Θέση στα Windows 10: Τι πρέπει να ξέρετε

Η Microsoft σας δίνει πολύ έλεγχο των ρυθμίσεων τοποθεσίας στα Windows 10.

Με τόσο μεγάλη σημασία που τοποθετείται στις κινητές συσκευές αυτές τις μέρες, οι υπολογιστές αρχίζουν να δανείζονται χαρακτηριστικά από τους μικρότερους συνοδούς τους. Μια τέτοια δυνατότητα στα Windows 10 είναι ενσωματωμένες υπηρεσίες εντοπισμού θέσης. Είναι αλήθεια ότι ο φορητός ή ο υπολογιστής σας δεν έχει δυνατότητα GPS και πολλοί (αλλά όχι όλοι) στερούνται τη δυνατότητα επικοινωνίας με ασύρματους κυλινδρικούς πύργους.

Παρόλα αυτά, τα Windows 10 μπορούν να καταλάβουν σε ποια τοποθεσία χρησιμοποιείτε τη λειτουργία Wi-Fi , καθώς και τη διεύθυνση του πρωτοκόλλου Internet (IP) της συσκευής σας . Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ακριβή από την εμπειρία μου.

Αν θέλετε να ελέγξετε πόσο καλά τα Windows 10 γνωρίζουν πού βρίσκεστε, ανοίξτε την ενσωματωμένη εφαρμογή Χάρτες. Θα πρέπει να δείχνει έναν χάρτη σήμανσης (ένας μικρός στερεός κύκλος μέσα σε έναν μεγαλύτερο κύκλο) στο χάρτη όπου πιστεύει ότι βρίσκεστε. Αν ο χάρτης δεν πετάει στην τοποθεσία σας, κάντε κλικ στον δείκτη τοποθεσίας στον δεξιό πίνακα ελέγχου του χάρτη για να δοκιμάσετε ξανά.

Τώρα, όταν λέω ότι τα Windows 10 "γνωρίζουν" την τοποθεσία σας, δεν εννοώ ότι κάποιος έχει επίγνωση του σημερινού περιβάλλοντός σας σε πραγματικό χρόνο. Απλώς σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας αποθηκεύει την τρέχουσα τοποθεσία σας σε μια βάση δεδομένων και θα το μοιραστεί με εφαρμογές που το ζητούν - εφόσον η εφαρμογή έχει εξουσιοδότηση για να την έχει. Τα Windows 10 διαγράφουν το ιστορικό τοποθεσίας σας μετά από 24 ώρες, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν στο σύννεφο που αποθηκεύεται από άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες τοποθεσίας προσφέρουν πολλά οφέλη. Σας επιτρέπει να βρείτε γρήγορα το πού βρίσκεστε σε μια εφαρμογή Χάρτες, μια εφαρμογή Καιρός μπορεί να προσφέρει τοπικές προβλέψεις με βάση την τοποθεσία σας, ενώ εφαρμογές όπως το Uber μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να στείλουν μια βόλτα στην τοποθεσία σας.

Παρόλο που η τοποθεσία μπορεί να έρθει χρήσιμη, δεν είναι απόλυτη ανάγκη για όλους τους χρήστες και η Microsoft σας δίνει αρκετό έλεγχο για να την απενεργοποιήσετε. Αν όμως αποφασίσετε να πάτε χωρίς τοποθεσία, μην ξεχνάτε ότι δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Cortana , το οποίο απαιτεί να λειτουργεί το ιστορικό τοποθεσίας σας. Ωστόσο, η ενσωματωμένη εφαρμογή Χάρτες δεν απαιτεί την τοποθεσία σας, αλλά χωρίς αυτό, οι Χάρτες δεν μπορούν να εμφανίσουν την τρέχουσα τοποθεσία σας σε λίγα μέτρα.

Για να ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις τοποθεσίας, κάντε κλικ στο Έναρξη και, στη συνέχεια, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις σε Απόρρητο> Τοποθεσία . Υπάρχουν δύο βασικοί έλεγχοι τοποθεσίας: ένας για όλους τους χρήστες με λογαριασμούς στον υπολογιστή σας και ένας ειδικά για το λογαριασμό χρήστη σας.

Η ρύθμιση για όλους τους χρήστες στον υπολογιστή σας βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή όπου βλέπετε ένα γκρι κουμπί που ονομάζεται Αλλαγή . Μάλλον λέει "Η τοποθεσία για τη συσκευή αυτή είναι ενεργοποιημένη", που σημαίνει ότι κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες τοποθεσίας σε αυτόν τον υπολογιστή. Κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή και εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο με ένα ρυθμιστικό που μπορείτε να μετακινήσετε στη θέση off. Με αυτόν τον τρόπο, σταματά κάθε χρήστης στον υπολογιστή να χρησιμοποιεί υπηρεσίες τοποθεσίας.

Το επόμενο κουμπί κάτω από το κουμπί Αλλαγή είναι απλά ένα ρυθμιστικό. Αυτή είναι μια ρύθμιση ανά χρήστη για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Η χρήση της επιλογής ανά χρήστη είναι μια καλή ιδέα αν ένα άτομο στο σπίτι σας θέλει να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας ενώ άλλες δεν το κάνουν.

Εκτός από την κάλυψη μόνο των βασικών ρυθμίσεων ενεργοποίησης / απενεργοποίησης για την τοποθεσία, τα Windows 10 σας επιτρέπουν επίσης να ορίσετε δικαιώματα τοποθεσίας ανά βάση ιστορικού. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην οθόνη Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Τοποθεσία μέχρι να δείτε την υποενότητα "Επιλέξτε εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία σας".

Εδώ θα βλέπετε ρυθμιστικά με επιλογές ενεργοποίησης / απενεργοποίησης για κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιεί τοποθεσία. Αν θέλετε να επιτρέψετε στους Χάρτες να χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία σας, αλλά δεν βλέπουν πραγματικά το σημείο που τους επιτρέπει το Twitter, μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Κάτω από τη λίστα των εφαρμογών θα δείτε επίσης μια μικρή παράγραφο σχετικά με το geofencing . Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει σε μια εφαρμογή να παρακολουθεί την τοποθεσία σας και στη συνέχεια να αντιδρά όταν αφήνετε μια προκαθορισμένη περιοχή. Η Cortana, για παράδειγμα, μπορεί να παραδώσει μια υπενθύμιση, όπως η αγορά ψωμιού όταν φύγετε από την εργασία.

Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις geofencing: είναι μέρος και μέρος των κανονικών ρυθμίσεων τοποθεσίας. Ολόκληρη αυτή η περιοχή σας ενημερώνει αν κάποια από τις εφαρμογές σας χρησιμοποιεί geofencing. Εάν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί τη λειτουργία αυτή η ενότητα λέει: "Μία ή περισσότερες από τις εφαρμογές σας χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή το geofencing."

Δύο άλλα πράγματα

Υπάρχουν δύο τελευταία στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε. Το πρώτο εξακολουθεί να βρίσκεται στις ρυθμίσεις> Απόρρητο> Τοποθεσία . Κάντε κύλιση προς τα πάνω από τη λίστα των εφαρμογών και θα δείτε μια ενότητα για το ιστορικό τοποθεσίας. Εδώ μπορείτε να διαγράψετε μη αυτόματα το ιστορικό τοποθεσίας κάνοντας κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση . Αν δεν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση, η συσκευή σας θα διαγράψει το ιστορικό τοποθεσίας μετά από 24 ώρες.

Το τελευταίο ζήτημα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα Windows 10 θα σας ειδοποιούν κάθε φορά που μια εφαρμογή χρησιμοποιεί τη θέση σας. Δεν θα εμφανιστεί ως μια ειδοποίηση που σας αποσπά την προσοχή. Αντίθετα, θα εμφανιστεί το δείκτη τοποθεσίας στην άκρα δεξιά της γραμμής εργασιών σας. Όταν συμβαίνει αυτό, μια εφαρμογή έχει χρησιμοποιήσει ή πρόσφατα χρησιμοποιηθεί η τοποθεσία σας.

Αυτό είναι όλο που υπάρχει σε τοποθεσία στα Windows 10.