Τι είναι ένα αρχείο DWG;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DWG

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .DWG είναι ένα αρχείο βάσης δεδομένων σχεδίασης του AutoCAD. Αποθηκεύει μεταδεδομένα και σχέδια 2D ή 3D διανυσματικών εικόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με προγράμματα CAD.

Τα αρχεία DWG είναι συμβατά με πολλά προγράμματα σχεδίασης 3D και CAD, γεγονός που καθιστά εύκολη τη μεταφορά σχεδίων μεταξύ προγραμμάτων. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν πολλές εκδόσεις της μορφής, ορισμένοι θεατές DWG δεν μπορούν να ανοίξουν κάθε τύπο αρχείου DWG.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο DWG

Η Autodesk διαθέτει ένα δωρεάν πρόγραμμα προβολής αρχείων DWG για Windows που ονομάζεται DWG TrueView. Έχουν επίσης ένα δωρεάν online πρόγραμμα προβολής DWG αποκαλούμενο Autodesk Viewer που θα λειτουργεί με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα .

Φυσικά, τα πλήρη προγράμματα Autodesk - AutoCAD, Design, και Fusion 360 - αναγνωρίζουν επίσης τα αρχεία DWG.

Ορισμένοι άλλοι θεατές και συντάκτες αρχείων DWG περιλαμβάνουν το Bentley View, το DWGSee, το CADSoftTools ABViewer, το TurboCAD Pro ή το LTE, το ACD Systems Canvas, το CorelCAD, το GRAPHISOFT ArchiCAD, το SolidWorks eDrawings Viewer, το Adobe Illustrator, το Bricsys Bricscad, το Serif DrawPlus και το DWG DXF Sharp Viewer.

Το Dassault Systemes DraftSight μπορεί να ανοίξει ένα αρχείο DWG σε λειτουργικά συστήματα Mac, Windows και Linux.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DWG

Το Zamzar μπορεί να μετατρέψει το DWG σε μορφή PDF , JPG, PNG και άλλες παρόμοιες μορφές αρχείων. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα online μετατροπέα DWG, είναι πολύ πιο γρήγορα να το χρησιμοποιήσετε από αυτό που πρέπει να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, είναι μόνο η καλύτερη επιλογή αν το αρχείο δεν είναι πολύ μεγάλο, αφού κάτι πολύ μεγάλο θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φορτώσετε / κατεβάσετε.

Άλλα αρχεία DWG μπορούν να μετατραπούν με τους θεατές DWG που αναφέρθηκαν παραπάνω. Για παράδειγμα, το δωρεάν πρόγραμμα DWG TrueView μπορεί να μετατρέψει το DWG σε PDF, DWF και DWFX. Το DraftSight μπορεί να μετατρέψει τα αρχεία DWG σε DXF , DWS και DWT δωρεάν. και το DWG DXF Sharp Viewer μπορούν να εξάγουν DWG ως SVG .

Οι νεότερες μορφές αρχείων DWG δεν μπορούν να ανοίξουν σε παλαιότερες εκδόσεις του AutoCAD. Δείτε τις οδηγίες της Autodesk για την αποθήκευση ενός αρχείου DWG σε μια παλαιότερη έκδοση, όπως 2000, 2004, 2007, 2010 ή 2013. Μπορείτε να το κάνετε με το ελεύθερο πρόγραμμα DWG TrueView μέσω του κουμπιού " Μετατροπή DWG ".

Η Microsoft έχει οδηγίες σχετικά με τη χρήση ενός αρχείου DWG με το MS Visio. Αφού ανοιχτεί στο Visio, το αρχείο DWG μπορεί να μετατραπεί σε σχήματα Visio. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα διαγράμματα Visio στη μορφή DWG.

Το AutoCAD θα πρέπει να μπορεί να μετατρέπει το αρχείο DWG σε άλλες μορφές όπως STL (Stereolithography), DGN (MicroStation Design) και STEP (STEP 3D Model). Ωστόσο, μπορεί να έχετε καλύτερη μετατροπή στη μορφή DGN εάν χρησιμοποιείτε το λογισμικό MicroStation για την εισαγωγή του αρχείου DWG.

Το TurboCAD υποστηρίζει και αυτές τις μορφές, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε το αρχείο DWG στα STEP, STP, STL, OBJ, EPS, DXF, PDF, DGN, 3DS, CGM, μορφές εικόνας και πολλούς άλλους τύπους αρχείων.

Άλλες μορφές του AutoCAD

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές αρχείων CAD που μπορούν να περιέχουν δεδομένα 3D ή 2D. Κάποιοι από αυτούς φαίνονται πάρα πολλοί σαν το ".DWG", οπότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με το πώς διαφέρουν. Ωστόσο, άλλοι χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικές επεκτάσεις αρχείων, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέσα στο πρόγραμμα AutoCAD.

Τα αρχεία DWF είναι αρχεία μορφής Web της Autodesk Design Web που είναι δημοφιλή επειδή μπορούν να δοθούν σε επιθεωρητές που δεν έχουν γνώση της μορφής ή των προγραμμάτων CAD. Τα σχέδια μπορούν να προβληθούν και να χειριστούν, αλλά ορισμένες από τις πληροφορίες μπορούν να κρυφτούν για να αποφευχθεί η σύγχυση ή η κλοπή. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα αρχεία DWF εδώ .

Ορισμένες εκδόσεις του AutoCAD χρησιμοποιούν αρχεία DRF , το οποίο σημαίνει Διακριτική Μορφή Render . Τα αρχεία DRF κατασκευάζονται από την εφαρμογή VIZ Render που συνοδεύεται από μερικές παλαιότερες εκδόσεις του AutoCAD. Επειδή αυτή η μορφή είναι τόσο παλιά, το άνοιγμα ενός στο AutoCAD ίσως σας κάνει να το αποθηκεύσετε σε μια νεότερη μορφή όπως το MAX, για χρήση με το Autodesk 3DS MAX.

Το AutoCAD χρησιμοποιεί επίσης την επέκταση αρχείου PAT . Αυτά είναι αρχεία πρότυπου τύπου Hatch Pattern που βασίζονται σε φορέα, που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων εικόνας για τη δημιουργία μοτίβων και υφών. Τα αρχεία PSF είναι αρχεία τύπου AutoCAD PostScript.

Εκτός από τη συμπλήρωση των μοτίβων, το AutoCAD χρησιμοποιεί αρχεία βιβλίου χρώματος με την επέκταση αρχείου ACB για να αποθηκεύσει μια συλλογή χρωμάτων. Αυτά χρησιμοποιούνται για τη βαφή επιφανειών ή τη συμπλήρωση γραμμών.

Τα αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες σκηνής που δημιουργούνται στο AutoCAD αποθηκεύονται με την επέκταση αρχείου ASE . Αυτά είναι αρχεία απλού κειμένου, ώστε να χρησιμοποιούνται ευκολότερα από παρόμοια προγράμματα.

Τα αρχεία Digital Asset Exchange ( DAE ) χρησιμοποιούνται από το AutoCAD και από άλλα παρόμοια προγράμματα CAD για την ανταλλαγή υλικών μεταξύ των εφαρμογών, όπως εικόνες, υφές και μοντέλα.