Τα 10 καλύτερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας Linux

Ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας είναι μια σουίτα εργαλείων που σας διευκολύνουν να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας. Τα στοιχεία ενός περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνουν ορισμένα ή όλα τα παρακάτω στοιχεία:

Ο διαχειριστής παραθύρων καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς των παραθύρων εφαρμογής. Τα πλαίσια εμφανίζονται συνήθως στις άκρες ή στην οθόνη και περιέχουν τα εικονίδια του δίσκου συστήματος, του μενού και της γρήγορης εκκίνησης.

Τα Widgets χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση χρήσιμων πληροφοριών όπως ο καιρός, αποσπάσματα ειδήσεων ή πληροφορίες συστήματος.

Ο διαχειριστής αρχείων σάς επιτρέπει να πλοηγηθείτε στους φακέλους του υπολογιστή σας. Ένα πρόγραμμα περιήγησης σάς επιτρέπει να περιηγείστε στο διαδίκτυο.

Η σουίτα γραφείου σας επιτρέπει να δημιουργείτε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις. Ένας επεξεργαστής κειμένου σας επιτρέπει να δημιουργείτε απλά αρχεία κειμένου και να επεξεργάζεστε αρχεία ρυθμίσεων. Το τερματικό παρέχει πρόσβαση στα εργαλεία της γραμμής εντολών και χρησιμοποιείται ένας διαχειριστής οθόνης για τη σύνδεση στον υπολογιστή σας.

Αυτός ο οδηγός παρέχει μια λίστα με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας.

01 από 10

Κανέλα

Cinnamon Desktop Περιβάλλον.

Το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Cinnamon είναι μοντέρνο και κομψό. Η διασύνδεση θα είναι πολύ γνωστή σε άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε έκδοση των Windows πριν από την έκδοση 8.

Η κανέλα είναι το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας για το Linux Mint και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το νομισματοκοπείο είναι τόσο δημοφιλές.

Υπάρχει ένα μόνο πλαίσιο στο κάτω μέρος και ένα κομψό μενού με εικονίδια γρήγορης εκκίνησης και ένα δίσκο συστήματος στην κάτω δεξιά γωνία.

Υπάρχει μια σειρά συντομεύσεων πληκτρολογίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η επιφάνεια εργασίας είχε πολλά οπτικά εφέ.

Η κανέλα μπορεί να προσαρμοστεί και να μορφοποιηθεί για να λειτουργήσει με τον τρόπο που θέλετε . Μπορείτε να αλλάξετε την ταπετσαρία, να προσθέσετε και να τοποθετήσετε πίνακες, να προσθέσετε μικροεφαρμογές στους πίνακες, και Desklets να προστεθούν στην επιφάνεια εργασίας που παρέχουν ειδήσεις, καιρικές συνθήκες και άλλες βασικές πληροφορίες.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 175 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

02 από 10

Ενότητα

Μάθετε το Ubuntu - Η Ενότητα Dash.

Η Ενότητα είναι το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας για το Ubuntu. Παρέχει μια πολύ μοντέρνα εμφάνιση και αίσθηση, παρέχοντας ένα τυποποιημένο μενού και παρέχοντας ένα μπαρ που περιέχει εικονίδια γρήγορης εκκίνησης και μια εμφάνιση στυλ παύλας για εφαρμογές περιήγησης, αρχεία, μέσα και φωτογραφίες.

Ο εκτοξευτής παρέχει άμεση πρόσβαση στις αγαπημένες σας εφαρμογές. Η πραγματική δύναμη του Ubuntu είναι η εξόρμηση με την ισχυρή αναζήτηση και φιλτράρισμα.

Η Unity διαθέτει μια σειρά συντομεύσεων πληκτρολογίου που κάνει την πλοήγηση στο σύστημα απίστευτα απλή.

Οι φωτογραφίες, η μουσική, τα βίντεο, οι εφαρμογές και τα αρχεία ενσωματώνονται με προσοχή στο Dash εξοικονομώντας σας το πρόβλημα να ανοίξετε πραγματικά μεμονωμένα προγράμματα για προβολή και αναπαραγωγή πολυμέσων.

Μπορείτε να προσαρμόσετε την Ενότητα σε κάποιο βαθμό αν και όχι τόσο όσο με την Κανέλα, XFCE, LXDE και τον Διαφωτισμό. Τουλάχιστον τώρα αν μπορείτε να μετακινήσετε τον εκτοξευτή αν το επιθυμείτε.

Όπως και με την Κανέλα, η Ενότητα είναι ιδανική για τους σύγχρονους υπολογιστές.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 300 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

03 από 10

ΝΑΝΟΣ

Επιφάνεια εργασίας του GNOME.

Το περιβάλλον εργασίας του GNOME μοιάζει πολύ με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Unity.

Η κύρια διαφορά είναι ότι η επιφάνεια εργασίας από προεπιλογή περιέχει ένα μόνο πίνακα. Για να εμφανιστεί ο πίνακας εργαλείων GNOME, πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο super στο πληκτρολόγιο το οποίο στους περισσότερους υπολογιστές εμφανίζει το λογότυπο των Windows.

Το GNOME έχει ένα βασικό σύνολο εφαρμογών που έχουν κατασκευαστεί ως μέρος του, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άλλων εφαρμογών που έχουν γραφτεί ειδικά για το GTK3.

Οι βασικές εφαρμογές είναι οι εξής:

Όπως και με το Unity, το GNOME δεν είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο αλλά το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κάνει για μια μεγάλη εμπειρία γραφείου.

Υπάρχει ένα σύνολο προεπιλεγμένων συντομεύσεων πληκτρολογίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλοήγηση στο σύστημα.

Εξαιρετική για τους σύγχρονους υπολογιστές

Χρήση μνήμης:

Περίπου 250 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

04 από 10

Πλάσμα KDE

KDE Plasma Desktop.

Για κάθε ying υπάρχει ένα yang και το KDE είναι σίγουρα το yang στο GNOME.

Το KDE Plasma παρέχει μια επιφάνεια εργασίας παρόμοια με την Κανέλα, αλλά με λίγο επιπλέον στο προσκήνιο των Δραστηριοτήτων.

Γενικά, ακολουθεί την πιο παραδοσιακή διαδρομή με ένα μόνο πίνακα στο κάτω μέρος, μενού, γραμμές γρήγορης εκτόξευσης και εικονίδια δίσκου συστήματος.

Μπορείτε να προσθέσετε widgets στην επιφάνεια εργασίας για να παρέχετε πληροφορίες όπως ειδήσεις και καιρικές συνθήκες.

Το KDE έρχεται με μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών από προεπιλογή. Υπάρχουν πάρα πολλοί για να καταχωρήσετε εδώ, έτσι είναι εδώ μερικά βασικά σημεία

Η εμφάνιση και η αίσθηση των εφαρμογών του KDE είναι όλα πολύ παρόμοια και όλα έχουν μια τεράστια ποικιλία χαρακτηριστικών και είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμα.

Το KDE είναι ιδανικό για σύγχρονους υπολογιστές.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 300 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

05 από 10

XFCE

XFCE Menu Whisker.

Το XFCE είναι ένα ελαφρύ περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που φαίνεται καλό σε παλιούς υπολογιστές και σύγχρονους υπολογιστές.

Το καλύτερο μέρος για το XFCE είναι το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο. Απολύτως όλα μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να φαίνεται και να αισθάνεται όπως θέλετε.

Από προεπιλογή, υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο με εικονίδια μενού και εικονιδίων, αλλά μπορείτε να προσθέσετε πίνακες στυλ docker ή να τοποθετήσετε άλλα πλαίσια στην κορυφή, στο κάτω μέρος ή στις πλευρές της οθόνης.

Υπάρχουν ορισμένα widget που μπορούν να προστεθούν στους πίνακες.

Το XFCE συνοδεύεται από έναν διαχειριστή παραθύρων, έναν διαχειριστή επιφάνειας εργασίας, τον διαχειριστή αρχείων Thunar, τον περιηγητή ιστού Midori, έναν καταγραφέα εικόνων Xfburn, έναν προβολέα εικόνων, έναν διαχειριστή τερματικού και ένα ημερολόγιο.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 100 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

06 από 10

LXDE

LXDE.

Το περιβάλλον εργασίας LXDE είναι ιδανικό για τους παλαιότερους υπολογιστές.

Όπως συμβαίνει και με το περιβάλλον εργασίας XFCE, είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο με τη δυνατότητα προσθήκης πάνελ σε οποιαδήποτε θέση και προσαρμογής τους ώστε να συμπεριφέρονται ως αποβάθρες.

Τα ακόλουθα στοιχεία αποτελούν το περιβάλλον εργασίας LXDE:

Αυτή η επιφάνεια εργασίας είναι πολύ βασική στη φύση της και ως εκ τούτου συνιστάται περισσότερο για παλαιότερο υλικό. Για νεότερο υλικό το XFCE θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 85 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

07 από 10

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

Ubuntu MATE.

Το MATE φαίνεται και συμπεριφέρεται σαν το περιβάλλον εργασίας GNOME πριν από την έκδοση 3

Είναι ιδανικό για παλαιότερο και μοντέρνο υλικό και περιέχει πάνελ και μενού με τον ίδιο τρόπο όπως το XFCE.

Το MATE παρέχεται ως εναλλακτική λύση για την Κανέλα ως μέρος της διανομής του νομισματοκοπείου Linux.

Το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας MATE είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο και μπορείτε να προσθέσετε πίνακες, να αλλάξετε την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας και γενικά να την κάνετε να φαίνεται και να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θέλετε.

Τα στοιχεία της επιφάνειας εργασίας του MATE είναι τα εξής:

Χρήση μνήμης:

Περίπου 125 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

08 από 10

Διαφώτιση

Διαφώτιση.

Ο Διαφωτισμός είναι ένα από τα παλαιότερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας και είναι πολύ ελαφρύ.

Απολύτως κάθε μέρος του επιφάνειας εργασίας του Διαφωτισμού μπορεί να προσαρμοστεί και υπάρχουν ρυθμίσεις για τα πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε πραγματικά να το κάνετε να λειτουργήσει όπως το θέλετε.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό desktop περιβάλλον για χρήση σε παλαιότερους υπολογιστές και είναι ένα για να εξετάσει το LXDE.

Οι εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές χαρακτηρίζονται πρωταρχικά ως μέρος της επιφάνειας του Διαφωτισμού και μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα τεράστιο πλέγμα χώρων εργασίας.

Ο Διαφωτισμός δεν έρχεται με πολλές εφαρμογές από προεπιλογή καθώς ξεκίνησε ως διαχειριστής παραθύρων.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 85 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

09 από 10

Πάνθεο

Πάνθεο.

Το περιβάλλον εργασίας Pantheon Desktop αναπτύχθηκε για το έργο του στοιχειώδους λειτουργικού συστήματος.

Ο όρος pixel τέλειες στο μυαλό όταν σκέφτομαι το Πάνθεον. Τα πάντα στο Elementary έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται εξαιρετικά και ως εκ τούτου η επιφάνεια εργασίας του Pantheon φαίνεται και συμπεριφέρεται εξαιρετικά.

Υπάρχει ένα πάνελ στην κορυφή με εικονίδια στο δίσκο συστήματος και ένα μενού.

Στο κάτω μέρος εμφανίζεται ένας πίνακας στυλ docker για την προώθηση των αγαπημένων σας εφαρμογών.

Το μενού φαίνεται απίστευτα καθαρό.

Εάν τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας ήταν έργο τέχνης τότε το Pantheon θα ήταν ένα αριστούργημα.

Λειτουργικότητα-δεν έχει τα προσαρμόσιμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του XFCE και του Διαφωτισμού και δεν διαθέτει τις εφαρμογές με το GNOME ή το KDE, αλλά εάν η εμπειρία της επιφάνειας εργασίας σας απλώς εκκινεί εφαρμογές όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης στο web τότε αυτό αξίζει τον κόπο να το χρησιμοποιήσετε.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 120 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

10 από 10

Τριάδα

Q4OS.

Η Trinity είναι μια διακλάδωση του KDE πριν το KDE προχωρήσει σε νέα κατεύθυνση. Είναι απίστευτα ελαφρύ.

Η Trinity έρχεται με πολλές από τις εφαρμογές που σχετίζονται με το KDE, παρόλο που οι παλαιότερες ή διακεκομμένες εκδόσεις τους.

Το Trinity είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο και τα έργα XPQ4 έχουν δημιουργήσει μια σειρά προτύπων που κάνουν το Trinity να μοιάζει με τα Windows XP, Vista και Windows 7.

Εξαιρετική για τους παλαιότερους υπολογιστές.

Χρήση μνήμης:

Περίπου 130 megabytes

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Ή, κάντε το δικό σας περιβάλλον επιφάνειας εργασίας

Αν δεν σας αρέσει κανένα από τα διαθέσιμα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε το δικό σας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας περιβάλλον επιφάνειας εργασίας συνδυάζοντας την επιλογή του διαχειριστή παραθύρων, του διαχειριστή επιφάνειας εργασίας, του τερματικού, του συστήματος μενού, των πάνελ και άλλων εφαρμογών.