Ισχύς τροφοδοτικού υπολογιστή

Κατανόηση των αξιολογήσεων Wattage PS PSU για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ

Αρκετά κάθε παροχή ρεύματος στην αγορά για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή υπολογιστή διαφημίζεται αποκλειστικά στην ισχύ του. Δυστυχώς, πρόκειται για μια απλοϊκή άποψη ενός πολύ περίπλοκου θέματος. Η τροφοδοσία είναι εκεί για να μετατρέψει την υψηλή τάση από την πρίζα τοίχου στις χαμηλότερες τάσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία του κυκλώματος του υπολογιστή. Εάν αυτό δεν γίνει σωστά, τα ακανόνιστα σήματα ισχύος που αποστέλλονται στα εξαρτήματα ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά και αστάθεια του συστήματος. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει ένα τροφοδοτικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συστήματος του υπολογιστή σας.

Απόδοση μέγιστου σε σχέση με μέγιστη ισχύ

Αυτό είναι το πρώτο πραγματικό μεγάλο gotcha όταν πρόκειται για την εξέταση των προδιαγραφών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέγιστη απόδοση εξόδου είναι η υψηλότερη ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παρέχει η μονάδα, αλλά αυτό ισχύει μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μονάδες δεν μπορούν να τροφοδοτούν συνεχώς την παροχή ρεύματος σε αυτό το επίπεδο και η προσπάθεια αυτή θα προκαλέσει ζημιά. Θέλετε να βρείτε τη μέγιστη διαρκή ισχύ συνεχούς ρεύματος της τροφοδοσίας. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό που η μονάδα μπορεί να τροφοδοτήσει σταθερά στα εξαρτήματα. Ακόμη και με αυτό, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η μέγιστη ονομαστική ισχύς είναι μεγαλύτερη από αυτή που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε με την ισχύ εξόδου έχει να κάνει με το πώς υπολογίζεται. Υπάρχουν τρεις κύριες ράβδοι τάσης στο εσωτερικό του τροφοδοτικού: + 3.3V, + 5V και + 12V. Κάθε μία από αυτές παρέχει ισχύ στις διάφορες συνιστώσες του συστήματος υπολογιστών. Είναι η συνδυασμένη συνολική ισχύς εξόδου όλων αυτών των γραμμών που αποτελούν τη συνολική ισχύ εξόδου του τροφοδοτικού. Ο τύπος που χρησιμοποιείται για να γίνει αυτό είναι:

Επομένως, εάν κοιτάξετε μια ετικέτα τροφοδοσίας και δείχνει ότι η γραμμή + 12V παρέχει 18Α ισχύ, αυτή η ράγα τάσης μπορεί να παρέχει μέγιστη ισχύ 216W. Αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα, ας πούμε το 450W της τροφοδοσίας με ονομαστική τιμή. Η μέγιστη έξοδος των ράβδων + 5V και + 3.3V θα υπολογιστεί και θα προστεθεί στη συνολική ονομαστική ισχύ.

& # 43; 12V Rail

Η πιο σημαντική σιδηροτροχιά τάσης σε μια τροφοδοσία ρεύματος είναι η ράγα + 12V. Αυτή η τάση τροφοδοσίας τροφοδοτεί τα πιο απαιτητικά εξαρτήματα, όπως τον επεξεργαστή, τους κινητήρες, τους ανεμιστήρες ψύξης και τις κάρτες γραφικών. Όλα αυτά τα στοιχεία αντλούν πολλά ρεύματα και ως αποτέλεσμα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει μια μονάδα που παρέχει αρκετή ισχύ στη σιδηροδρομική γραμμή + 12V.

Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις στις γραμμές 12V, πολλά νέα τροφοδοτικά έχουν πολλαπλές ράγες 12V που θα εμφανίζονται ως + 12V1, + 12V2 και +12V3 ανάλογα με το αν έχουν δύο ή τρεις ράγες. Κατά τον υπολογισμό των ενισχυτών για τη γραμμή + 12V, είναι απαραίτητο να δούμε τους συνολικούς ενισχυτές που παράγονται από όλες τις ράγες 12V. Συχνά μπορεί να υπάρχει υποσημείωση ότι η μέγιστη ισχύς συνδυασμού θα είναι μικρότερη από τη συνολική βαθμολογία των σιδηροτροχιών. Απλά αντιστρέψτε την παραπάνω φόρμουλα για να λάβετε το μέγιστο συνδυασμένο ενισχυτή.

Με αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τις ράγες + 12V, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για μια γενική χρήση ενέργειας βασισμένη στο σύστημα του συστήματος. Ακολουθούν οι συστάσεις για τα ελάχιστα συνδυασμένα ρεύματα 12V σιδηροτροχιάς (και η σχετική ονομαστική ισχύς PSU) για διάφορα συστήματα υπολογιστών μεγέθους:

Θυμηθείτε ότι αυτά είναι μόνο μια σύσταση. Εάν διαθέτετε ειδικά εξαρτήματα που καταναλώνουν ενέργεια, ελέγξτε τις απαιτήσεις τροφοδοσίας με τον κατασκευαστή. Πολλές κάρτες γραφικών υψηλής απόδοσης μπορούν να τραβήξουν κοντά σε 200W μόνοι τους υπό πλήρες φορτίο. Η εκτέλεση δύο από τις κάρτες μπορεί εύκολα να απαιτήσει ένα τροφοδοτικό που μπορεί να διατηρήσει τουλάχιστον 750 W ή περισσότερο της συνολικής ισχύος εξόδου.

Ο υπολογιστής μου μπορεί να χειριστεί αυτό;

Παίρνω συχνά ερωτήσεις από άτομα που θέλουν να αναβαθμίσουν την κάρτα γραφικών στο επιτραπέζιο σύστημα τους. Πολλές κάρτες γραφικών υψηλής τεχνολογίας έχουν πολύ ειδικές απαιτήσεις για την τροφοδοσία προκειμένου να λειτουργούν σωστά. Ευτυχώς, αυτό βελτιώθηκε, με τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν ορισμένες πληροφορίες. Οι περισσότεροι θα απαριθμήσουν μόνο τη συνιστώμενη συνολική ισχύ της τροφοδοσίας, αλλά το καλύτερο είναι όταν παραθέτουν τον ελάχιστο αριθμό ενισχυτών που απαιτούνται στη γραμμή 12V. Προηγουμένως δεν δημοσίευσαν καμία ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τώρα, όσον αφορά τους περισσότερους επιτραπέζιους υπολογιστές, οι εταιρείες γενικά δεν απαριθμούν τις προδιαγραφές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του υπολογιστή στις προδιαγραφές τους. Συνήθως ο χρήστης θα πρέπει να ανοίξει το περίβλημα και να αναζητήσει την ετικέτα τροφοδοσίας για να καθορίσει τι ακριβώς μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές θα έρθουν με αρκετά χαμηλό τροφοδοτικό ως μέτρα εξοικονόμησης κόστους. Ένας τυπικός επιτραπέζιος υπολογιστής που δεν έρχεται με ειδική κάρτα γραφικών θα έχει συνήθως μια μονάδα 300 έως 350W με βαθμολογία περίπου 15 έως 22Α. Αυτό θα είναι μια χαρά για κάποιες κάρτες γραφικών προϋπολογισμού, αλλά πολλές από τις κάρτες γραφικών προϋπολογισμού αυξάνονται στις απαιτήσεις ισχύος τους όπου δεν θα δουλέψουν.

Συμπεράσματα

Θυμηθείτε ότι όλα όσα μιλάμε για αυτά αφορούν τα μέγιστα όρια της τροφοδοσίας του υπολογιστή. Πιθανώς το 99% του χρόνου που χρησιμοποιείται ένας υπολογιστής, δεν χρησιμοποιείται για το μέγιστο δυναμικό του και ως αποτέλεσμα θα αντλεί πολύ λιγότερη ενέργεια από τα μέγιστα. Το σημαντικό είναι ότι η τροφοδοσία του υπολογιστή πρέπει να έχει αρκετό ύψος για εκείνους τους χρόνους που το σύστημα φορολογείται βαριά. Παραδείγματα τέτοιων χρόνων είναι η αναπαραγωγή γραφικών εντατικών 3D παιχνιδιών ή η πραγματοποίηση αποκωδικοποιήσεων βίντεο. Αυτά τα πράγματα φορολογούν σε μεγάλο βαθμό τα εξαρτήματα και χρειάζονται πρόσθετη ισχύ.

Ως παράδειγμα, έβαλα ένα μετρητή χρήσης ενέργειας μεταξύ της τροφοδοσίας και της πρίζας στον υπολογιστή μου ως δοκιμή. Κατά τη διάρκεια του μέσου υπολογιστικού συστήματος, το σύστημά μου δεν έβγαλε περισσότερα από 240W ισχύος. Αυτό είναι πολύ κάτω από την βαθμολογία του τροφοδοτικού μου. Ωστόσο, αν παίξω ένα τρισδιάστατο παιχνίδι για αρκετές ώρες, η κατανάλωση ενέργειας φτάνει τα 400W της συνολικής ισχύος. Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα ήταν επαρκής μια τροφοδοσία ισχύος 400W; Πιθανώς όχι όπως έχω ένα μεγάλο αριθμό στοιχείων που αντλούν έντονα τη ράγα 12V έτσι ώστε ένα 400W θα μπορούσε να έχει προβλήματα τάσης που θα οδηγούσαν σε αστάθεια του συστήματος.