Χρησιμοποιώντας το παράθυρο Γενικών προτιμήσεων του Mac

Αλλάξτε τη βασική εμφάνιση του Mac σας

Η βασική εμφάνιση και η αίσθηση της διεπαφής χρήστη του Mac σας μπορούν να προσαρμοστούν με πολλούς τρόπους. Ο γενικός παράθυρος προτιμήσεων (OS X Lion και αργότερα), που βρέθηκαν στις Προτιμήσεις συστήματος, είναι ο λογικός χώρος για να ξεκινήσετε. Εάν χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση του OS X, αυτό το παράθυρο προτιμήσεων ήταν γνωστό ως Appearance και παρείχε πολλές από τις ίδιες δυνατότητες. Θα επικεντρωθούμε σε πιο πρόσφατες εκδόσεις του OS X, οι οποίες χρησιμοποιούν το παράθυρο Γενικές προτιμήσεις για να ελέγχουν τα βασικά στοιχεία του τρόπου εμφάνισης και λειτουργίας ενός Mac.

Ανοίξτε το παράθυρο Γενικές προτιμήσεις

  1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος) στο Dock ή επιλέξτε System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος) από το μενού της Apple.
  2. Κάντε κλικ στο παράθυρο Γενικές προτιμήσεις.

Ο παράθυρο Γενικές προτιμήσεις χωρίζεται σε πολλαπλές ενότητες. Κάθε ενότητα ασχολείται με αντικείμενα που σχετίζονται με συγκεκριμένες παραμέτρους του περιβάλλοντος εργασίας του Mac σας. Τραβήξτε προς τα κάτω τις τρέχουσες ρυθμίσεις πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, μόνο σε περίπτωση που αποφασίσετε να επιστρέψετε στην αρχική διαμόρφωση. Εκτός από αυτό, διασκεδάστε να κάνετε αλλαγές. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε προβλήματα χρησιμοποιώντας αυτό το παράθυρο προτιμήσεων.

Εμφάνιση και επισημάνετε το χρώμα

Οι ρυθμίσεις εμφάνισης και επισημάνσεων χρώματος σάς επιτρέπουν να αλλάξετε το βασικό θέμα της διεπαφής Mac. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο βασικά θέματα: Μπλε ή Γραφίτη. Κάποια στιγμή, η Apple εργαζόταν σε ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης θεμάτων, αλλά για κάποιο λόγο, δεν έκανε ποτέ σε καμία από τις εκδόσεις του OS X. Το αναπτυσσόμενο μενού "Εμφάνιση" στο παράθυρο "Προβολή εμφάνισης" είναι όλα όσα έχουν μείνει από τα θέματα που εξετάστηκαν από τη Apple.

  1. Εμφάνιση πτυσσόμενου μενού εμφάνισης: Επιτρέπει την επιλογή μεταξύ δύο θεμάτων για τα παράθυρα των Mac:
    • Μπλε: Αυτή είναι η προεπιλεγμένη επιλογή. Παράγει παράθυρα και κουμπιά με το πρότυπο διάγραμμα χρωμάτων Mac: κόκκινα, κίτρινα και πράσινα κουμπιά ελέγχου παραθύρων.
    • Graphite: Παράγει μονόχρωμα χρώματα για παράθυρα και κουμπιά.
  2. Το OS X Mavericks πρόσθεσε ένα πλαίσιο ελέγχου που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα σκοτεινό θέμα για τη γραμμή μενού και το Dock .
  3. Το OS X El Capitan πρόσθεσε ένα πλαίσιο ελέγχου που σας επιτρέπει να αποκρύψετε και να εμφανίσετε αυτόματα τη γραμμή μενού ανάλογα με το πού βρίσκεται ο δρομέας στην οθόνη.
  4. Μενού αναπτυσσόμενου χρώματος: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αναπτυσσόμενο μενού για να επιλέξετε το χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση του επιλεγμένου κειμένου.
    • Η προεπιλογή είναι Μπλε, αλλά υπάρχουν επτά πρόσθετα χρώματα για να διαλέξετε, καθώς και Άλλα, τα οποία σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε το Apple Color Picker για να κάνετε μια επιλογή από μια μεγάλη παλέτα διαθέσιμων χρωμάτων.
  5. Η ενότητα χρώματος εμφάνισης και επισήμανσης υποβλήθηκε σε μια μικρή αναδιοργάνωση με την κυκλοφορία του OS X Mountain Lion. το αναπτυσσόμενο μενού μεγέθους εικονιδίου πλευρικής μπάρας μετακινήθηκε από την περιοχή της γραμμής κύλισης στην ενότητα Εμφάνιση. Δεδομένου ότι παρέμεινε στην ενότητα εμφάνισης μετά την κίνηση, θα καλύψουμε τη λειτουργία της εδώ.
  1. Πλαίσιο μενού μεγέθους εικονιδίων πλευρικής εργαλειοθήκης: Σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το μέγεθος τόσο της πλευρικής γραμμής του Finder όσο και της πλευρικής γραμμής της Apple Mail. Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση αυτού του μενού στην ενότητα Αλλαγή του μεγέθους εμφάνισης της οθόνης του Finder και του Mail στο εγχειρίδιο OS X.

Τμήμα κύλισης παραθύρων

Η ενότητα "Κύλιση παραθύρων" του παραθύρου Γενικές προτιμήσεις σάς επιτρέπει να αποφασίσετε πώς ένα παράθυρο θα ανταποκρίνεται στην κύλιση και πότε θα πρέπει να είναι ορατές οι γραμμές κύλισης ενός παραθύρου .

  1. Εμφάνιση γραμμών κύλισης: Σας επιτρέπει να αποφασίσετε πότε πρέπει να είναι ορατές οι γραμμές κύλισης. Μπορείτε να επιλέξετε από τρεις επιλογές:
    • Αυτόματα βασίζεται σε ποντίκι ή trackpad (το OS X Lion χρησιμοποίησε τη φράση Αυτόματα με βάση τη συσκευή εισόδου): Αυτή η επιλογή θα εμφανίσει τις κύλινδροι κύλισης ανάλογα με το μέγεθος του παραθύρου, εάν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες που θα εμφανιστούν και αν ο δρομέας βρίσκεται κοντά θα εμφανιστούν οι κύλινδροι κύλισης.
    • Κατά την κύλιση: Προκαλεί τις γραμμές κύλισης να είναι ορατές μόνο όταν τις χρησιμοποιείτε ενεργά.
    • Πάντα: Οι γραμμές κύλισης θα είναι πάντα παρούσες.
  2. Κάντε κλικ στη γραμμή κύλισης στη θέση: Σας επιτρέπει να επιλέξετε από δύο διαφορετικές επιλογές που ελέγχουν τι συμβαίνει όταν κάνετε κλικ μέσα στις κύλινδροι κύλισης ενός παραθύρου:
    • Μετάβαση στην επόμενη σελίδα: Αυτή η επιλογή επιτρέπει σε οποιοδήποτε κλικ στη γραμμή κύλισης να μετακινήσετε την προβολή σε μία σελίδα.
    • Μετάβαση εδώ : Αυτή η επιλογή θα μετακινήσει την προβολή στο παράθυρο ανάλογα με το σημείο στο οποίο κάνατε κλικ μέσα στη γραμμή κύλισης. Κάντε κλικ στο κάτω μέρος της γραμμής κύλισης και θα μεταβείτε στην τελευταία σελίδα του εγγράφου ή της ιστοσελίδας που εμφανίζεται στο παράθυρο. Κάντε κλικ στη μέση και θα πάτε στο μέσο του εγγράφου ή της ιστοσελίδας.
    • Συμβουλή μπόνους. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η επιλογή "Κάντε κλικ στη γραμμή κύλισης προς", μπορείτε να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο επιλογής όταν κάνετε κλικ σε μια γραμμή κύλισης για εναλλαγή μεταξύ των δύο μεθόδων κύλισης.
  1. Χρησιμοποιήστε ομαλή κύλιση: Η τοποθέτηση ενός σημείου επιλογής εδώ θα προκαλέσει ομαλή κύλιση παραθύρων όταν κάνετε κλικ στη γραμμή κύλισης. Εάν αφήσετε αυτήν την επιλογή μη ελεγμένη, το παράθυρο θα μεταβεί στη θέση που κάνατε. Αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο στο OS X Lion . σε νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, η ομαλή κύλιση είναι πάντα ενεργή.
  2. Κάντε διπλό κλικ στη γραμμή τίτλου ενός παραθύρου για να ελαχιστοποιήσετε: Η τοποθέτηση ενός σημείου επιλογής εδώ θα προκαλέσει την ελαχιστοποίηση ενός παραθύρου στο Dock όταν κάνετε διπλό κλικ στη γραμμή τίτλου του παραθύρου. Αυτή είναι μια επιλογή μόνο στο OS X Lion.
  3. Μέγεθος εικονιδίου πλευρικής στήλης: Στο OS X Lion, αυτή η επιλογή ήταν μέρος της ενότητας "Κύλιση" των Windows. Στις επόμενες εκδόσεις του OS X, η επιλογή μεταφέρθηκε στην ενότητα Εμφάνιση. Για λεπτομέρειες, δείτε το μέγεθος του εικονιδίου Sidebar, παραπάνω.

Τμήμα προγράμματος περιήγησης

Η ενότητα "Πρόγραμμα περιήγησης" του παραθύρου "Γενικές προτιμήσεις" προστέθηκε με το OS X Yosemite και εμφανίζεται σε επόμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.

Τμήμα διαχείρισης εγγράφων

Τμήμα χειρισμού κειμένων