Τι είναι ένα αρχείο VOB;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία VOB

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .VOB είναι πιθανότατα ένα αρχείο DVD Video Object, το οποίο μπορεί να περιέχει δεδομένα βίντεο και ήχου, καθώς και άλλα περιεχόμενα που σχετίζονται με ταινίες, όπως υπότιτλους και μενού. Είναι μερικές φορές κρυπτογραφημένες και συνήθως εμφανίζονται αποθηκευμένες στη ρίζα ενός DVD μέσα στο φάκελο VIDEO_TS.

Τα τρισδιάστατα μοντέλα που ονομάζονται Vue Objects χρησιμοποιούν επίσης την επέκταση αρχείου VOB. Δημιουργούνται από το πρόγραμμα μοντελοποίησης E-on Vue 3D και μπορούν να διαμορφωθούν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που αποθηκεύονται σε ένα αρχείο MAT (Vue Material).

Το ζωντανό βιντεοπαιχνίδι Live for Speed ​​χρησιμοποιεί επίσης αρχεία VOB, με σκοπό τη δημιουργία και μοντελοποίηση τρισδιάστατων αυτοκινήτων. Τα οχήματα είναι συμμετρικά και επομένως μόνο το ήμισυ του μοντέλου περιέχεται στο αρχείο VOB. το υπόλοιπο παράγεται από το παιχνίδι.

Σημείωση: Το VOB είναι επίσης ένα ακρωνύμιο για τη φωνή μέσω ευρυζωνικών και βίντεο μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων , αλλά ούτε έχουν καμία σχέση με τις μορφές αρχείων που αναφέρονται εδώ.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο VOB

Αρκετά προγράμματα λογισμικού που ασχολούνται με αρχεία βίντεο μπορούν να ανοίξουν και να επεξεργαστούν αρχεία VOB. Μερικοί ελεύθεροι παίκτες VOB περιλαμβάνουν το Windows Media Player, το Media Player Classic, το Media Player VLC, το GOM Player και το Potplayer.

Άλλα, μη-ελεύθερα, περιλαμβάνουν τα προγράμματα PowerDVD, PowerDirector και PowerProducer της CyberLink.

Το VobEdit είναι ένα παράδειγμα ενός ελεύθερου επεξεργαστή αρχείων VOB και άλλα προγράμματα, όπως το DVD Flick, μπορούν να μετατρέψουν κανονικά αρχεία βίντεο σε αρχεία VOB για να δημιουργήσουν μια ταινία DVD.

Για να ανοίξετε ένα αρχείο VOB στο macOS , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε VLC, MPlayerX, Elmedia Player, Apple DVD Player ή Roxio Popcorn. Το VLC media player λειτουργεί και με το Linux.

Σημείωση: Εάν πρέπει να ανοίξετε το αρχείο VOB σε διαφορετικό πρόγραμμα που δεν υποστηρίζει τη μορφή ή να το μεταφορτώσετε σε έναν ιστότοπο όπως το YouTube, μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο σε συμβατή μορφή χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα VOB που παρατίθεται στην παρακάτω ενότητα.

Εάν έχετε ένα αρχείο VOB που βρίσκεται στη μορφή αρχείου Vue Objects, χρησιμοποιήστε το Vue του E-on για να το ανοίξετε.

Το παιχνίδι Live for Speed ​​χρησιμοποιεί αρχεία VOB στη μορφή αρχείου αυτοκινήτου, αλλά πιθανότατα δεν μπορείτε να ανοίξετε με μη αυτόματο τρόπο το αρχείο μαζί του. Αντ 'αυτού, το πρόγραμμα πιθανώς τραβάει τα αρχεία VOB από μια συγκεκριμένη θέση αυτόματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Πώς να μετατρέψετε αρχεία VOB

Υπάρχουν πολλοί δωρεάν μετατροπείς αρχείων βίντεο , όπως το EncodeHD και το VideoSolo Free Video Converter, που μπορούν να αποθηκεύσουν αρχεία VOB σε MP4 , MKV , MOV , AVI και άλλες μορφές αρχείων βίντεο. Μερικοί, όπως το Freemake Video Converter , μπορούν ακόμη και να αποθηκεύσουν το αρχείο VOB απευθείας σε ένα DVD ή να το μετατρέψουν και να το ανεβάσουν απευθείας στο YouTube.

Για τα αρχεία VOB στη μορφή αρχείου Vue Objects, χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα Vue του E-on για να δείτε αν υποστηρίζει την αποθήκευση ή την εξαγωγή του μοντέλου 3D σε μια νέα μορφή. Αναζητήστε την επιλογή σε μια περιοχή Αποθήκευση ως ή Εξαγωγή του μενού, πιθανότατα το μενού Αρχείο .

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το παιχνίδι Live for Speed ​​ίσως δεν σας επιτρέπει να ανοίξετε τα αρχεία VOB με μη αυτόματο τρόπο, είναι εξίσου απίθανο να υπάρχει ένας τρόπος για να μετατραπεί το αρχείο VOB σε νέα μορφή αρχείου. Είναι πιθανό να μπορείτε να το ανοίξετε με πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας ή πρόγραμμα 3D μοντελοποίησης για να το μετατρέψετε σε νέα μορφή, αλλά πιθανότατα δεν υπάρχουν λόγοι για να το κάνετε αυτό.

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε αν το αρχείο σας δεν ανοίγει με τις παραπάνω προτάσεις είναι η ίδια η επέκταση αρχείου. Βεβαιωθείτε ότι πραγματικά διαβάζεται ".VOB" στο τέλος και όχι κάτι που λέει ακριβώς παρόμοια.

Για παράδειγμα, τα αρχεία VOXB είναι απλά ένα γράμμα από τα αρχεία VOB, αλλά χρησιμοποιούνται για μια εντελώς διαφορετική μορφή αρχείου. Τα αρχεία VOXB είναι αρχεία Voxler Network που ανοίγουν με το Voxler.

Ένα άλλο είναι το αρχείο αρχείου Object Container Dynamics NAV που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου FOB. Αυτά τα αρχεία χρησιμοποιούνται με το Microsoft Dynamics NAV (παλαιότερα γνωστό ως Navision).

Τα αρχεία VBOX συγχέονται επίσης εύκολα με τα αρχεία VOB αλλά χρησιμοποιούνται από το πρόγραμμα VirtualBox της Oracle.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε σε αυτά τα λίγα παραδείγματα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επεκτάσεις αρχείων που μπορεί να μοιάζουν ή να μοιάζουν με "VOB", αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το αν οι μορφές αρχείων είναι σχετικές ή αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το ίδιο λογισμικό προγράμματα.