Ο Οδηγός αγοραστή μνήμης Desktop: Πόση μνήμη;

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο και ποσότητα μνήμης RAM για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή

Οι περισσότερες προδιαγραφές συστήματος υπολογιστών τείνουν να απαριθμούν τη μνήμη του συστήματος ή τη μνήμη RAM αμέσως μετά την CPU. Σε αυτόν τον οδηγό, θα ρίξουμε μια ματιά στις δύο πρωταρχικές πτυχές της μνήμης RAM για να εξετάσουμε στις προδιαγραφές υπολογιστών: το ποσό και τον τύπο.

Πόση μνήμη είναι αρκετή;

Ο βασικός κανόνας που χρησιμοποιούμε για όλα τα συστήματα υπολογιστών για να διαπιστώσουμε αν έχει αρκετή μνήμη είναι να εξετάσουμε τις απαιτήσεις του λογισμικού που σκοπεύετε να εκτελέσετε. Σηκώστε τα πλαίσια ή ελέγξτε τον ιστότοπο για κάθε μια από τις εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα που σκοπεύετε να εκτελέσετε και αναζητήστε τόσο τις ελάχιστες όσο και τις προτεινόμενες απαιτήσεις.

Συνήθως θέλετε να έχετε περισσότερη μνήμη RAM από το υψηλότερο ελάχιστο και ιδανικά τουλάχιστον όσο το υψηλότερο που συνιστώνται συνιστώμενη απαίτηση. Ο παρακάτω πίνακας παρέχει μια γενική ιδέα για το πώς θα τρέξει ένα σύστημα με διάφορες ποσότητες μνήμης:

Οι σειρές που παρέχονται είναι μια γενίκευση βασισμένη στα πιο κοινά καθήκοντα υπολογιστικής. Είναι καλύτερο να ελέγξετε τις απαιτήσεις του λογισμικού που θέλετε να λάβετε τις τελικές αποφάσεις. Αυτό δεν είναι ακριβές για όλες τις εργασίες υπολογιστή, επειδή ορισμένα λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιούν περισσότερη μνήμη από άλλα.

Σημείωση: Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη από 4GB μνήμης σε ένα σύστημα που βασίζεται στα Windows, πρέπει να έχετε ένα λειτουργικό σύστημα 64-bit για να περάσετε από το φράγμα των 4GB. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μου για τα Windows και 4GB ή Περισσότερα για RAM . Αυτό είναι λιγότερο πρόβλημα τώρα καθώς οι περισσότεροι υπολογιστές μεταφέρονται με τις εκδόσεις 64-bit, αλλά η Microsoft εξακολουθεί να πωλεί ακόμα και τα Windows 10 με εκδόσεις 32 bit.

Ο τύπος μοιάζει πραγματικά;

Ο τύπος μνήμης έχει σημασία για την απόδοση ενός συστήματος. Το DDR4 έχει κυκλοφορήσει και είναι τώρα διαθέσιμο για περισσότερα συστήματα desktop από ποτέ. Υπάρχουν ακόμα πολλά διαθέσιμα συστήματα που χρησιμοποιούν DDR3 αν και. Ελέγξτε για να δείτε ποιος τύπος μνήμης χρησιμοποιείται στον υπολογιστή, καθώς δεν είναι εναλλάξιμος και είναι ζωτικής σημασίας αν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τη μνήμη στο μέλλον.

Συνήθως, η μνήμη παρατίθεται με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται και είτε την ταχύτητα ρολογιού (DDR4 2133 MHz) είτε το προβλεπόμενο εύρος ζώνης (PC4-17000). Παρακάτω είναι ένα γράφημα που αναφέρει τη σειρά του τύπου και της ταχύτητας με τη σειρά ταχύτερης έως πιο αργής:

Αυτές οι ταχύτητες είναι όλες σε σχέση με τα θεωρητικά εύρη ζώνης κάθε τύπου μνήμης στην δεδομένη ταχύτητα ρολογιού σε σύγκριση με άλλη. Ένα σύστημα υπολογιστή θα μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο έναν τύπο μνήμης (DDR3 ή DDR4) και αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως σύγκριση όταν η CPU είναι ταυτόσημη μεταξύ των δύο συστημάτων. Αυτά είναι και τα πρότυπα μνήμης JDEC. Άλλες ταχύτητες μνήμης είναι διαθέσιμες πάνω από αυτές τις τυπικές αξιολογήσεις, αλλά γενικά προορίζονται για συστήματα που θα υπερχρονιστούν .

Διπλό-κανάλι και τριπλό κανάλι

Ένα επιπλέον σημείωμα για τη μνήμη του υπολογιστή είναι οι διαμορφώσεις διπλού και τριπλού καναλιού. Τα περισσότερα συστήματα επιφάνειας εργασίας μπορούν να προσφέρουν βελτιωμένο εύρος ζώνης μνήμης όταν η μνήμη είναι εγκατεστημένη σε ζεύγη ή τριπλάσια. Αυτό αναφέρεται ως διπλό κανάλι όταν είναι σε ζεύγη και τριπλό κανάλι όταν είναι σε τρίτους.

Επί του παρόντος, τα μοναδικά συστήματα καταναλωτών που χρησιμοποιούν τριπλό κανάλι είναι οι επεξεργαστές Intel socket 2011 που είναι πολύ εξειδικευμένοι. Για να λειτουργήσει αυτό, η μνήμη πρέπει να εγκατασταθεί στα σωστά προσαρμοσμένα σύνολα. Αυτό σημαίνει ότι μια επιφάνεια εργασίας με 8GB μνήμης θα λειτουργεί μόνο σε λειτουργία διπλού καναλιού, όταν υπάρχουν δύο μονάδες 4GB της ίδιας ταχύτητας ή τέσσερις μονάδες 2GB με την ίδια ταχύτητα που έχουν εγκατασταθεί.

Εάν η μνήμη αναμειχθεί, όπως μια μονάδα 4GB και 2GB ή διαφορετικές ταχύτητες, τότε η λειτουργία διπλού καναλιού δεν θα λειτουργήσει και το εύρος ζώνης της μνήμης θα επιβραδυνθεί κάπως.

Επέκταση μνήμης

Ένα ακόμα πράγμα που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε είναι πόση μνήμη μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα. Τα περισσότερα συστήματα γραφείου τείνουν να έχουν συνολικά τέσσερις έως έξι θυρίδες μνήμης στις σανίδες με μονάδες εγκατεστημένες σε ζεύγη.

Μικρότερα συστήματα συντελεστή μορφής τυπικά θα έχουν μόνο δύο ή τρεις υποδοχές RAM. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτές οι υποδοχές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς μπορείτε να αναβαθμίσετε τη μνήμη στο μέλλον.

Για παράδειγμα, ένα σύστημα μπορεί να έρθει με 8GB μνήμης. Με τέσσερις υποδοχές μνήμης, αυτή η ποσότητα μνήμης μπορεί να εγκατασταθεί είτε με δύο μονάδες μνήμης 4GB είτε με τέσσερις μονάδες 2GB.

Εάν εξετάζετε μελλοντικές αναβαθμίσεις μνήμης, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί δύο μονάδες 4GB καθώς υπάρχουν διαθέσιμες υποδοχές για αναβαθμίσεις χωρίς να χρειάζεται να αφαιρείτε μονάδες και μνήμη RAM για να αυξήσετε το συνολικό ποσό.