Τι είναι ένα αρχείο XML;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία XML

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου XML είναι ένα αρχείο Extensible Markup Language. Πρόκειται για αρχεία απλού κειμένου που δεν κάνουν τίποτα από μόνα τους, εκτός από την περιγραφή της μεταφοράς, της δομής και της αποθήκευσης των δεδομένων.

Μια τροφοδοσία RSS είναι ένα κοινό παράδειγμα ενός αρχείου που βασίζεται σε XML.

Ορισμένα αρχεία XML είναι αρχεία Cinelerra Video Project που χρησιμοποιούνται με το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Cinelerra. Το αρχείο περιέχει ρυθμίσεις που σχετίζονται με το έργο, όπως μια λίστα προηγούμενων τροποποιήσεων που έγιναν στο έργο, καθώς και διαδρομές όπου εντοπίζονται τα αρχεία πολυμέσων.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο XML

Πολλά προγράμματα ανοίγουν αρχεία XML, όπως το Online Viewer του Code Beautify και ορισμένα προγράμματα περιήγησης ιστού. Υπάρχουν αρκετά δημοφιλή προγράμματα που μπορούν να επεξεργαστούν και αρχεία XML.

Ορισμένοι αξιοσημείωτοι ελεύθεροι συντάκτες XML περιλαμβάνουν το Notepad ++ και το XML Notepad 2007. Το EditiX και το Adobe Dreamweaver είναι άλλοι δύο δημοφιλείς επεξεργαστές XML αλλά είναι ελεύθεροι να το χρησιμοποιήσουν μόνο αν μπορέσετε να αποκτήσετε δοκιμαστική έκδοση.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι μόνο επειδή ένα αρχείο XML μπορεί εύκολα να ανοιχτεί και να προβληθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει τίποτα. Πολλοί διαφορετικοί τύποι προγραμμάτων χρησιμοποιούν XML ως έναν τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων τους με έναν τυπικό τρόπο, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιώντας ένα αρχείο XML για συγκεκριμένο σκοπό απαιτεί να γνωρίζετε τι το συγκεκριμένο αρχείο XML αποθηκεύει δεδομένα.

Για παράδειγμα, η μορφή XML χρησιμοποιείται για αρχεία MusicXML, μια μορφή μουσικής σε μορφή φύλλων XML. Θα μπορούσατε να ανοίξετε ένα από αυτά τα αρχεία XML σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για να δείτε τι είδους δεδομένα υπάρχουν, αλλά είναι πραγματικά πραγματικά χρήσιμο σε ένα πρόγραμμα όπως το Finale NotePad.

Συμβουλή: Δεδομένου ότι τα αρχεία XML είναι αρχεία με βάση το κείμενο, οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου, συμπεριλαμβανομένου του ενσωματωμένου εργαλείου Σημειωματάριο στα Windows, θα μπορεί να προβάλει και να επεξεργαστεί σωστά τα περιεχόμενα του αρχείου XML. Οι ειδικοί επεξεργαστές XML που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο είναι καλύτεροι για την επεξεργασία αρχείων XML επειδή κατανοούν τη δομή του αρχείου. Ένας συνήθης επεξεργαστής κειμένου δεν είναι τόσο εύκολος στη χρήση για την επεξεργασία αρχείων XML.

Ωστόσο, εάν θέλετε να μεταβείτε στη διαδρομή αυτή, ανατρέξτε στη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες του Free Text Editor για μερικά από τα αγαπημένα μας.

Τα αρχεία προγράμματος Cinelerra Video Project που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου XML μπορούν να ανοίξουν με το λογισμικό Cinelerra για Linux. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο, που ονομάζεται Ηρωϊκή Εικονική και Κοινοτική Έκδοση, αλλά τώρα συνδυάζονται σε ένα.

Σημείωση: Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας, βεβαιωθείτε ότι δεν το δημιουργείτε με ένα αρχείο που έχει ακριβώς ένα παρόμοιο όνομα επέκτασης αρχείου, όπως ένα αρχείο XMP, XMF ή ML.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο XML

Η καλύτερη λύση για τη μετατροπή ενός αρχείου XML σε άλλη μορφή είναι να χρησιμοποιήσετε έναν από τους επεξεργαστές που αναφέρονται ήδη. Το πρόγραμμα που δημιουργεί το αρχείο XML είναι πολύ πιθανό να μπορεί να αποθηκεύσει το ίδιο αρχείο σε διαφορετική μορφή.

Για παράδειγμα, ένας απλός επεξεργαστής κειμένου, ο οποίος μπορεί να ανοίξει ένα έγγραφο κειμένου όπως το XML, μπορεί συνήθως να αποθηκεύσει το αρχείο σε άλλη μορφή που βασίζεται σε κείμενο, όπως το TXT.

Αν ψάχνετε για μια γρήγορη λύση, μπορείτε να δοκιμάσετε τον online XML To JSON Converter από Code Beautify. Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να μετατρέψετε το XML σε JSON επικολλώντας τον κώδικα XML στον ιστότοπο και στη συνέχεια μεταφορτώνοντας το αρχείο .JSON στον υπολογιστή σας. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στον υπολογιστή σας για το αρχείο XML ή να φορτώσετε ένα από μια διεύθυνση URL .

Φυσικά ένας μετατροπέας XML σε JSON είναι μόνο χρήσιμος αν αυτό είναι που ακολουθείτε. Ακολουθούν ορισμένοι άλλοι δωρεάν ηλεκτρονικοί μετατροπείς XML που μπορεί να είναι πιο χρήσιμοι για εσάς:

Εδώ είναι μερικοί ελεύθεροι μετατροπείς που μετατρέπουν σε XML αντί για XML:

Σημαντικό: Δεν μπορείτε συνήθως να αλλάξετε μια επέκταση αρχείου (όπως την επέκταση αρχείου XML) σε μια που αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας και να αναμένετε ότι το νέο μετονομαζόμενο αρχείο θα είναι χρησιμοποιήσιμο. Μια πραγματική μετατροπή μορφής αρχείου χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω πρέπει να πραγματοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι η XML βασίζεται σε κείμενο, η μετονομασία της επέκτασης μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία XML

Τα αρχεία XML μορφοποιούνται με ετικέτες, παρόμοια με άλλα αρχεία γλώσσας σήμανσης όπως τα αρχεία HTML . Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα αρχείου XML στον ιστότοπο της Microsoft.

Από το Microsoft Office 2007, η Microsoft χρησιμοποιεί μορφές XML για Word, Excel και PowerPoint, ενδεικτικές στις αντίστοιχες μορφές αρχείων τους: .DOCX , .XLSX και .PPTX . Η Microsoft εξηγεί τα οφέλη από τη χρήση αυτών των τύπων αρχείων που βασίζονται σε XML εδώ.

Ορισμένοι άλλοι τύποι αρχείων που βασίζονται σε XML περιλαμβάνουν τα αρχεία EDS , XSPF , FDX , SEARCH-MS , CMBL , APPLICATION και DAE .

Το W3Schools έχει πολλές πληροφορίες για τα αρχεία XML αν ψάχνετε για μια λεπτομερή ματιά στο πώς να εργαστείτε μαζί τους.