Πώς να διαγράψετε αρχεία και φακέλους χρησιμοποιώντας Linux

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει όλους τους διαφορετικούς τρόπους διαγραφής αρχείων χρησιμοποιώντας το Linux.

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαγράψετε αρχεία είναι να χρησιμοποιήσετε το διαχειριστή αρχείων που περιλαμβάνεται στην έκδοση του Linux. Ένας διαχειριστής αρχείων παρέχει μια γραφική προβολή των αρχείων και των φακέλων που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας. Οι χρήστες των Windows θα είναι εξοικειωμένοι με μια εφαρμογή που ονομάζεται Windows Explorer, η οποία είναι από μόνη της ένας διαχειριστής αρχείων.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί διαχειριστές αρχείων για το Linux, αλλά εδώ είναι αυτοί που είναι συνήθως εγκατεστημένοι:

Το Nautilus είναι μέρος του επιφάνειας εργασίας του GNOME και είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το Ubuntu , το Linux Mint , το Fedora και το openSUSE .

Το Dolphin είναι μέρος του περιβάλλοντος εργασίας του KDE και είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για διανομές όπως το Kubuntu και οι εκδόσεις KDE του Mint και του Debian .

Το Thunar είναι μέρος του περιβάλλοντος εργασίας XFCE και είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το Xubuntu.

Το PCManFM αποτελεί μέρος του επιτραπέζιου περιβάλλοντος LXDE και είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το Lubuntu.

Το Caja είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το περιβάλλον εργασίας MATE και έρχεται ως μέρος του Linux Mint Mate.

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να διαγράψετε αρχεία χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας και θα δείξει επίσης πώς να διαγράψετε αρχεία χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Nautilus για να διαγράψετε αρχεία

Το Nautilus μπορεί να ανοίξει στο Ubuntu κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του γραφείου αρχείου στο εκκινητή. Θα μπορείτε να βρείτε το Nautilus στο Νομισματοκοπείο κάνοντας κλικ στο διαχειριστή αρχείων στη γραμμή γρήγορης εκκίνησης ή μέσω του μενού. Οποιαδήποτε διανομή που χρησιμοποιεί το περιβάλλον εργασίας του GNOME θα έχει τον διαχειριστή αρχείων μέσα στο παράθυρο δραστηριοτήτων.

Όταν ανοίγετε το Nautilus μπορείτε να περιηγηθείτε στα αρχεία και στους φακέλους κάνοντας διπλό κλικ πάνω τους. Για να διαγράψετε ένα μόνο αρχείο, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιό του και επιλέξτε "Μετακίνηση σε κάδο απορριμμάτων".

Μπορείτε να επιλέξετε πολλά αρχεία κρατώντας πατημένο το πλήκτρο CTRL ενώ κάνετε κλικ στο αρχείο και, στη συνέχεια, πατήστε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού για να εμφανιστεί το μενού. Κάντε κλικ στο "Μετακίνηση στο κάδο απορριμμάτων" για να μετακινήσετε τα αντικείμενα στον κάδο ανακύκλωσης.

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" στο πληκτρολόγιό σας για να στείλετε αντικείμενα στον κάδο απορριμμάτων.

Για να διαγράψετε οριστικά τα αρχεία, κάντε κλικ στο εικονίδιο "Κάδος απορριμμάτων" στο αριστερό πλαίσιο. Αυτό σας δείχνει όλα τα στοιχεία που έχουν διαγραφεί, αλλά εξακολουθούν να ανακτώνται.

Για να επαναφέρετε ένα αρχείο, κάντε κλικ σε ένα στοιχείο και κάντε κλικ στο κουμπί "Επαναφορά" στην επάνω δεξιά γωνία.

Για να αδειάσετε το κάδο μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί "Άδειασμα" στην επάνω δεξιά γωνία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το δελφίνι για να διαγράψετε αρχεία

Ο διαχειριστής αρχείων Dolphin είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων με το περιβάλλον του KDE. Μπορείτε να το ξεκινήσετε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του στο μενού.

Η διεπαφή είναι πολύ παρόμοια με αυτή του Nautilus και η λειτουργία διαγραφής είναι σχεδόν η ίδια.

Για να διαγράψετε ένα μόνο αρχείο κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε "Μετακίνηση σε κάδο απορριμμάτων". Μπορείτε επίσης να πατήσετε το πλήκτρο διαγραφής, αλλά αυτό εμφανίζει ένα μήνυμα που σας ρωτάει αν είστε σίγουροι ότι θέλετε να μετακινήσετε το στοιχείο στον κάδο απορριμμάτων. Μπορείτε να σταματήσετε να εμφανίζεται ξανά το μήνυμα τοποθετώντας μια επιταγή σε ένα πλαίσιο ελέγχου.

Για να διαγράψετε πολλά αρχεία, επιλέξτε όλα τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε κρατώντας πατημένο το πλήκτρο CTRL και πατώντας αριστερά πάνω στα αρχεία. Για να τα μετακινήσετε στον κάδο μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο διαγραφής ή να κάνετε δεξί κλικ και να επιλέξετε "μετακίνηση σε κάδο απορριμμάτων".

Μπορείτε να επαναφέρετε τα στοιχεία από τον κάδο κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων στον αριστερό πίνακα. Βρείτε το στοιχείο ή τα αντικείμενα που θέλετε να επαναφέρετε, κάντε δεξί κλικ και στη συνέχεια επιλέξτε "επαναφορά".

Για να αδειάσετε το κάδο απορριμμάτων, κάντε δεξί κλικ στην επιλογή κάδου απορριμμάτων στον αριστερό πίνακα και επιλέξτε "άδειο κάδο απορριμμάτων".

Μπορείτε να διαγράψετε οριστικά τα αρχεία χωρίς να πηγαίνουν στον κάδο απορριμμάτων, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift και πατώντας το κουμπί διαγραφής.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Thunar για να διαγράψετε αρχεία

Οι περισσότεροι διαχειριστές αρχείων ακολουθούν το ίδιο θέμα όταν πρόκειται για την επιλογή, την αντιγραφή, τη μετακίνηση και τη διαγραφή αρχείων και φακέλων.

Ο θουνός δεν είναι διαφορετικός. Μπορείτε να ανοίξετε το Thunar στο περιβάλλον εργασίας XFCE κάνοντας κλικ στο μενού και αναζητώντας το "Thunar".

Για να διαγράψετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας το Thunar, επιλέξτε το αρχείο με το ποντίκι και κάντε δεξί κλικ. Η κύρια διαφορά μεταξύ του Thunar και των δύο προαναφερθέντων διαχειριστών αρχείων είναι ότι στο μενού περιβάλλοντος διατίθενται και οι "μετακίνηση σε σκουπίδια" και "διαγραφή".

Επομένως, για να στείλετε ένα αρχείο στον κάδο απορριμμάτων, μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή "Μετακίνηση σε κάδο απορριμμάτων" ή να διαγράψετε οριστικά την επιλογή "Διαγραφή".

Για να επαναφέρετε ένα αρχείο, κάντε κλικ στο εικονίδιο "Κάδος" στο αριστερό πλαίσιο και, στη συνέχεια, βρείτε το αρχείο που θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και κάντε κλικ στην επιλογή "Επαναφορά" στο μενού.

Για να αδειάσετε το κάδο απορριμμάτων, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο "Κάδος απορριμμάτων" και επιλέξτε "Άδειασμα απορριμμάτων".

Πώς να χρησιμοποιήσετε το PCManFM για να διαγράψετε αρχεία

Ο διαχειριστής αρχείων PCManFM είναι ο προεπιλεγμένος για το περιβάλλον εργασίας LXDE.

Μπορείτε να ανοίξετε το PCManFM επιλέγοντας τον διαχειριστή αρχείων από το μενού LXDE.

Για να διαγράψετε ένα αρχείο περιηγηθείτε στους φακέλους και επιλέξτε με το ποντίκι το αρχείο που θέλετε να διαγράψετε.

Μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο διαγραφής για να διαγράψετε το αρχείο και θα ερωτηθείτε εάν επιθυμείτε να μετακινήσετε το στοιχείο στον κάδο απορριμμάτων. Μπορείτε επίσης να κάνετε δεξί κλικ στο αρχείο και να επιλέξετε την επιλογή "Μετακίνηση σε κάδο απορριμμάτων" από το μενού.

Εάν θέλετε να διαγράψετε οριστικά το αρχείο κρατήστε πατημένο το πλήκτρο shift και πατήστε το κουμπί διαγραφής. Θα ερωτηθείτε τώρα αν θέλετε να καταργήσετε το αρχείο. Εάν κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατήσετε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, η επιλογή μενού θα εμφανιστεί τώρα ως "remove" αντί "move to trash".

Για να επαναφέρετε τα στοιχεία, κάντε κλικ στον κάδο απορριμμάτων και επιλέξτε το αρχείο ή τα αρχεία που θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "επαναφορά".

Για να αδειάσετε το κάδο απορριμμάτων, κάντε δεξί κλικ στο δοχείο απορριμμάτων και επιλέξτε "Άδειασμα κάδου απορριμμάτων" από το μενού.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Caja για να διαγράψετε αρχεία

Το Caja είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το Linux Mint MATE και το περιβάλλον εργασίας MATE γενικά.

Ο διαχειριστής αρχείων Caja θα είναι διαθέσιμος από το μενού.

Για να διαγράψετε ένα αρχείο περιηγηθείτε στους φακέλους και βρείτε το αρχείο ή τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε. Επιλέξτε το αρχείο κάνοντας κλικ πάνω του και κάντε δεξί κλικ. Το μενού θα έχει μια επιλογή που ονομάζεται "μετακίνηση σε κάδο απορριμμάτων". Μπορείτε επίσης να πατήσετε το πλήκτρο διαγραφής για να μετακινήσετε το αρχείο στον κάδο απορριμμάτων.

Μπορείτε να διαγράψετε οριστικά το αρχείο κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift και στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο διαγραφής. Δεν υπάρχει επιλογή μενού με δεξί κλικ για τη μόνιμη διαγραφή αρχείων.

Για να επαναφέρετε ένα αρχείο, κάντε κλικ στο δοχείο απορριμμάτων στον αριστερό πίνακα. Βρείτε το αρχείο που θέλετε να αποκαταστήσετε και επιλέξτε το με το ποντίκι. Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί επαναφοράς.

Για να αδειάσετε τον κάδο απορριμμάτων, μπορείτε να κάνετε κλικ στο δοχείο απορριμμάτων και στη συνέχεια στο κενό κουμπί του κάδου απορριμάτων.

Πώς να αφαιρέσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux

Η βασική σύνταξη για την αφαίρεση ενός αρχείου χρησιμοποιώντας το τερματικό Linux είναι η εξής:

rm / path / to / αρχείο

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε ένα αρχείο που ονομάζεται αρχείο1 στο φάκελο / home / gary / documents που θα πληκτρολογήσετε την ακόλουθη εντολή:

rm / home / gary / έγγραφα / αρχείο1

Δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση που να σας ρωτάει αν είστε βέβαιοι ότι πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε πληκτρολογήσει τη διαδρομή προς το σωστό αρχείο ή ότι το αρχείο θα διαγραφεί.

Μπορείτε να καταργήσετε πολλά αρχεία απλά καθορίζοντάς τα ως μέρος της εντολής rm ως εξής:

rm αρχείο1 αρχείο2 αρχείο3 αρχείο4 αρχείο5

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χαρακτήρες μπαλαντέρ για να καθορίσετε ποια αρχεία θέλετε να διαγράψετε. Για παράδειγμα, για να διαγράψετε όλα τα αρχεία με την επέκταση .mp3 θα χρησιμοποιούσατε την ακόλουθη εντολή:

rm * .mp3

Αξίζει να επισημανθεί σε αυτό το στάδιο ότι πρέπει να έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για την αφαίρεση των αρχείων, διαφορετικά θα λάβετε ένα σφάλμα.

Μπορείτε να αυξήσετε τα δικαιώματα χρησιμοποιώντας την εντολή sudo ή να μεταβείτε σε ένα χρήστη με δικαιώματα για να διαγράψετε το αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή su .

Πώς να πάρετε ένα & # 34; Είστε βέβαιοι & # 34; Μήνυμα κατά την διαγραφή αρχείων που χρησιμοποιούν το Linux

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, η εντολή rm δεν ζητά επιβεβαίωση πριν τη διαγραφή του αρχείου. Το κάνει μόνο αδιάκριτα.

Μπορείτε να δώσετε μια αλλαγή στην εντολή rm έτσι ώστε να σας ρωτάει αν είστε σίγουροι πριν διαγράψετε κάθε αρχείο.

Αυτό είναι φυσικά καλό εάν διαγράφετε ένα αρχείο αλλά εάν διαγράφετε εκατοντάδες αρχεία, θα γίνει κουραστικό.

rm -i / path / to / αρχείο

Για παράδειγμα, αν θέλετε να καταργήσετε όλα τα αρχεία mp3 σε ένα φάκελο αλλά θέλετε να επιβεβαιώσετε κάθε κατάργηση, θα χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

rm -i * .mp3

Η έξοδος από την παραπάνω εντολή θα είναι κάτι σαν αυτό:

rm: αφαιρέστε το κανονικό αρχείο 'file.mp3';

Για να διαγράψετε το αρχείο πρέπει να πατήσετε είτε Y είτε y και πατήστε επιστροφή. Εάν δεν θέλετε να διαγράψετε το αρχείο πατήστε n ή N.

Αν θέλετε να σας ζητηθεί να μάθετε αν θέλετε να διαγράψετε αρχεία αλλά μόνο όταν πρόκειται να διαγραφούν περισσότερα από 3 αρχεία ή όταν διαγράψετε αναδρομικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη σύνταξη:

rm -I * .mp3

Αυτό είναι λιγότερο ενοχλητικό από την εντολή rm -i, αλλά φυσικά αν η εντολή πρόκειται να διαγράψει λιγότερα από 3 αρχεία θα χάσετε αυτά τα 3 αρχεία.

Η έξοδος από την παραπάνω εντολή θα ήταν κάτι σαν αυτό:

rm: αφαιρέστε 5 επιχειρήματα;

Και πάλι η απάντηση πρέπει να είναι y ή Y για να γίνει η απομάκρυνση.

Μια εναλλακτική λύση στις εντολές -i και -I είναι η εξής:

rm --interactive = ποτέ * .mp3

rm --interactive = μία φορά * .mp3

rm --interactive = πάντα * .mp3

Η παραπάνω σύνταξη διαβάζεται πιο εύκολα και δηλώνει ότι δεν θα σας ειδοποιηθεί ποτέ για τη διαγραφή που είναι ίδια με την μη παροχή διακόπτη στην εντολή rm, θα σας ειπωθεί μία φορά που είναι ίδια με την εκτέλεση rm με το διακόπτη -I ή θα σας ειδοποιηθεί πάντα που είναι το ίδιο με την εκτέλεση της εντολής rm με το διακόπτη -i.

Αφαίρεση καταλόγων και υπο-καταλόγων επαναχρησιμοποιώντας το Linux

Φανταστείτε ότι έχετε την ακόλουθη δομή φακέλου:

Εάν θέλετε να διαγράψετε το φάκελο λογαριασμών και όλους τους υποφακέλους και τα αρχεία, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο διακόπτη:

rm -r / home / gary / έγγραφα / λογαριασμοί

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία από τις ακόλουθες δύο εντολές:

rm -R / home / gary / έγγραφα / λογαριασμοί

rm - αναδρομικό / σπίτι / gary / έγγραφα / λογαριασμοί

Πώς να αφαιρέσετε έναν κατάλογο, αλλά μόνο αν είναι κενό

Φανταστείτε ότι έχετε ένα φάκελο που ονομάζεται λογαριασμοί και θέλετε να το διαγράψετε, αλλά μόνο εάν είναι κενό. Μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

rm -d λογαριασμούς

Εάν ο φάκελος είναι άδειος, τότε θα διαγραφεί, αλλά αν δεν είναι, θα λάβετε το ακόλουθο μήνυμα:

rm: δεν είναι δυνατή η κατάργηση των "λογαριασμών": ο κατάλογος δεν είναι κενός

Πώς να αφαιρέσετε τα αρχεία χωρίς να εμφανιστεί ένα σφάλμα εάν ένα αρχείο δεν υπάρχει

Εάν εκτελείτε μια δέσμη ενεργειών, ίσως να μην θέλετε να παρουσιαστεί σφάλμα εάν το αρχείο ή τα αρχεία που προσπαθείτε να καταργήσετε δεν υπάρχουν.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

rm -f / διαδρομή / προς / αρχείο

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εντολή για να καταργήσετε ένα αρχείο που ονομάζεται αρχείο1.

rm -f αρχείο1

Αν το αρχείο υπάρχει, θα καταργηθεί και εάν δεν το λάβετε, δεν θα λάβετε κανένα μήνυμα που να δηλώνει ότι δεν υπήρχε. Συνήθως χωρίς τον διακόπτη -f θα λάβετε το ακόλουθο σφάλμα:

rm: δεν είναι δυνατή η αφαίρεση του 'file1': κανένα τέτοιο αρχείο ή κατάλογος

Περίληψη

Υπάρχουν και άλλες εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την κατάργηση αρχείων, όπως η εντολή κατατεμαχισμού, η οποία θα αποτρέψει οποιαδήποτε ανάκτηση του αρχείου.

Αν έχετε συμβολική σύνδεση, μπορείτε να καταργήσετε τη σύνδεση χρησιμοποιώντας την εντολή unlink.