Συστατικά ενός περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας Linux

Εισαγωγή

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά "περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας" διαθέσιμα μέσα στο Linux, συμπεριλαμβανομένων αλλά χωρίς να περιορίζονται σε αυτά, της Ενότητας, της Κανέλας , του GNOME , του KDE , του XFCE , του LXDE και του Διαφωτισμού .

Αυτή η λίστα υπογραμμίζει τα στοιχεία που συνήθως χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα "περιβάλλον επιφάνειας εργασίας".

01 από 13

Διαχειριστής παραθύρων

Διαχειριστής παραθύρων.

Ένας "Διαχειριστής παραθύρων" καθορίζει τον τρόπο παρουσίασης των εφαρμογών στον χρήστη στην οθόνη.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι "Διαχειριστή παραθύρων" που διατίθενται:

Τα σύγχρονα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας χρησιμοποιούν το σύνθετο για την εμφάνιση των παραθύρων. Τα Windows μπορούν να εμφανιστούν το ένα πάνω στο άλλο και να σπάσουν το ένα δίπλα στο άλλο και να φαίνονται ευχάριστα στο μάτι.

Ένας "διαχειριστής παραθύρων" στοίβαξης σας επιτρέπει να τοποθετείτε τα παράθυρα επάνω ο ένας στον άλλο, αλλά φαίνονται πιο ντεμοντέ.

Ένας "διαχειριστής παραθύρων" πλακιδίων τοποθετεί παράθυρα δίπλα-δίπλα χωρίς να τους αφήνει να επικαλύψουν.

Συνήθως ένα "παράθυρο" μπορεί να έχει σύνορα, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί και να μεγιστοποιηθεί, να αλλάξει μέγεθος και να σύρεται γύρω από την οθόνη. Το "παράθυρο" θα έχει έναν τίτλο, μπορεί να περιέχει ένα μενού περιβάλλοντος και τα στοιχεία μπορούν να επιλεγούν με το ποντίκι.

Ένας "διαχειριστής παραθύρων" σας επιτρέπει να κάνετε καρτέλα μεταξύ των παραθύρων, να τα στείλετε σε μια γραμμή εργασιών (επίσης γνωστή ως πίνακας), να κουμπώσετε τα παράθυρα δίπλα-δίπλα και να εκτελέσετε άλλες εργασίες.

Μπορείτε γενικά να ορίσετε την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας και να προσθέσετε εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας.

02 από 13

Πάνελ

XFCE Panel.

Εκείνοι που συνηθίζατε στο λειτουργικό σύστημα των Windows θα σκεφτούν ένα "πάνελ" ως μια "γραμμή εργασιών".

Μέσα στο Linux μπορείτε να έχετε πολλά πλαίσια στην οθόνη.

Ένα "πάνελ" βρίσκεται γενικά στην άκρη της οθόνης είτε στην κορυφή, στο κάτω μέρος, στο αριστερό ή στο δεξί μέρος.

Ο "πίνακας" θα περιέχει στοιχεία όπως ένα μενού, εικονίδια γρήγορης εκκίνησης, ελαχιστοποιημένες εφαρμογές και ένα δίσκο συστήματος ή περιοχή ειδοποιήσεων.

Μια άλλη χρήση ενός "πίνακα" είναι σαν μια μπάρα σύνδεσης που παρέχει εικονίδια γρήγορης εκκίνησης για τη φόρτωση εφαρμογών που χρησιμοποιούνται συνήθως.

03 από 13

Μενού

XFCE Menu Whisker.

Τα περισσότερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνουν ένα "μενού" και συχνά εκδίδονται κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο συνδεδεμένο σε ένα πίνακα.

Ορισμένα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας και ιδιαίτερα διαχειριστές παραθύρων σάς επιτρέπουν να κάνετε κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας για να εμφανίσετε το μενού.

Ένα μενού εμφανίζει γενικά μια λίστα κατηγοριών οι οποίες, όταν κάνουν κλικ, εμφανίζουν τις διαθέσιμες εφαρμογές σε αυτήν την κατηγορία.

Ορισμένα μενού παρέχουν μια γραμμή αναζήτησης και παρέχουν επίσης πρόσβαση σε αγαπημένες εφαρμογές καθώς και λειτουργίες για αποσύνδεση από το σύστημα.

04 από 13

Δίσκος συστήματος

Δίσκος συστήματος.

Ένας "δίσκος συστήματος" είναι γενικά συνδεδεμένος σε ένα πάνελ και παρέχει πρόσβαση στις βασικές ρυθμίσεις:

05 από 13

Εικόνες

Εικονίδια επιφάνειας εργασίας.

Τα "εικονίδια" παρέχουν άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές.

Ένα "εικονίδιο" συνδέει ένα αρχείο με επέκταση ".desktop" το οποίο παρέχει μια σύνδεση σε ένα εκτελέσιμο πρόγραμμα.

Το αρχείο ".desktop" περιέχει επίσης τη διαδρομή προς την εικόνα που θα χρησιμοποιηθεί για το εικονίδιο καθώς και την κατηγορία για την εφαρμογή που χρησιμοποιείται στα μενού.

06 από 13

Widgets

KDE Widgets Plasma.

Τα Widgets παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη κατευθείαν στην επιφάνεια εργασίας.

Τα κοινά γραφικά στοιχεία παρέχουν πληροφορίες συστήματος, νέα, αθλητικά αποτελέσματα και καιρικές συνθήκες.

07 από 13

Προωθητής

Εκκίνηση του Ubuntu.

Μοναδική για την Unity και την επιφάνεια εργασίας του GNOME, ένας εκτοξευτής παρέχει μια λίστα εικονιδίων γρήγορης εκτόξευσης τα οποία, όταν κάνουν κλικ, φορτώνουν τη συνδεδεμένη εφαρμογή.

Άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας σας επιτρέπουν να δημιουργείτε πίνακες ή αποβάθρες που μπορούν να περιλαμβάνουν εκτοξευτές για την παροχή της ίδιας λειτουργικότητας.

08 από 13

Πίνακες ελέγχου

Ubuntu Dash.

Τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας Unity και GNOME περιλαμβάνουν μια διεπαφή στυλ παύλας που μπορεί να προβληθεί πατώντας το πλήκτρο super (στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές αυτό είναι ένα κλειδί με το λογότυπο των Windows).

Η διασύνδεση στυλ "παύλα" παρέχει μια σειρά από εικονίδια σε κατηγορίες, οι οποίες, όταν πατούν, τραβούν την συνδεδεμένη εφαρμογή.

Συνήθως περιλαμβάνεται μια ισχυρή δυνατότητα αναζήτησης, για να είναι εύκολη η εύρεση εφαρμογών.

09 από 13

Διαχείριση αρχείων

Ναυτίλος.

Απαιτείται διαχειριστής αρχείων για να μπορείτε να πλοηγηθείτε στο σύστημα αρχείων, ώστε να μπορείτε να επεξεργάζεστε, να αντιγράφετε, να μετακινείτε και να διαγράφετε αρχεία και φακέλους.

Συνήθως θα δείτε μια λίστα με κοινούς φακέλους όπως σπίτι, εικόνες, έγγραφα, μουσική και λήψεις. Κάνοντας κλικ σε ένα φάκελο εμφανίζονται τα στοιχεία του φακέλου.

10 από 13

Εξομοιωτής τερματικού

Εξομοιωτής τερματικού.

Ένα εξομοιωτή τερματικού επιτρέπει σε έναν χρήστη να τρέχει εντολές χαμηλού επιπέδου ενάντια στο λειτουργικό σύστημα.

Η γραμμή εντολών παρέχει πιο ισχυρά χαρακτηριστικά από τα παραδοσιακά γραφικά εργαλεία.

Μπορείτε να κάνετε τα περισσότερα πράγματα στη γραμμή εντολών που μπορείτε με γραφικά εργαλεία, αλλά ο αυξημένος αριθμός διακοπτών παρέχει ένα χαμηλότερο επίπεδο κοκκινότητας.

Η γραμμή εντολών κάνει τα επαναλαμβανόμενα καθήκοντα πιο απλά και λιγότερο χρονοβόρα.

11 από 13

Επεξεργαστής κειμένου

Ο επεξεργαστής κειμένου gEdit.

Ένας "επεξεργαστής κειμένου" σας επιτρέπει να δημιουργείτε αρχεία κειμένου και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να επεξεργαστείτε αρχεία ρυθμίσεων.

Αν και είναι πολύ πιο βασικό από έναν επεξεργαστή κειμένου, ο επεξεργαστής κειμένου είναι χρήσιμος για τη δημιουργία σημειώσεων και λιστών.

12 από 13

Διαχειριστής προβολής

Διαχειριστής προβολής.

Ένας "διαχειριστής οθόνης" είναι η οθόνη που χρησιμοποιείται για να συνδεθείτε στο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας σας.

Εκτός από τη δυνατότητα σύνδεσης με το σύστημα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το "διαχειριστή οθόνης" για να αλλάξετε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που χρησιμοποιείται.

13 από 13

Εργαλεία διαμόρφωσης

Ενότητα Tweak.

Τα περισσότερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνουν εργαλεία για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας έτσι ώστε να φαίνεται και να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θέλετε.

Τα εργαλεία σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά του ποντικιού, τον τρόπο λειτουργίας των παραθύρων, τον τρόπο συμπεριφοράς των εικονιδίων και πολλές άλλες πτυχές της επιφάνειας εργασίας.

Περίληψη

Ορισμένα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα από τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, όπως οι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι σειρές γραφείων και τα βοηθητικά προγράμματα για τη διαχείριση δίσκων. Αυτός ο οδηγός σάς παρέχει μια επισκόπηση του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας και των στοιχείων που περιλαμβάνονται.