων δεν μπορούν να διεισδύσουν στους τοίχους ή άλλα εμπόδια και να λειτουργούν μόνο με άμεση οπτική επαφή.

Εκτέλεση

Η τεχνολογία υπερύθρων που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα υπάρχει σε τρεις διαφορετικές μορφές, οι οποίες αναγνωρίζονται από την Ένωση υπέρυθρων δεδομένων (IrDA):

Άλλες χρήσεις για τεχνολογία υπερύθρων

Παρόλο που το IR δεν παίζει πλέον μεγάλο ρόλο στη μεταφορά αρχείων από έναν υπολογιστή στον επόμενο, εξακολουθεί να είναι πολύτιμη τεχνολογία σε άλλα πεδία. Μεταξύ αυτών είναι: