Τι είναι η τιμή μητρώου;

Επεξήγηση των διαφόρων τύπων τιμών μητρώου

Το μητρώο των Windows είναι γεμάτο από αντικείμενα που ονομάζονται τιμές που περιέχουν συγκεκριμένες οδηγίες στις οποίες αναφέρονται τα Windows και οι εφαρμογές.

Υπάρχουν πολλά είδη τιμών μητρώου, τα οποία εξηγούνται κατωτέρω. Περιλαμβάνουν τιμές στοιχειοσειράς, δυαδικές τιμές, τιμές DWORD (32-bit), τιμές QWORD (64-bit), τιμές πολλαπλών συμβολοσειρών και τιμές για επεκτάσιμες συμβολοσειρές.

Πού βρίσκονται οι τιμές μητρώου;

Οι τιμές του μητρώου μπορούν να βρεθούν σε όλο το μητρώο στα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP .

Στον Επεξεργαστή Μητρώου δεν υπάρχουν μόνο τιμές μητρώου, αλλά και κλειδιά μητρώου και μητρώου . Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα είναι σαν φακέλους και φαίνεται στην αριστερή πλευρά του Επεξεργαστή Μητρώου. Οι τιμές του μητρώου, λοιπόν, είναι λίγο σαν τα αρχεία που αποθηκεύονται μέσα σε αυτά τα κλειδιά και τα "δευτερεύοντα κλειδιά" τους.

Επιλέγοντας ένα δευτερεύον κλειδί θα εμφανιστούν όλες οι τιμές του μητρώου στη δεξιά πλευρά του Επεξεργαστή Μητρώου. Αυτή είναι η μόνη θέση στο μητρώο των Windows, όπου θα δείτε τιμές μητρώου - δεν εμφανίζονται ποτέ στην αριστερή πλευρά.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ορισμένων τοποθεσιών μητρώου, με την τιμή μητρώου με έντονους χαρακτήρες:

Σε κάθε παράδειγμα, η τιμή μητρώου είναι η καταχώρηση στην άκρα δεξιά. Και πάλι, στον Επεξεργαστή Μητρώου, αυτές οι καταχωρίσεις εμφανίζονται ως αρχεία στη δεξιά πλευρά. Κάθε τιμή διατηρείται σε ένα κλειδί και κάθε πλήκτρο προέρχεται από μια ομάδα μητρώου (ο πιο αριστερός φάκελος παραπάνω).

Αυτή η ακριβής δομή διατηρείται σε ολόκληρο το μητρώο των Windows χωρίς εξαίρεση.

Τύποι τιμών μητρώου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τιμών μητρώου στο μητρώο των Windows, ο καθένας από τους οποίους έχει δημιουργηθεί με διαφορετικό σκοπό. Ορισμένες τιμές μητρώου χρησιμοποιούν κανονικά γράμματα και αριθμούς που είναι εύκολο να διαβαστούν και να κατανοηθούν, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν δυαδικό ή δεκαεξαδικό για να εκφράσουν τις τιμές τους.

Τιμή στοιχειοσειράς

Οι τιμές των συμβολοσειρών υποδεικνύονται με ένα μικρό κόκκινο εικονίδιο με τα γράμματα "ab" σε αυτά. Αυτές είναι οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες τιμές στο μητρώο, καθώς και οι πιο αναγνωρίσιμες από άνθρωπο. Μπορούν να περιέχουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μιας τιμής συμβολοσειράς:

HKEY_CURRENT_USER \ Πίνακας Ελέγχου \ Πληκτρολόγιο \ KeyboardSpeed

Όταν ανοίξετε την τιμή KeyboardSpeed σε αυτή τη θέση στο μητρώο, σας δίνεται ένας ακέραιος αριθμός, όπως 31 .

Σε αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα, η τιμή συμβολοσειράς καθορίζει τον ρυθμό με τον οποίο ένας χαρακτήρας θα επαναληφθεί ο ίδιος όταν κρατηθεί το κλειδί του. Εάν επρόκειτο να αλλάξετε την τιμή σε 0 , η ταχύτητα θα ήταν πολύ πιο αργή από ό, τι αν είχε παραμείνει στις 31.

Κάθε τιμή συμβολοσειράς στο μητρώο των Windows χρησιμοποιείται για διαφορετικό σκοπό ανάλογα με το πού βρίσκεται στο μητρώο και κάθε ένα από αυτά θα εκτελέσει μια συγκεκριμένη λειτουργία όταν ορίζεται σε διαφορετική τιμή.

Για παράδειγμα, μια άλλη τιμή συμβολοσειράς που βρίσκεται στο δευτερεύον κλειδί πληκτρολογίου είναι ένας που ονομάζεται InitialKeyboardIndicators . Αντί για την επιλογή ενός αριθμού μεταξύ 0 και 31, αυτή η τιμή συμβολοσειράς δέχεται μόνο 0 ή 2, όπου το 0 σημαίνει ότι το πλήκτρο NUMLOCK θα απενεργοποιηθεί όταν ξεκινά ο υπολογιστής σας για πρώτη φορά, ενώ μια τιμή 2 κάνει το πλήκτρο NUMLOCK ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί τύποι τιμών συμβολοσειράς στο μητρώο. Άλλοι μπορεί να υποδεικνύουν τη διαδρομή ενός αρχείου ή φακέλου ή να χρησιμεύσουν ως περιγραφές για εργαλεία συστήματος.

Μια τιμή συμβολοσειράς παρατίθεται στον "Επεξεργαστή Μητρώου" (Registry Editor) ως ένας τύπος τιμής μητρώου "REG_SZ".

Πολλαπλή τιμή στοιχειοσειράς

Μια τιμή πολλαπλών συμβολοσειρών είναι παρόμοια με μια τιμή συμβολοσειράς με τη μόνη διαφορά ότι μπορεί να περιέχει μια λίστα τιμών αντί μιας μόνο γραμμής.

Το εργαλείο Ανασυγκρότησης Δίσκων στα Windows χρησιμοποιεί την ακόλουθη τιμή πολλαπλών συμβολοσειρών για τον ορισμό ορισμένων παραμέτρων στις οποίες θα πρέπει να έχει δικαιώματα η υπηρεσία:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ defragsvc \ RequiredPrivileges

Το άνοιγμα αυτής της τιμής μητρώου δείχνει ότι περιέχει όλες τις ακόλουθες τιμές συμβολοσειράς:

SeChangeNotifyPrivilege SeImpersonatePrivilege SeIncreaseWorkingSetPrivilege SeTcbPrivilege SeSystemProfilePrivilege SeAuditPrivilege SeCreateGlobalPrivilege SeBackupPrivilege SeManageVolumePrivilege

Δεν είναι όλες οι τιμές πολλών συμβολοσειρών στο μητρώο να έχουν περισσότερες από μία καταχωρίσεις. Ορισμένες λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι τιμές μονής συμβολοσειράς, αλλά έχουν τον πρόσθετο χώρο για περισσότερες καταχωρήσεις αν το χρειάζονται.

Ο επεξεργαστής λημμάτων εμφανίζει τις τιμές πολλαπλών συμβολοσειρών ως τύποι τιμών μητρώου ως "REG_MULTI_SZ".

Επεκτάσιμη τιμή στοιχειοσειράς

Μια επεκτάσιμη τιμή συμβολοσειράς είναι ακριβώς όπως η τιμή συμβολοσειράς από παραπάνω εκτός από το ότι περιέχουν μεταβλητές. Όταν αυτοί οι τύποι τιμών μητρώου καλούνται από τα Windows ή άλλα προγράμματα, οι τιμές τους επεκτείνονται σε αυτό που καθορίζει η μεταβλητή.

Οι περισσότερες διευρυνόμενες τιμές συμβολοσειρών αναγνωρίζονται εύκολα στον Επεξεργαστή Μητρώου, επειδή οι τιμές τους περιέχουν% σημάδια.

Οι μεταβλητές περιβάλλοντος είναι καλά παραδείγματα επεκτάσιμων τιμών συμβολοσειρών:

HKEY_CURRENT_USER \ Περιβάλλον \ TMP

Η επεκτάσιμη τιμή συμβολοσειράς TMP είναι % USERPROFILE% \ AppData \ Local \ Temp . Το όφελος για αυτόν τον τύπο τιμής μητρώου είναι ότι τα δεδομένα δεν χρειάζεται να περιέχουν το όνομα χρήστη του χρήστη επειδή χρησιμοποιεί τη μεταβλητή % USERPROFILE% .

Όταν τα Windows ή μια άλλη εφαρμογή καλεί αυτή την τιμή TMP , μεταφράζεται σε ό, τι αυτή η μεταβλητή είναι ρυθμισμένη. Από προεπιλογή, τα Windows χρησιμοποιούν αυτήν τη μεταβλητή για να αποκαλύψουν μια διαδρομή όπως C: \ Users \ Tim \ AppData \ Local \ Temp .

"REG_EXPAND_SZ" είναι ο τύπος της τιμής μητρώου που επεξεργάζεται το Registry Editor εκθέτει τις τιμές των επεκτάσιμων συμβολοσειρών ως.

Δυαδική τιμή

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτοί οι τύποι τιμών μητρώου γράφονται σε δυαδική μορφή. Τα εικονίδια τους στον Επεξεργαστή Μητρώου είναι μπλε με αυτά και τα μηδενικά.

HKEY_CURRENT_USER \ Πίνακας Ελέγχου \ Desktop \ WindowMetrics \ CaptionFont

Η παραπάνω διαδρομή βρίσκεται στο μητρώο των Windows, με το CaptionFont να είναι η δυαδική τιμή. Σε αυτό το παράδειγμα, το άνοιγμα αυτής της τιμής μητρώου εμφανίζει το όνομα γραμματοσειράς για λεζάντες στα Windows, αλλά τα δεδομένα είναι γραμμένα σε δυαδική αντί σε κανονική, αναγνώσιμη από άνθρωπο φόρμα.

Η Επεξεργασία Μητρώου "REG_BINARY" εμφανίζει τον τύπο της τιμής μητρώου για δυαδικές τιμές.

Τιμές DWORD (32-bit) και τιμές QWORD (64-bit)

Τόσο οι τιμές DWORD (32-bit) όσο και οι τιμές QWORD (64-bit) έχουν ένα μπλε εικονίδιο στο μητρώο των Windows. Οι τιμές τους μπορούν να εκφράζονται σε δεκαδική ή δεκαεξαδική μορφή.

Ο λόγος για τον οποίο μια εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει μια τιμή DWORD (32-bit) και μια άλλη τιμή QWORD (64-bit) δεν βασίζεται στο εάν εκτελείται από μια έκδοση 32-bit ή 64-bit των Windows, αλλά μόνο στο μήκος bit της αξίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε και τους δύο τύπους τιμών μητρώου σε λειτουργικά συστήματα 32 bit και 64 bit.

Στο πλαίσιο αυτό, μια "λέξη" σημαίνει 16 μπιτ. Το DWORD, συνεπώς, σημαίνει "διπλή λέξη", ή 32 bits (16 X 2). Μετά από αυτή τη λογική, το QWORD σημαίνει "τετραπλή λέξη", ή 64 bits (16 X 4).

Μια εφαρμογή θα δημιουργήσει την κατάλληλη τιμή μητρώου που χρειάζεται για να συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες για το μήκος των δυαδικών ψηφίων.

Το ακόλουθο είναι ένα παράδειγμα μιας τιμής DWORD (32-bit) στο μητρώο των Windows:

HKEY_CURRENT_USER \ Πίνακας ελέγχου \ Προσωποποίηση \ Παρουσίαση διαφανειών \ Διαστήματος

Το άνοιγμα αυτής της τιμής DWORD (32-bit) θα εμφανίσει πιθανώς δεδομένα αξίας 1800000 (και 1b7740 σε δεκαεξαδική). Αυτή η τιμή μητρώου ορίζει πόσο γρήγορα (σε χιλιοστά του δευτερολέπτου) η προφύλαξη οθόνης σας μετακινείται μέσα από κάθε διαφάνεια σε μια παρουσίαση φωτογραφιών.

Ο Επεξεργαστής μητρώου εμφανίζει τιμές DWORD (32-bit) και τιμές QWORD (64-bit) ως "REG_DWORD" και "REG_QWORD" τύπους τιμών μητρώου, αντίστοιχα.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας & amp; Επαναφορά των τιμών μητρώου

Δεν έχει σημασία αν αλλάζετε ακόμη και μία μόνο τιμή, κάνετε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας πριν ξεκινήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το επαναφέρετε στον Επεξεργαστή Μητρώου σε περίπτωση που κάτι αναπάντεχο συμβαίνει.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για ξεχωριστές τιμές μητρώου. Αντ 'αυτού, πρέπει να κάνετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του κλειδιού μητρώου με την τιμή που βρίσκεται. Βλέπε Τρόπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του μητρώου των Windows αν χρειάζεστε βοήθεια για να κάνετε κάτι τέτοιο.

Ένα αντίγραφο ασφαλείας μητρώου αποθηκεύεται ως αρχείο REG , το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να επαναφέρετε στο μητρώο των Windows αν χρειαστεί να αναιρέσετε τις αλλαγές που κάνατε. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να επαναφέρετε το μητρώο των Windows αν χρειάζεστε βοήθεια.

Πότε θα χρειαστεί να ανοίξω / να επεξεργαστώ τις τιμές του μητρώου;

Η δημιουργία νέων τιμών μητρώου ή η διαγραφή / επεξεργασία υφιστάμενων, μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στα Windows ή σε άλλο πρόγραμμα. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις τιμές μητρώου για να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος ή να απενεργοποιήσετε τις λειτουργίες μιας εφαρμογής.

Μερικές φορές, ενδέχεται να χρειαστεί να ανοίξετε τις τιμές μητρώου για λόγους ενημέρωσης.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα που αφορούν την επεξεργασία ή το άνοιγμα των τιμών μητρώου:

Για μια γενική επισκόπηση της πραγματοποίησης αλλαγών στις τιμές μητρώου, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος προσθήκης, αλλαγής και διαγραφής κλειδιών και τιμών μητρώου .

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές μητρώου

Το άνοιγμα μιας τιμής μητρώου θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε τα δεδομένα της. Σε αντίθεση με τα αρχεία στον υπολογιστή σας που θα κάνουν πραγματικά κάτι όταν τα ξεκινήσετε, οι τιμές μητρώου απλά ανοίγουν για να τις επεξεργαστείτε. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως ασφαλές να ανοίξετε οποιαδήποτε τιμή μητρώου στο μητρώο των Windows. Ωστόσο, η επεξεργασία των τιμών χωρίς να γνωρίζετε πρώτα τι κάνετε δεν είναι καλή ιδέα.

Υπάρχουν κάποιες περιστάσεις κατά τις οποίες η αλλαγή μιας τιμής μητρώου δεν θα ισχύσει μέχρι να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας . Άλλοι δεν απαιτούν καθόλου επανεκκίνηση, επομένως οι αλλαγές τους θα αντικατοπτρίζονται αμέσως. Επειδή ο Επεξεργαστής Μητρώου (Registry Editor) δεν σας λέει ποιες απαιτούν επανεκκίνηση, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, αν δεν φαίνεται να λειτουργεί μια επεξεργασία μητρώου.

Ενδέχεται να δείτε ορισμένες τιμές μητρώου στο μητρώο των Windows που παρατίθενται ως REG_NONE . Αυτές είναι δυαδικές τιμές που δημιουργούνται όταν γράφονται κενά δεδομένα στο μητρώο. Το άνοιγμα αυτού του τύπου της τιμής μητρώου εμφανίζει τα δεδομένα τιμής ως μηδενικά σε δεκαεξαδική μορφή και ο επεξεργαστής μητρώου εμφανίζει αυτές τις τιμές ως (δυαδική τιμή μηδενικού μήκους) .

Χρησιμοποιώντας μια γραμμή εντολών , μπορείτε να διαγράψετε και να προσθέσετε κλειδιά μητρώου με τους διακόπτες εντολών reg delete και reg add .

Το μέγιστο μέγεθος για όλες τις τιμές μητρώου μέσα σε ένα κλειδί μητρώου περιορίζεται στα 64 kilobyte.