Οδηγός αγοραστή τροφοδοτικού υπολογιστή PC

Πώς να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό τύπο PSU για να ταιριάξετε τις ανάγκες σας

Οι μονάδες τροφοδοσίας (PSU) συχνά παραβλέπονται κατά την κατασκευή ενός επιτραπέζιου υπολογιστή. Μια τροφοδοσία κακής ποιότητας μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής ενός καλού συστήματος ή να προκαλέσει αστάθεια. Ένα υψηλής ποιότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του θορύβου ή της θερμότητας που παράγεται μέσα σε ένα σύστημα υπολογιστή. Είτε αγοράζετε ένα για έναν νέο υπολογιστή είτε αντικαθιστάτε μια παλιά μονάδα, εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αγορά ενός τροφοδοτικού για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Αποφύγετε τροφοδοτικά κάτω από $ 30

Τα περισσότερα τροφοδοτικά που διατιμώνται κάτω των $ 30 γενικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις ισχύος των τελευταίων επεξεργαστών. Για να χειροτερέψουν τα στοιχεία, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά είναι κατώτερης ποιότητας και είναι πιθανότερο να αποτύχουν με την πάροδο του χρόνου. Ενώ μπορεί να τροφοδοτήσουν το σύστημα του υπολογιστή, οι ασυνέπειες στην ισχύ που τρέχει στα εξαρτήματα θα τείνουν να προκαλούν αστάθεια και ζημιά στον υπολογιστή με την πάροδο του χρόνου. Εξαιτίας αυτού, γενικά δεν συνιστώ να παρέχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Συμβατό με ATX12V

Οι εξελίξεις στους επεξεργαστές, οι κάρτες PCI Express και οι κάρτες γραφικών έχουν αυξήσει το μέγεθος της απαιτούμενης ισχύος για την λειτουργία τους. Για την παροχή αυτής της πρόσθετης ισχύος, αναπτύχθηκε το πρότυπο ATX12V. Το πρόβλημα είναι ότι έχει αναθεωρηθεί με την πάροδο του χρόνου με διάφορους διαφορετικούς συνδέσμους τροφοδοσίας για την κάλυψη των απαιτούμενων προδιαγραφών. Βεβαιωθείτε ότι συνοδεύεται από τα κατάλληλα κύρια καλώδια τροφοδοσίας που χρειάζεστε για τη μητρική σας πλακέτα. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα τροφοδοτικό είναι συμβατό με τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας είναι να ελέγξετε τον τύπο των υποδοχών τροφοδοσίας που παρέχονται στη μητρική πλακέτα. Εάν λείπει κάποιος από τους συνδετήρες που χρειάζεται η μητρική σας πλατφόρμα, πιθανώς δεν υποστηρίζει το κατάλληλο πρότυπο ATX12V.

Γνωρίζοντας τις Αξιολογήσεις Ισχύος

Οι ονομαστικές τιμές ισχύος σε τροφοδοτικά μπορεί να είναι παραπλανητικές, δεδομένου ότι πρόκειται για τη συνολική συνδυασμένη ισχύ όλων των γραμμών τάσης και γενικά για υποπίεση αντί για παρατεταμένα φορτία. Με τις αυξημένες απαιτήσεις από τα εξαρτήματα, η συνολική απαιτούμενη απόδοση, ιδιαίτερα για τη γραμμή + 12V, έχει γίνει όλο και πιο σημαντική, ειδικά για εκείνους που χρησιμοποιούν αποκλειστικά κάρτες γραφικών. Στην ιδανική περίπτωση, μια παροχή ρεύματος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 18Α στις γραμμές + 12V. Το πραγματικό φορτίο που χρειάζεστε ποικίλλει ανάλογα με τα εξαρτήματά σας. Εάν δεν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα γραφικών, μια τροφοδοσία 300 Watt πιθανόν να επαρκεί, αλλά εάν εκτελείτε μία ή περισσότερες κάρτες γραφικών , βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την συνιστώμενη από τον κατασκευαστή ισχύ PSU.

Έχοντας τον σωστό τύπο και τον αριθμό των συνδέσμων

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών συνδέσεων ισχύος που εξέρχονται από τροφοδοτικό. Ορισμένοι από τους διαφορετικούς συνδέσμους περιλαμβάνουν 20/24-pin power, 4-pin ATX12V, 4-pin Molex, δισκέτα, SATA, γραφικά 6 ακίδων PCI-Express και γραφικά PCI-Express 8 ακίδων. Ανακεφαλαιώστε τι συνδέσεις ρεύματος απαιτούν τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τροφοδοτικό με τους κατάλληλους συνδετήρες. Ακόμα κι αν ενδέχεται να λείπουν ορισμένοι σύνδεσμοι από την τροφοδοσία, ελέγξτε ποιοι προσαρμογείς καλωδίων μπορεί να περιλαμβάνουν τροφοδοτικό για να μετριάσετε το πρόβλημα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα αρθρωτά καλώδια. Τα τροφοδοτικά ισχύος υψηλότερης ισχύος τείνουν να έχουν μεγάλο αριθμό καλωδίων που τρέχουν από αυτά. Εάν έχετε περιορισμένο χώρο στην περίπτωσή σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς πρέπει να συνδέσετε τα καλώδια. Μια δομοστοιχειωτή τροφοδοσία παρέχει καλώδια τροφοδοσίας που μπορούν να συνδεθούν μόνο αν τα χρειάζεστε. Αυτό βοηθά στη μείωση της ακαταστασίας των καλωδίων που μπορεί να περιορίσει τη ροή του αέρα και να δυσκολευτεί να λειτουργήσει μέσα σε έναν υπολογιστή.

Φυσικό μέγεθος

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στο πραγματικό μέγεθος του τροφοδοτικού. Μετά από όλα, δεν είναι όλα ένα τυποποιημένο μέγεθος; Ενώ είναι γενικές οδηγίες για το μέγεθος των μονάδων, μπορούν στην πραγματικότητα να ποικίλουν μια καλή συμφωνία και να δυσκολεύουν να git μέσα στην περίπτωση του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, τα τροφοδοτικά ισχύος υψηλότερης ισχύος τείνουν να είναι λίγο μεγαλύτερα για να κρατήσουν τα πρόσθετα εξαρτήματα ισχύος που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη δρομολόγηση καλωδίων ή ακόμα και την τοποθέτηση σε άλλα εσωτερικά εξαρτήματα. Τέλος, εάν χρησιμοποιείτε μια μικρή περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί μια εξειδικευμένη τροφοδοσία όπως το SFX και όχι το ATX.

Χαμηλός ή μηδενικός θόρυβος

Τα τροφοδοτικά δημιουργούν πολύ θόρυβο από τους ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται για να τους αποτρέψουν από υπερθέρμανση. Αν δεν θέλετε πολύ θόρυβο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Η καλύτερη επιλογή είναι μια μονάδα που είτε χρησιμοποιεί μεγαλύτερους ανεμιστήρες που μετακινούν περισσότερο αέρα μέσω της μονάδας σε βραδύτερες ταχύτητες είτε για να πάρει ένα με ανεμιστήρες ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Μια άλλη επιλογή είναι ανεμιστήρας ή σιωπηλή τροφοδοτικά που δεν παράγουν θόρυβο, αλλά αυτά έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα.

Απόδοση ισχύος

Τα τροφοδοτικά μετατρέπουν τις τάσεις από τις πρίζες σε χαμηλότερα επίπεδα που χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετατροπής, κάποια ισχύς χάνεται ως θερμότητα. Το επίπεδο απόδοσης του υπολογιστή καθορίζει πόση πρόσθετη ισχύ πρέπει να τεθεί στην τροφοδοσία ρεύματος για τη λειτουργία του υπολογιστή. Παίρνοντας μια πιο αποδοτική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καταλήγετε εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της χρήσης λιγότερου συνολικού ηλεκτρικού ρεύματος. Αναζητήστε μια μονάδα με το λογότυπο 80Plus που δείχνει ότι έχει περάσει πιστοποίηση. Απλά προειδοποιήστε ότι ορισμένα από τα τροφοδοτικά ισχύος υψηλότερης απόδοσης μπορεί να κοστίζουν πολύ περισσότερο, ώστε η εξοικονόμηση ενέργειας να μην ταιριάζει με το αυξημένο κόστος