Ποιοι είναι οι υπολογιστές Small Factor;

Υπολογίζει το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών ή πίτσας

Από τις πρώτες μέρες των επιτραπέζιων προσωπικών υπολογιστών, το μέγεθος των συστημάτων ήταν αρκετά μεγάλο. Αυτό οφείλεται αρχικά στον αριθμό του μεγέθους των στοιχείων που απαιτούνται για να κάνουν ακόμη και την πιο βασική λειτουργία του υπολογιστή. Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά επιτρέποντας στους επεξεργαστές και τα μικροτσίπ να συρρικνώνονται έτσι ώστε να χρειάζονται λιγότερα εξαρτήματα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις λειτουργίες που χρειάζονταν μια κάρτα επέκτασης πλήρους μεγέθους μπορούν τώρα να βρίσκονται σε ένα τσιπ στην πρωτογενή μητρική πλακέτα που συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους. Με την εισαγωγή νέων δυνατοτήτων, όπως μονάδες SSD και μικρών μορφών δίσκων όπως οι κάρτες M.2 , τα συστήματα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγορά μικρότερων συστημάτων πληροφορικής . Σίγουρα, οι φορητοί υπολογιστές είναι μικροί και φορητοί, αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να ενσωματώσουν έναν Η / Υ σε ένα μικρό γραφείο ή ακόμα και ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου χωρίς να χρειάζεται μεγάλη υπόθεση. Οι υπολογιστές μικρού μεγέθους (SFF) επιτρέπουν την εμφάνιση πλήρων προσωπικών υπολογιστών που είναι διακριτικά στα σπίτια και τις ζωές μας. Συχνά υπάρχει ένα εμπόδιο όμως στα χαρακτηριστικά, την απόδοση και το μέγεθος. Υπάρχουν πραγματικά τρεις τύποι συστημάτων μικρών διαστάσεων.

Οι πρώτοι υπολογιστές μικρότερου μεγέθους μορφής: Slim PCs

Οι Slim υπολογιστές ήταν το παλαιότερο στυλ του συστήματος μικρών διαστάσεων. Ουσιαστικά, ήταν συστήματα γραφείου που αφαιρούν μέρος του όγκου, μειώνοντας το χώρο για κάρτες επέκτασης πλήρους μεγέθους. Αυτό το πλάτος ή το πλάτος των επιφανειών κατά το ήμισυ. Από τότε, έχουν μειώσει ακόμη περισσότερο το μέγεθός τους. Εξακολουθούν να τείνουν να έχουν υποδοχές επέκτασης PCI-Express, αλλά έχουν υποδοχές μισού ύψους που απαιτούν συγκεκριμένες κάρτες επέκτασης που είναι δύσκολο να βρεθούν. Κάποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα κάρτας ανύψωσης που περιστρέφει την κάρτα 90 μοίρες για να χωρέσει μια κάρτα πλήρους μεγέθους, αλλά συχνά σε βάρος του αριθμού των καρτών που μπορεί να κρατήσει.

Οι επιχειρήσεις τείνουν να προτιμούν τυποποιημένους υπολογιστές που δεν έχουν πολλές δυνατότητες επέκτασης. Αυτό γίνεται επειδή οι εταιρείες υποτιμούν το κόστος των υπολογιστών κατά τη διάρκεια ζωής τους ή τις μισθώνουν. Μόλις ένα σύστημα έχει φτάσει στη διάρκεια ζωής του, αντικαθίσταται από έναν νέο ενημερωμένο υπολογιστή. Επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για επέκταση, ένα ολοκληρωμένο σύστημα όπως ένα λεπτό PC έχει τέλεια νόημα. Οι υπολογιστές δεν πρέπει να είναι στην κορυφή της γραμμής όταν πρόκειται για εξαρτήματα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι επιχειρησιακοί υπολογιστές γίνονται για επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και εταιρικές επικοινωνίες.

Κύβοι: Με δυνατότητα επέκτασης υπολογιστών SFF

Τα συστήματα μικρού μεγέθους κύβων έχουν κερδίσει τη δημοτικότητα πρόσφατα κυρίως από την αγορά ενθουσιώδους και PC gamer. Αυτά τα συστήματα ονομάζονται κύβοι, αλλά τείνουν να μοιάζουν με ένα μεγάλο κύβο. Εξακολουθούν να ταιριάζουν σε όλα τα συνήθη εξαρτήματα επιτραπέζιου υπολογιστή, αλλά σε αντίθεση με τους λεπτούς υπολογιστές, τείνουν να έχουν έναν περιορισμένο αριθμό αυλακώσεων πλήρους μεγέθους. Είναι αυτή η ικανότητα επέκτασης που οδήγησε πραγματικά τους υπολογιστές κύβων στους λάτρεις.

Πριν από την άνοδο των τυχερών παιχνιδιών δικτύου και των τοπικών φορέων LAN, όπου οι άνθρωποι φέρνουν τους υπολογιστές τους σε μια ενιαία τοποθεσία για να τις συνδέσουν μεταξύ τους, οι κατασκευαστές δεν είδαν ποτέ τη ζήτηση για μικρού μεγέθους συστήματα που περιελάμβαναν προηγμένη ικανότητα γραφικών. Τα ενσωματωμένα γραφικά είναι περισσότερο από επαρκή για εταιρικές εργασίες πληροφορικής. Προσπαθώντας να τρέξετε έναν ολοκαίνουργιο τίτλο τρισδιάστατου παιχνιδιού σε ένα από αυτά τα συστήματα ήταν σαν να παρακολουθείτε μια παρουσίαση διαφανειών. Οι παίκτες χρειάζονται τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν κάρτες γραφικών με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που έχουν πάρει στο PC κύβους μικρού μεγέθους.

Οι τελευταίοι υπολογιστές μικρού μεγέθους μορφών: μίνι υπολογιστές

Ο τελευταίος τύπος υπολογιστών μικρού μεγέθους είναι ο μίνι υπολογιστής. Αυτά είναι πολύ μικρά συστήματα που είναι περίπου το μέγεθος ενός βιβλίου βιβλίου μεγάλου μεγέθους ή αρκετές περιπτώσεις ταινιών DVD στοιβάζονται. Έχουν κερδίσει τη δημοτικότητα με την κυκλοφορία του Apple Mac Mini και νεότερες εκδόσεις από διάφορους κατασκευαστές PC. Τα συστήματα μπορούν να πάρουν τόσο μικρά όσο κάνουν επειδή βασίζονται σε εξαρτήματα φορητών υπολογιστών και δεν έχουν την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι για να μειώσουν το μέγεθος. Τα τροφοδοτικά επίσης βρίσκονται εκτός των συστημάτων υπολογιστών.

Πλεονεκτήματα των προσωπικών υπολογιστών Small Form Factor

Γιατί λοιπόν πρέπει να κοιτάξουμε να φτιάξουμε έναν μικρό υπολογιστή τύπου PC σε μια επιφάνεια εργασίας πλήρους μεγέθους; Το κύριο πλεονέκτημα, φυσικά, είναι το μέγεθος. Αυτά τα συστήματα καταλαμβάνουν σχετικά μικρό χώρο στο γραφείο του. Λόγω του μειωμένου μεγέθους και των συστατικών τους, τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από μια κανονική επιφάνεια εργασίας. Δεδομένου ότι έχουν μόνο χώρο για έναν ή δύο σκληρούς δίσκους και ίσως δύο κάρτες επέκτασης, υπάρχει ελάχιστη ζήτηση για ισχύ εκτός του πρωτεύοντος επεξεργαστή.

Μειονεκτήματα των υπολογιστών SFF

Αλλά τι μπορεί κανείς να εγκαταλείψει σε ένα μικρό σύστημα μορφοποίησης; Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η έλλειψη επέκτασης. Για να εξοικονομήσετε χώρο, αφαιρούνται πολλές υποδοχές εσωτερικής επέκτασης και υποδοχές μνήμης . Γενικά, ένα σύστημα θα έχει μόνο δύο υποδοχές μνήμης σε σύγκριση με τέσσερις σε ένα κανονικό σύστημα επιφάνειας εργασίας. Η έλλειψη καρτών επέκτασης σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να χωρέσει μόνο μία ή δύο κάρτες στον υπολογιστή, εάν υπάρχουν. Με την άνοδο του USB 3.0 και την εισαγωγή του USB 3.1, η επέκταση δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση όσο ήταν κάποτε.

Το άλλο ζήτημα είναι το κόστος. Παρόλο που τα συστήματα έχουν λιγότερα μέρη από ένα επιτραπέζιο σύστημα, το κόστος για αυτά τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερο. Φυσικά, η μηχανική για να κάνουν όλα αυτά τα εξαρτήματα να λειτουργούν σε τόσο μικρό χώρο είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο κοστίζουν περισσότερο. Αυτό γίνεται όλο και λιγότερο θέμα τώρα, αν δεν ανησυχείτε τόσο πολύ για την απόδοση .

Ποιοι υπολογιστές μικρού μεγέθους είναι διαθέσιμοι;

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τους καταναλωτές τώρα που τα μικρά συστήματα έχουν απογειωθεί. Η πλειοψηφία των καταναλωτικών συστημάτων εμπίπτουν στην κατηγορία λεπτών ή μίνι. Τα περισσότερα συστήματα σε αυτές τις κατηγορίες αναζητούν καταναλωτές που αναζητούν χαμηλότερο κόστος. Τα συστήματα Cube βρίσκονται γενικά στο τμήμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών για εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν ένα σύστημα που προσφέρει την ίδια απόδοση με ένα μεγάλο desktop σύστημα αλλά σε σχετικά μικρότερο μέγεθος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει αυτή τη λίστα με τους καλύτερους φακέλους μικρού μεγέθους για συστήματα τα οποία μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές.

Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με κάποιο από τα συστήματα που προσφέρονται επί του παρόντος από τους κατασκευαστές, οι καταναλωτές έχουν επίσης την επιλογή να χτίσουν το δικό τους PC από διάφορα μέρη. Τα κιτ και τα εξαρτήματα διατίθενται από μια ποικιλία εταιρειών για την κατασκευή μικροσκοπικών μίνι-υπολογιστών μέχρι τα συστήματα παιχνιδιών υψηλής απόδοσης.