Τι είναι το μητρώο των Windows;

Windows Registry: Τι είναι και τι χρησιμοποιείται για

Το μητρώο των Windows, συνήθως αναφέρεται μόνο ως μητρώο , είναι μια συλλογή βάσεων δεδομένων των ρυθμίσεων διαμόρφωσης στα λειτουργικά συστήματα των Microsoft Windows.

Το Μητρώο των Windows εμφανίζεται μερικές φορές λανθασμένα ως μητρώο ή regestry .

Τι χρησιμοποιείται το μητρώο των Windows;

Το μητρώο των Windows χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πολλών πληροφοριών και ρυθμίσεων για προγράμματα λογισμικού, συσκευές υλικού , προτιμήσεις χρηστών, διαμορφώσεις λειτουργικού συστήματος και πολλά άλλα.

Για παράδειγμα, όταν εγκατασταθεί ένα νέο πρόγραμμα, μπορεί να προστεθεί ένα νέο σύνολο οδηγιών και αναφορών αρχείων στο μητρώο σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία για το πρόγραμμα και άλλα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αυτό, για να ανατρέξετε σε περισσότερες πληροφορίες, οι επιλογές που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα κλπ.

Με πολλούς τρόπους, το μητρώο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος DNA για το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο όλες οι εφαρμογές των Windows να χρησιμοποιούν το μητρώο των Windows. Υπάρχουν ορισμένα προγράμματα που αποθηκεύουν τις διαμορφώσεις τους σε αρχεία XML αντί για το μητρώο και άλλα που είναι πλήρως φορητά και αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε ένα εκτελέσιμο αρχείο.

Τρόπος πρόσβασης στο μητρώο των Windows

Το μητρώο των Windows έχει πρόσβαση και έχει ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας μητρώου, ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα επεξεργασίας μητρώου που περιλαμβάνεται από προεπιλογή σε κάθε έκδοση των Microsoft Windows.

Ο Επεξεργαστής Μητρώου δεν είναι ένα πρόγραμμα που κάνετε λήψη. Αντίθετα, μπορεί να γίνει πρόσβαση από την εκτέλεση της εντολής regedit από τη γραμμή εντολών ή από το πλαίσιο αναζήτησης ή από το μενού "Έναρξη". Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ανοίγματος του Επεξεργαστή Μητρώου αν χρειάζεστε βοήθεια

Ο επεξεργαστής μητρώου είναι το πρόσωπο του μητρώου και είναι ο τρόπος προβολής και τροποποίησης του μητρώου, αλλά δεν είναι το ίδιο το μητρώο. Από τεχνική άποψη, το μητρώο είναι το συλλογικό όνομα για διάφορα αρχεία βάσης δεδομένων που βρίσκονται στον κατάλογο εγκατάστασης των Windows.

Τρόπος χρήσης του μητρώου των Windows

Το μητρώο περιέχει τιμές μητρώου (που είναι οδηγίες), που βρίσκονται σε κλειδιά μητρώου (φακέλους που περιέχουν περισσότερα δεδομένα), όλα μέσα σε έναν από τους κύβους μητρώου ("κύριους" φακέλους που ταξινομούν όλα τα δεδομένα στο μητρώο χρησιμοποιώντας υποφακέλους). Η πραγματοποίηση αλλαγών σε αυτές τις τιμές και τα κλειδιά χρησιμοποιώντας τον Επεξεργαστή Μητρώου (Registry Editor) θα αλλάξει τη ρύθμιση παραμέτρων που ελέγχει μια συγκεκριμένη τιμή.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος προσθήκης, αλλαγής και διαγραφής κλειδιών μητρώου και τιμών για πολλές συμβουλές σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για την πραγματοποίηση επεξεργασιών στο μητρώο των Windows.

Εδώ μερικά παραδείγματα όπου πραγματοποιούν αλλαγές στις τιμές μητρώου λύνουν ένα πρόβλημα, απαντούν σε μια ερώτηση ή αλλοιωούν κάποιο πρόγραμμα με κάποιο τρόπο:

Το μητρώο αναφέρεται συνεχώς από τα Windows και άλλα προγράμματα. Όταν πραγματοποιείτε αλλαγές σε σχεδόν οποιαδήποτε ρύθμιση, πραγματοποιούνται αλλαγές στις κατάλληλες περιοχές του μητρώου, αν και αυτές οι αλλαγές δεν πραγματοποιούνται μερικές φορές μέχρι να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή .

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικό είναι το Μητρώο των Windows, υποστηρίζοντας τα τμήματα που αλλάζετε, προτού τα αλλάξετε , είναι πολύ σημαντικό. Τα αρχεία αντιγράφου ασφαλείας του μητρώου των Windows αποθηκεύονται ως αρχεία REG .

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του μητρώου των Windows για βοήθεια. Επιπλέον, μόνο σε περίπτωση που το χρειάζεστε, εδώ είναι το πώς να επαναφέρουμε το φροντιστήριο μητρώου των Windows , το οποίο εξηγεί τον τρόπο εισαγωγής αρχείων REG πίσω στον επεξεργαστή μητρώου.

Διαθεσιμότητα μητρώου των Windows

Το Registry των Windows και το πρόγραμμα επεξεργασίας μητρώου της Microsoft είναι διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε έκδοση των Microsoft Windows, συμπεριλαμβανομένων των Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Windows 2000, Windows NT, Windows 98, Windows 95 και πολλά άλλα.

Σημείωση: Παρόλο που το μητρώο είναι διαθέσιμο σχεδόν σε κάθε έκδοση των Windows, υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Το μητρώο των Windows έχει αντικαταστήσει τα autoexec.bat, config.sys και σχεδόν όλα τα αρχεία INI που περιείχαν πληροφορίες διαμόρφωσης στο MS-DOS και σε πολύ πρώιμες εκδόσεις των Windows.

Πού αποθηκεύεται το μητρώο των Windows;

Τα αρχεία μητρώου SAM, SECURITY, SOFTWARE, SYSTEM και DEFAULT αποθηκεύονται μεταξύ άλλων σε νεότερες εκδόσεις των Windows (όπως τα Windows XP μέσω Windows 10) στο φάκελο% SystemRoot% \ System32 \ Config \ .

Οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows χρησιμοποιούν το φάκελο% WINDIR% για την αποθήκευση δεδομένων μητρώου ως αρχεία DAT . Τα Windows 3.11 χρησιμοποιούν μόνο ένα αρχείο μητρώου για ολόκληρο το μητρώο των Windows που ονομάζεται REG.DAT .

Τα Windows 2000 διατηρούν ένα αντίγραφο ασφαλείας του κλειδιού συστήματος HKEY_LOCAL_MACHINE που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση προβλήματος με το υπάρχον.