Απόδοση τροφοδοσίας υπολογιστή PC

Πώς η βαθμολογία απόδοσης ενός τροφοδοτικού μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα

Οι προσωπικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μια τεράστια ποσότητα ενέργειας αυτές τις μέρες. Καθώς οι επεξεργαστές και τα εξαρτήματα γίνονται πιο ισχυροί, το ίδιο ισχύει για την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν. Ορισμένα συστήματα επιτραπέζιων υπολογιστών μπορούν τώρα να καταναλώνουν σχεδόν εξίσου μεγάλη ισχύ με ένα φούρνο μικροκυμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει ονομαστική τροφοδοσία ισχύος 500 Watt , η ποσότητα ενέργειας που πραγματικά τραβά από τον τοίχο μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη από αυτή. Αυτό το άρθρο εξετάζει πόση ενέργεια χρησιμοποιεί ένα τροφοδοτικό και τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές όταν κάνουν μια αγορά για να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση.

Ισχύς σε Versus Power Out

Η ηλεκτρική ισχύς που τροφοδοτείται στο σπίτι σας λειτουργεί σε αρκετά υψηλές τάσεις. Όταν συνδέετε το σύστημα υπολογιστή στον τοίχο για τροφοδοσία, αυτή η τάση δεν ρέει άμεσα στα εξαρτήματα του υπολογιστή. Τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τα τσιπ λειτουργούν με πολύ χαμηλότερες τάσεις από το ρεύμα που προέρχεται από την πρίζα τοίχου. Εδώ εισέρχεται η τροφοδοσία ρεύματος. Μετατρέπει την εισερχόμενη ισχύ 110 ή 220 volt στα επίπεδα 3,3, 5 και 12 volt για τα διάφορα εσωτερικά κυκλώματα. Πρέπει να το κάνει αυτό αξιόπιστα και εντός ανοχών . Διαφορετικά, εάν μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα εξαρτήματα.

Η αλλαγή των τάσεων από το ένα επίπεδο στο άλλο απαιτεί διάφορα κυκλώματα που θα χάσουν ενέργεια καθώς μετατρέπονται. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα ισχύος σε watts που χρησιμοποιείται από την τροφοδοσία θα είναι μεγαλύτερη από έναν αριθμό watt ενέργειας που τροφοδοτείται στα εσωτερικά εξαρτήματα. Αυτή η απώλεια ενέργειας μεταφέρεται γενικά ως θερμότητα στην τροφοδοσία ρεύματος και είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα τροφοδοτικά περιέχουν διάφορους ανεμιστήρες για την ψύξη των εξαρτημάτων. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί 300 Watt στο εσωτερικό, χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από την πρίζα. Το ερώτημα είναι, πόσο περισσότερο;

Ο βαθμός απόδοσης μιας τροφοδοσίας ρεύματος καθορίζει πόση ενέργεια πραγματικά μετατρέπεται όταν μετατρέπει την ισχύ εξόδου τοίχου στα εσωτερικά εξαρτήματα ισχύος. Για παράδειγμα, μια τροφοδοσία ισχύος 75% που παράγει 300W εσωτερικής ισχύος θα αντλήσει περίπου 400W ισχύ από τον τοίχο. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με μια τροφοδοσία είναι ότι το ποσοστό απόδοσης θα ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα φορτίου στα κυκλώματα καθώς και την κατάσταση των κυκλωμάτων.

ENERGY STAR, 80Plus και τροφοδοτικά

Το πρόγραμμα ENERGY STAR δημιουργήθηκε αρχικά από την EPA ως προαιρετικό πρόγραμμα επισήμανσης με σκοπό να υποδείξει ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα. Αρχικά δημιουργήθηκε για τα προϊόντα πληροφορικής για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα άτομα να μετριάσουν τις δαπάνες ενέργειας. Πολλά έχουν αλλάξει στην αγορά υπολογιστών από τότε που αρχικά δημιουργήθηκε το πρόγραμμα το 1992.

Τα πρώιμα προϊόντα ENERGY STAR δεν χρειάστηκε να πληρούν πολύ αυστηρά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης, επειδή δεν χρησιμοποίησαν εξουσία τόσο πολύ όσο κάνουν τώρα. Λόγω αυτών των αυξανόμενων επιπέδων κατανάλωσης ενέργειας, το πρόγραμμα ENERGY STAR έχει τροποποιηθεί πολλές φορές. Προκειμένου τα νέα τροφοδοτικά και οι υπολογιστές να πληρούν τις απαιτήσεις του ENERGY STAR, πρέπει να πληρούν μια βαθμολογία απόδοσης 85% σε όλη την ονομαστική ισχύ εξόδου. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο υπολογιστής λειτουργεί σε επίπεδο 1%, 100% ή σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, η παροχή ρεύματος πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 85% για την απόδοση της ετικέτας.

Όταν ψάχνετε για παροχή ρεύματος, αναζητήστε ένα που φέρει ένα λογότυπο 80 PLUS σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η αποδοτικότητα του τροφοδοτικού έχει ελεγχθεί και εγκριθεί ώστε να πληροί τις ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ENERGY STAR. Το πρόγραμμα 80 PLUS παρέχει μια λίστα με τροφοδοτικά που πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις. Υπάρχουν επτά διαφορετικά επίπεδα πιστοποίησης. Αυτά κυμαίνονται από το λιγότερο έως το πιο αποδοτικό με τα 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum και 80 Plus Titanium. Προκειμένου να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις του ENERGY STAR, πρέπει να λάβετε τουλάχιστον ένα τροφοδοτικό ισχύος 80 Plus Silver. Αυτή η λίστα ενημερώνεται περιοδικά και παρέχει λήψεις αρχείων PDF με τα αποτελέσματα των δοκιμών για να σας δείξουν πόσο αποτελεσματικές ήταν.