Τι είναι ένας φάκελος ρίζας ή ένας κατάλογος root;

Ορισμός και παραδείγματα του ριζικού φακέλου / καταλόγου

Ο ριζικός φάκελος που ονομάζεται επίσης ριζικός κατάλογος ή μερικές φορές απλά ο ριζικός , οποιουδήποτε διαμερίσματος ή φακέλου είναι ο "υψηλότερος" κατάλογος της ιεραρχίας. Μπορείτε επίσης να το σκεφτείτε γενικά ως αρχή ή αρχή μιας συγκεκριμένης δομής φακέλου.

Ο ριζικός κατάλογος περιέχει όλους τους άλλους φακέλους της μονάδας ή του φακέλου και φυσικά μπορεί επίσης να περιέχει αρχεία .

Για παράδειγμα, ο κατάλογος ρίζας του κύριου διαμερίσματος στον υπολογιστή σας είναι πιθανώς C: \. Ο ριζικός φάκελος της μονάδας DVD ή CD μπορεί να είναι D: \. Η ρίζα του Μητρώου των Windows είναι όπου αποθηκεύονται κυψέλες όπως το HKEY_CLASSES_ROOT .

Παραδείγματα φακέλων ρίζας

Ο όρος ρίζα μπορεί επίσης να είναι σχετικός με οποιαδήποτε θέση μιλάτε.

Ας πούμε, για ένα άλλο παράδειγμα, ότι εργάζεστε στο φάκελο C: \ Program Files \ Adobe \ για οποιονδήποτε λόγο. Εάν το λογισμικό που χρησιμοποιείτε ή ο οδηγός αντιμετώπισης προβλημάτων που διαβάζετε, σας λέει να μεταβείτε στη ρίζα του φακέλου εγκατάστασης της Adobe, μιλάει για τον "κύριο" φάκελο που φιλοξενεί όλα τα αρχεία της Adobe που σχετίζονται με ό, τι κι αν είστε εσείς 'κάνεις.

Σε αυτό το παράδειγμα, καθώς το C: \ Program Files \ περιέχει πολλούς φακέλους και για άλλα προγράμματα, η ρίζα του φακέλου Adobe, συγκεκριμένα, θα είναι ο φάκελος \ Adobe \ . Ωστόσο, ο ριζικός φάκελος για όλα τα αρχεία προγράμματος στον υπολογιστή σας θα είναι ο φάκελος C: \ Program Files \ .

Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο φάκελο. Πρέπει να μεταβείτε στη ρίζα του φακέλου χρήστη για το User1 στα Windows; Αυτός είναι ο φάκελος C: \ Users \ Name1 \ . Αλλά αυτό φυσικά αλλάζει ανάλογα με το χρήστη για το οποίο μιλάτε - ο ριζικός φάκελος του User2 θα είναι C: \ Users \ User2 \ .

Πρόσβαση σε ένα φάκελο ρίζας

Ένας γρήγορος τρόπος να φτάσετε στο ριζικό φάκελο του σκληρού δίσκου όταν βρίσκεστε σε μια γραμμή εντολών των Windows είναι να εκτελέσετε την εντολή αλλαγής καταλόγου (cd) όπως αυτή:

cd \

Μετά την εκτέλεση, θα μετακινηθείτε αμέσως από τον τρέχοντα κατάλογο εργασίας μέχρι το ριζικό φάκελο. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στο φάκελο C: \ Windows \ System32 και μετά εισαγάγετε την εντολή cd με την ανάστροφη κάθετο (όπως φαίνεται παραπάνω), θα μετακινηθείτε αμέσως από το σημείο όπου βρίσκεστε στο C: \ .

Ομοίως, εκτελώντας την εντολή cd όπως αυτή:

CD..

... θα μετακινήσει τον κατάλογο σε μια θέση, η οποία είναι χρήσιμη αν χρειαστεί να φτάσετε στη ρίζα ενός φακέλου αλλά όχι στη ρίζα ολόκληρης της μονάδας δίσκου. Για παράδειγμα, η εκτέλεση του cd .. ενώ στο φάκελο C: \ Users \ User1 \ Downloads \ θα αλλάξει ο τρέχων κατάλογος σε C: \ Users \ User1 \ . Κάνοντας το ξανά θα σας μεταφέρει στο C: \ Users \ , και ούτω καθεξής.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα όπου ξεκινάμε σε ένα φάκελο που ονομάζεται Γερμανία στη μονάδα C: \ . Όπως μπορείτε να δείτε, η εκτέλεση της ίδιας εντολής στην εντολή Command Prompt μετακινεί τον κατάλογο εργασίας στο φάκελο λίγο πριν / πάνω από αυτό, μέχρι τη ρίζα του σκληρού δίσκου.

C: \ AMYS-PHONE \ Pictures \ Γερμανία> cd .. C: \ AMYS-PHONE \ Εικόνες> cd .. C:

Συμβουλή: Μπορεί να προσπαθήσετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα ριζικό φάκελο μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να το δείτε όταν περιηγείστε στον Windows Explorer. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι φάκελοι είναι κρυφό στα Windows από προεπιλογή. Δείτε πώς εμφανίζω κρυφά αρχεία και φακέλους στα Windows; αν χρειάζεστε βοήθεια για να τους αποκρύψετε.

Περισσότερες πληροφορίες για τους φακέλους ρίζας & amp; Κατάλογοι

Ο ριζικός φάκελος ιστού μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τον κατάλογο που περιέχει όλα τα αρχεία που απαρτίζουν έναν ιστότοπο. Η ίδια ιδέα ισχύει εδώ και στον τοπικό σας υπολογιστή - τα αρχεία και οι φάκελοι αυτού του ριζικού φακέλου περιέχουν τα κύρια αρχεία ιστοσελίδων, όπως τα αρχεία HTML , τα οποία πρέπει να εμφανίζονται όταν κάποιος αποκτά πρόσβαση στην κύρια διεύθυνση URL του ιστότοπου.

Ο όρος ρίζα που χρησιμοποιείται εδώ δεν πρέπει να συγχέεται με τον / root φάκελο που βρίσκεται σε ορισμένα λειτουργικά συστήματα Unix, όπου είναι αντί του αρχικού καταλόγου ενός συγκεκριμένου λογαριασμού χρήστη (ο οποίος μερικές φορές ονομάζεται root account). Κατά μία έννοια, όμως, δεδομένου ότι είναι ο κύριος φάκελος για αυτόν τον συγκεκριμένο χρήστη, θα μπορούσατε να τον αναφέρετε ως τον ριζικό φάκελο.

Σε ορισμένα λειτουργικά συστήματα, τα αρχεία μπορούν να αποθηκευτούν στον ριζικό κατάλογο, όπως η μονάδα C: / στα Windows, αλλά ορισμένα λειτουργικά συστήματα δεν το υποστηρίζουν.

Ο όρος ριζικός κατάλογος χρησιμοποιείται στο λειτουργικό σύστημα VMS για να καθορίσει πού αποθηκεύονται όλα τα αρχεία του χρήστη.