Εφαρμογές αντιστάσεων

Η πιο βασική παθητική συνιστώσα, η αντίσταση, μπορεί να φαίνεται σαν απλά συστατικά με λίγες εφαρμογές, αλλά οι αντιστάτες έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών από παράγοντες και τύπους .

Θερμαντήρες

Η θέρμανση Joule είναι η θερμότητα που δημιουργείται καθώς το ρεύμα διέρχεται μέσω μιας αντίστασης. Συχνά αυτή η θερμότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή ενός αντιστάτη για την εξασφάλιση αξιόπιστης λειτουργίας, αλλά σε μερικές εφαρμογές, ο σκοπός της αντίστασης είναι να παράγει θερμότητα. Η θερμότητα παράγεται από την αλληλεπίδραση με τα ηλεκτρόνια που ρέουν μέσω ενός αγωγού, προσκρούουν στα άτομα και τα ιόντα του, δημιουργώντας ουσιαστικά θερμότητα μέσω τριβής. Τα αντιστατικά θερμαντικά στοιχεία χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών σόμπων και φούρνων, των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, των καφετιέρων και ακόμη και του αποψύκτη στο αυτοκίνητό σας. Οι θερμαντήρες αντιστάσεως επικαλύπτονται συχνά με ένα ηλεκτρικό μονωτικό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει βραχυκύκλωμα σε σχέση με το στοιχείο αντίστασης κατά την κανονική λειτουργία, το οποίο είναι απαραίτητο ειδικά σε ηλεκτρικούς θερμαντήρες ζεστού νερού που χρησιμοποιούν ένα βυθισμένο στοιχείο θέρμανσης. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας ενός θερμαντήρα αντίστασης χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά όπως το νικρόμετρο, ένα κράμα νικελίου και χρωμίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ανθεκτικό στην οξείδωση.

Ασφάλεια ηλεκτρική

Ειδικά σχεδιασμένες αντιστάσεις χρησιμοποιούνται συνήθως ως ασφάλειες μίας χρήσης. Το αγώγιμο στοιχείο σε μια ασφάλεια έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφεται μόλις επιτευχθεί συγκεκριμένο όριο ρεύματος, ουσιαστικά θυσιάζοντας τον εαυτό του για να αποφευχθεί η ζημιά σε ακριβότερα ηλεκτρονικά. Οι ασφάλειες διατίθενται με ευρύ φάσμα ιδιοτήτων για γρήγορους ή αργούς χρόνους απόκρισης, διαφορετικές τάσεις ρεύματος και τάσης και εύρος θερμοκρασιών. Είναι επίσης διαθέσιμα σε διάφορους τύπους παραγόντων, όπως οι ασφάλειες του τύπου της λεπίδας που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις ασφάλειες που περικλείονται από γυαλί, τις ασφάλειες φυσιγγίων από κυλινδρικό φίμπεργκλας και βίδες στις ασφάλειες για να αναφέρουμε μερικές. Οι αντιστάσεις βασισμένες στην αντίσταση είναι πολύ προσιτές αλλά οι επαναληπτικές τεχνολογίες ασφαλειών μειώνουν την επιβάρυνση ενός χρήστη να βρει και να αντικαταστήσει μια ασφάλεια και συχνά χρησιμοποιείται σε πιο ακριβό εξοπλισμό και φορητά ηλεκτρονικά που δεν μπορούν να επισκευαστούν από τον χρήστη και μπορούν να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος των επαναρυθμίσιμων ασφαλειών .

Αισθητήρες

Οι αντιστάτες χρησιμοποιούνται συχνά ως αισθητήρες για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών από αισθητήρες αερίου έως ανιχνευτές ψευδώνυμα. Μια αλλαγή στην αντίσταση μπορεί να προκληθεί από ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων όπως το νερό και άλλα υγρά, η υγρασία, η τάση ή η κάμψη και η απορρόφηση του αερίου στο υλικό αντίστασης. Επιλέγοντας το σωστό υλικό και το περίβλημα, η απόδοση ενός αισθητήρα αντίστασης μπορεί να προσαρμοστεί για μια συγκεκριμένη εφαρμογή και περιβάλλον. Οι αντιστατικοί αισθητήρες χρησιμοποιούνται ως μέρος της σουίτας αισθητήρων σε μηχανές πολυγραφίας για την παρακολούθηση της εφίδρωσης ενός υποκειμένου σε πραγματικό χρόνο καθώς υποβάλλονται σε εξέταση. Καθώς το υποκείμενο αρχίζει να επιπλέει, ένας αισθητήρας αντίστασης επηρεάζεται από την αλλαγή της υγρασίας και παρέχει μια μετρήσιμη μεταβολή στην αντίσταση. Οι αισθητήρες αντιστατικού αερίου λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, με μεγαλύτερη παρουσία αερίου που προκαλεί αλλαγή στην αντίσταση του αισθητήρα. Ανάλογα με το σχεδιασμό του αισθητήρα, η αυτό-βαθμονόμηση μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας ένα ρεύμα αναφοράς στον αισθητήρα για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη του διεγερτικού υλικού.

Για αισθητήρες που αλλάζουν πολύ λίγο σε όλο το εύρος των ερεθισμάτων, συχνά χρησιμοποιείται ένα δίκτυο αντιστάθμισης γεφυρών για την παροχή σταθερών σημάτων αναφοράς για πιο ακριβείς μετρήσεις και ενίσχυση.

Φως

Ο Thomas Edison πέρασε χρόνια ψάχνοντας για ένα υλικό που θα δημιουργούσε ένα σταθερό ηλεκτρικό φως. Κατά μήκος του δρόμου, ανακάλυψε δεκάδες σχέδια και υλικά που θα δημιουργούσαν κάποιο φως και αμέσως θα έκαψαν τον εαυτό του, σαν μια θυσία που θυσιάστηκε. Τελικά, ο Edison βρήκε το σωστό υλικό και το σχεδιασμό που παρείχε ένα συνεχές φως το οποίο έγινε μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εφαρμογές των αντιστάσεων για πολλές δεκαετίες. Σήμερα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αρχική σχεδίαση λαμπτήρα πυρακτώσεως και ορισμένες εξακολουθούν να βασίζονται σε αντιστάσεις όπως βολβοί αλογόνου. Τα φώτα πυράκτωσης αντικαθίστανται από τα φώτα CCLF και LED, τα οποία είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικά από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με βάση την αντίσταση.