Τι είναι ένα αρχείο DAT;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DAT

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου DAT είναι συνήθως ένα γενικό αρχείο δεδομένων που αποθηκεύει πληροφορίες συγκεκριμένες για την εφαρμογή στην οποία αναφέρεται. Μερικές φορές θα τα βρείτε μόνοι τους, αλλά συχνά είναι με άλλα αρχεία ρυθμίσεων όπως τα αρχεία DLL .

Δεν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα υπεύθυνο για τη δημιουργία ή τη χρήση κάθε τύπου αρχείου DAT. Μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών τις χρησιμοποιούν ως αναφορές σε ορισμένες λειτουργίες στο αντίστοιχο πρόγραμμα τους.

Επειδή τα περισσότερα αρχεία DAT βρίσκονται μακριά από την προβολή στους φακέλους δεδομένων μιας εφαρμογής, πιθανότατα θα δείτε τα αρχεία DAT πιο συχνά εάν αποθηκεύεται ένα αρχείο βίντεο με αυτόν τον τρόπο ή αν έχετε λάβει παραπλανητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επέκταση.

Πώς να ανοίξετε και να διαβάσετε αρχεία DAT

Τα αρχεία DAT δεν μοιάζουν με τους περισσότερους άλλους τύπους αρχείων επειδή, όπως ανέφερα παραπάνω, δεν έχουν κάποιο προφανές πρόγραμμα που να τους ανοίγει. Οι περισσότεροι τύποι αρχείων κάνουν.

Αν νομίζετε ότι το αρχείο DAT που έχετε θα πρέπει να "ανοιχτεί" ή να "χρησιμοποιηθεί" με συγκεκριμένο τρόπο, θα πρέπει να υπολογίσετε αν είναι κείμενο , βίντεο, συνημμένο ή κάποιο άλλο αρχείο DAT.

Πώς και πού πήρατε το αρχείο DAT παρέχει συνήθως τις απαραίτητες πληροφορίες για να περιορίσετε το ερευνητικό σας έργο, αλλά εδώ σας βοηθά πολύ περισσότερο να καταλάβετε όλα αυτά:

Αρχεία DAT βασισμένα σε κείμενο

Ορισμένα αρχεία DAT βασίζονται σε κείμενο και είναι πολύ εύκολο να διαβαστούν με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Για παράδειγμα, ένα αρχείο DAT στον υπολογιστή μου βρίσκεται εδώ:

C: \ Αρχεία προγράμματος (x86) \ Κοινά αρχεία \ Adobe \ XMP \ ... \ FileInfo_pt_BR.dat

Δεδομένου ότι δεν είμαι σίγουρος ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει αυτό το αρχείο DAT, η πρώτη μου προσπάθεια θα είναι με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Το Σημειωματάριο των Windows είναι ο βασικός επεξεργαστής κειμένου που είναι ενσωματωμένος στα Windows, αλλά θα χρησιμοποιήσω κάτι πιο προηγμένο από τη λίστα των καλύτερων Επεξεργαστών Δωρεάν κειμένου .

Παράδειγμα αρχείου κειμένου DAT.

Σε αυτό το παράδειγμα, μπορώ να δω όλο το κείμενο στο αρχείο DAT και να καταλάβω εύκολα τι χρησιμοποιείται. Είναι επίσης προφανές σε αυτό το παράδειγμα ότι το αρχείο συσχετίζεται με ένα πρόγραμμα Adobe, εξ ου και το φάκελο "Adobe" μέσα στη διαδρομή του αρχείου.

Ωστόσο, άλλα αρχεία DAT ενδέχεται να μην είναι αρχεία κειμένου - εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το τι χρησιμοποιείται το αρχείο DAT. Αυτοί οι τύποι αρχείων DAT μπορεί να είναι κλειδωμένα αρχεία που δεν είναι εύκολο να διαγραφούν, να μετακινηθούν ή να τροποποιηθούν. Θα βρείτε μάλλον μόνο ένα κλειδωμένο αρχείο DAT εάν είναι ένα αρχείο ρυθμίσεων που χρησιμοποιείται πάντα από ένα πρόγραμμα, όπως αυτά που βρίσκονται στον κατάλογο εγκατάστασης του προγράμματος. Αυτοί οι τύποι αρχείων DAT δε θα χρειαστεί ποτέ να ανοίγουν ή να χειρίζονται με οποιονδήποτε τρόπο χειροκίνητα.

Αρχεία βίντεο DAT

Ορισμένα αρχεία DAT είναι πραγματικά αρχεία βίντεο που αποθηκεύονται από προγράμματα όπως το VCDGear ή το CyberLink PowerDirector, μεταξύ άλλων, και μπορούν ως εκ τούτου να ανοίξουν με ένα από αυτά τα προγράμματα.

Η ιδέα είναι να δείτε πού βρίσκεται το αρχείο DAT στον υπολογιστή σας. Όπως συμβαίνει και με το παραπάνω παράδειγμα της Adobe, εάν το αρχείο DAT βρίσκεται σε φάκελο προγράμματος που φαίνεται να συνδέεται με ένα προϊόν CyberLink, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι το πρόγραμμα που θα το ανοίξει.

Και πάλι, τα περισσότερα αρχεία DAT που βρίσκονται στους καταλόγους προγραμμάτων στον υπολογιστή σας θα είναι μάλλον άχρηστα επειδή οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) θα είναι ακατανόητοι κώδικες ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τα αρχεία DAT ως συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ένα αρχείο DAT που λαμβάνετε ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως έρχεται με τη μορφή ενός αρχείου winmail.dat ή ATT0001.dat . Αυτοί οι τύποι αρχείων DAT είναι πιθανώς παραμορφωμένα συνημμένα από έναν πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft όπως το Outlook, το Outlook Express, το Windows Live Mail ή το Microsoft Exchange.

Σε αυτό το σενάριο, θα πρέπει να αποθηκεύσετε το αρχείο DAT στον υπολογιστή σας και να το ανεβάσετε στο Winmaildat.com ή να το εισαγάγετε στο Winmail Opener για να εξαγάγετε το πραγματικό συνημμένο. Το Klammer μπορεί να ανοίξει τα αρχεία winmail.dat στο macOS.

Αυτή η προσκόλληση μπορεί τελικά να καταλήξει σε οποιοδήποτε άλλο αρχείο, όπως ένα έγγραφο, μια εικόνα κ.λπ.

Άλλοι τύποι αρχείων DAT

Το DriveImage XML είναι ένα παράδειγμα ενός άλλου προγράμματος που χρησιμοποιεί αρχεία DAT για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό από όλα τα προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω. Σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας , ολόκληρο το αντίγραφο ασφαλείας αποθηκεύεται σε ένα μόνο αρχείο DAT, συνοδευόμενο από ένα αρχείο XML .

Αυτό το αρχείο DAT δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προβληθεί σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο ή κάτι τέτοιο. Αντ 'αυτού, επειδή το DriveImage XML είναι ο δημιουργός αυτού του συγκεκριμένου αρχείου DAT, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ίδιο πρόγραμμα για να χρησιμοποιηθεί πραγματικά το αρχείο DAT.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό σημαίνει την επαναφορά του αρχείου DAT σε έναν σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας το σχετικό αρχείο XML:

Διαδικασία επαναφοράς XML DriveImage XML.

Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν και αρχεία DAT. Το Bitcoin Core χρησιμοποιεί ένα αρχείο με το όνομα wallet.dat ως αρχείο πορτοφολιού πελάτη Bitcoin . Το Minecraft χρησιμοποιεί ένα αρχείο DAT για διάφορους σκοπούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DAT

Τα περισσότερα αρχεία μπορούν να μετατραπούν χρησιμοποιώντας έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων , αλλά όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, τα αρχεία DAT δεν είναι όπως τα περισσότερα αρχεία. Τα βήματα για τη μετατροπή ενός αρχείου DAT εξαρτώνται εντελώς από τον τύπο του αρχείου DAT με τον οποίο εργάζεστε.

Δεν υπάρχει πραγματικά λόγος να μετατρέψετε ένα αρχείο DAT σε διαφορετική μορφή εάν χρησιμοποιείται από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αποθήκευση πληροφοριών διαμόρφωσης, όπως στο πρώτο παράδειγμα από τα παραπάνω. Η μετατροπή αυτού του είδους του αρχείου DAT σε κάτι άλλο πιθανόν να καταστήσει άχρηστο το αρχείο και ενδεχομένως το πρόγραμμα.

Τα αρχεία DAT που είναι αρχεία βίντεο μπορούν να ανοίξουν στο λογισμικό επεξεργασίας βίντεο που το δημιούργησε και στη συνέχεια να εξαχθούν ή να αποθηκευτούν ως διαφορετική μορφή. Δείτε αυτήν την λίστα με τους δωρεάν μετατροπείς βίντεο για άλλους τρόπους μετατροπής αυτών των τύπων αρχείων DAT.

Θυμηθείτε τις συμβουλές σχετικά με τα αρχεία Winmail.dat και ATT0001.dat μερικές παραπάνω παραγράφους, εάν ένα συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι η πηγή του αρχείου DAT.

Σημαντικό: Δεν μπορείτε συνήθως να αλλάξετε μια επέκταση αρχείου σε μια που αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας και να αναμένετε ότι το νέο μετονομαζόμενο αρχείο θα είναι χρησιμοποιήσιμο. Ωστόσο, στην περίπτωση ενός αρχείου DAT που λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γνωρίζετε ότι πρέπει να είναι, ας πούμε, ένα αρχείο εγγράφου Word, αλλά τελικά τελειώνει στην επέκταση DAT, δοκιμάστε να το μετονομάσετε στη σωστή επέκταση και να το δοκιμάσετε.

Για παράδειγμα, μετονομάστε το αρχείο DAT σε DOC ή DOCX για ένα αρχείο Microsoft Word, JPG ή PNG για μια εικόνα κ.λπ.

Για να μπορείτε να μετονομάσετε μια επέκταση αρχείου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα έχουν ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζονται σωστά, κάτι που εξηγείται εδώ.