Πώς να δοκιμάσετε με μη αυτόματο τρόπο μια τροφοδοσία ρεύματος με ένα πολύμετρο

Η δοκιμή τροφοδοσίας με το χέρι με ένα πολύμετρο είναι ένας από τους δύο τρόπους για να ελέγξετε την τροφοδοσία σε έναν υπολογιστή.

Μια σωστά εκτελεσθείσα δοκιμή PSU χρησιμοποιώντας ένα πολύμετρο πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η τροφοδοσία ρεύματος είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας ή αν πρέπει να αντικατασταθεί.

Σημείωση: Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για μια τυπική τροφοδοσία ATX. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες προμήθειες τροφοδοσίας από τον καταναλωτή είναι τροφοδοτικά ATX.

Δυσκολία: Σκληρή

Χρόνος που απαιτείται: Η δοκιμή τροφοδοσίας με το χέρι με ένα πολύμετρο θα απαιτήσει 30 λεπτά έως 1 ώρα για να ολοκληρωθεί

Πώς να δοκιμάσετε με μη αυτόματο τρόπο μια τροφοδοσία ρεύματος με ένα πολύμετρο

  1. Διαβάστε τις Σημαντικές Συμβουλές Ασφάλειας Επισκευής PC . Ο χειροκίνητος έλεγχος μιας τροφοδοσίας συνεπάγεται τη στενή συνεργασία με ηλεκτρισμό υψηλής τάσης.
    1. Σημαντικό: Μην παραλείψετε αυτό το βήμα! Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι η κύρια ανησυχία σας κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία.
  2. Ανοίξτε τη θήκη σας . Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, αφαιρώντας το καλώδιο τροφοδοσίας και αποσυνδέοντας οτιδήποτε άλλο συνδέεται με το εξωτερικό του υπολογιστή σας.
    1. Για να γίνει πιο εύκολη η δοκιμή του τροφοδοτικού σας, πρέπει επίσης να μετακινήσετε την αποσυνδεδεμένη και ανοιχτή θήκη που είναι εύκολο να λειτουργήσει όπως σε τραπέζι ή σε άλλη επίπεδη, μη στατική επιφάνεια.
  3. Αποσυνδέστε τις υποδοχές τροφοδοσίας από κάθε εσωτερική συσκευή .
    1. Συμβουλή: Ένας εύκολος τρόπος να επιβεβαιώσετε ότι κάθε υποδοχή τροφοδοσίας αποσυνδέεται είναι να λειτουργήσει από τη δέσμη των καλωδίων τροφοδοσίας που προέρχονται από την παροχή ρεύματος μέσα στον υπολογιστή. Κάθε ομάδα συρμάτων πρέπει να τερματίζεται σε έναν ή περισσότερους συνδετήρες ισχύος.
    2. Σημείωση: Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε την τροφοδοσία από τον υπολογιστή και δεν υπάρχει λόγος να αποσυνδέσετε καλώδια δεδομένων ή άλλα καλώδια που δεν προέρχονται από την παροχή ρεύματος.
  1. Ομαδοποιήστε όλα τα καλώδια τροφοδοσίας και τους συνδετήρες μαζί για εύκολη δοκιμή.
    1. Καθώς οργανώνετε τα καλώδια τροφοδοσίας, συνιστούμε να επανατοποθετήσετε τα και να τα τραβήξετε όσο το δυνατόν πιο μακριά από την θήκη του υπολογιστή. Αυτό θα κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη δοκιμή των συνδέσεων τροφοδοσίας ρεύματος.
  2. Συντομεύστε τους ακροδέκτες 15 και 16 στο φις τροφοδοσίας μητρικής πλακέτας 24 ακίδων με ένα μικρό κομμάτι καλωδίου.
    1. Ίσως χρειαστεί να ρίξετε μια ματιά στο ATX 24-pin 12V τροφοδοτικό τροφοδοσίας Pinout πίνακα για να καθορίσετε τις θέσεις αυτών των δύο καρφίτσες.
  3. Βεβαιωθείτε ότι ο διακόπτης τάσης τροφοδοσίας που βρίσκεται στην τροφοδοσία ρεύματος έχει ρυθμιστεί σωστά για τη χώρα σας.
    1. Σημείωση: Στις ΗΠΑ, η τάση πρέπει να ρυθμιστεί σε 110V / 115V. Ελέγξτε τον Οδηγό Εξωτερικού Ηλεκτρισμού για ρυθμίσεις τάσης σε άλλες χώρες.
  4. Συνδέστε το PSU σε μια ζωντανή πρίζα και ανοίξτε το διακόπτη στο πίσω μέρος της τροφοδοσίας. Αν υποθέσουμε ότι η τροφοδοσία είναι τουλάχιστον ελάχιστα λειτουργική και ότι έχετε συστέλλει σωστά τις ακίδες στο βήμα 5, θα πρέπει να ακούσετε ότι ο ανεμιστήρας αρχίζει να τρέχει.
    1. Σημαντικό: Μόνο επειδή ο ανεμιστήρας λειτουργεί, δεν σημαίνει ότι το τροφοδοτικό σας τροφοδοτεί σωστά τις συσκευές σας. Θα χρειαστεί να συνεχίσετε τις δοκιμές για να το επιβεβαιώσετε.
    2. Σημείωση: Ορισμένα τροφοδοτικά δεν διαθέτουν διακόπτη στο πίσω μέρος της μονάδας. Αν ο PSU που δοκιμάζετε δεν λειτουργεί, ο ανεμιστήρας πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί αμέσως μετά την τοποθέτηση της μονάδας στον τοίχο.
  1. Ενεργοποιήστε το πολύμετρο σας και γυρίστε τον επιλογέα στη ρύθμιση VDC (Volts DC).
    1. Σημείωση: Εάν το πολυμέτρο που χρησιμοποιείτε δεν διαθέτει λειτουργία αυτόματης ρύθμισης, ρυθμίστε το εύρος στα 10,00V.
  2. Πρώτον, θα ελέγξουμε τη θύρα τροφοδοσίας μητρικής πλακέτας 24 ακίδων:
    1. Συνδέστε τον αρνητικό αισθητήρα στο πολύμετρο (μαύρο) σε οποιονδήποτε καλώδιο γείωσης και συνδέστε τον θετικό αισθητήρα (κόκκινο) στην πρώτη γραμμή ισχύος που θέλετε να δοκιμάσετε. Ο κεντρικός σύνδεσμος τροφοδοσίας 24 ακίδων έχει επαφές +3.3 VDC, +5 VDC, -5 VDC (προαιρετικά), +12 VDC και -12 VDC σε πολλαπλούς ακροδέκτες.
    2. Θα χρειαστεί να ανατρέξετε στον ATX 24 Pin Pinout τροφοδοσίας 12V για τις θέσεις αυτών των καρφίτσες.
    3. Συνιστούμε να ελέγξετε κάθε ακροδέκτη στον ακροδέκτη 24 ακίδων που φέρει τάση. Αυτό θα επιβεβαιώσει ότι κάθε γραμμή παρέχει την κατάλληλη τάση και ότι κάθε ακροδέκτης τερματίζεται σωστά.
  3. Καταγράψτε τον αριθμό που δείχνει το μετρητή για κάθε δοκιμασμένη τάση και επιβεβαιώστε ότι η αναφερόμενη τάση είναι εντός της εγκεκριμένης ανοχής. Μπορείτε να αναφέρετε τις ανοχές τάσης τροφοδοσίας τάσης για μια λίστα με τις κατάλληλες περιοχές για κάθε τάση.
    1. Υπάρχουν τάσεις εκτός της εγκεκριμένης ανοχής; Αν ναι, αντικαταστήστε την παροχή ρεύματος. Εάν όλες οι τάσεις είναι εντός ανοχής, η παροχή ρεύματος δεν είναι ελαττωματική.
    2. Σημαντικό: Αν η παροχή ρεύματος σας περάσει τις δοκιμές σας, συνιστάται ιδιαίτερα να συνεχίσετε τη δοκιμή για να επιβεβαιώσετε ότι μπορεί να λειτουργήσει σωστά υπό φορτίο. Εάν δεν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε περαιτέρω το PSU, μεταβείτε στο βήμα 15.
  1. Απενεργοποιήστε το διακόπτη στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού και αποσυνδέστε τον από τον τοίχο.
  2. Επανασυνδέστε όλες τις εσωτερικές συσκευές σας. Επίσης, μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το κοντό που δημιουργήσατε στο Βήμα 5 πριν συνδέσετε ξανά το βύσμα μητρικής πλακέτας 24 ακίδων.
    1. Σημείωση: Το μεγαλύτερο λάθος που έγινε σε αυτό το σημείο είναι να ξεχάσετε να συνδέσετε τα πάντα πίσω μέσα. Εκτός από τον κεντρικό σύνδεσμο τροφοδοσίας στη μητρική πλακέτα, μην ξεχάσετε να τροφοδοτήσετε τους σκληρούς σας δίσκους , τους οπτικούς δίσκους και δισκέτα . Ορισμένες μητρικές απαιτούν πρόσθετο σύνδεσμο τροφοδοσίας 4, 6 ή 8 ακίδων και κάποιες κάρτες γραφικών χρειάζονται εξειδικευμένη ισχύ.
  3. Συνδέστε το τροφοδοτικό, αναποδογυρίστε το διακόπτη στην πλάτη αν έχετε και στη συνέχεια ενεργοποιήστε τον υπολογιστή όπως κάνετε κανονικά με το διακόπτη τροφοδοσίας στο μπροστινό μέρος του υπολογιστή.
    1. Σημείωση: Ναι, θα τρέχετε τον υπολογιστή σας με το κάλυμμα της θήκης που έχει αφαιρεθεί, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές για όσο διάστημα είστε προσεκτικοί.
    2. Σημείωση: Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά εάν ο υπολογιστής σας δεν ενεργοποιηθεί με το κάλυμμα αφαιρεμένο, μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε τον κατάλληλο jumper στη μητρική πλακέτα για να το επιτρέψετε αυτό. Το εγχειρίδιο του υπολογιστή ή της μητρικής πλακέτας θα πρέπει να εξηγεί πώς να το κάνετε αυτό.
  1. Επαναλάβετε το βήμα 9 και το βήμα 10, δοκιμάζοντας και τεκμηριώνοντας τις τάσεις για άλλες υποδοχές τροφοδοσίας, όπως τον περιφερειακό σύνδεσμο τροφοδοσίας 4 ακίδων, τον συνδετήρα τροφοδοσίας SATA 15 ακίδων και τον συνδετήρα τροφοδοσίας δισκέτας 4 ακίδων.
    1. Σημείωση: Οι πείροι που απαιτούνται για τη δοκιμή αυτών των συνδέσεων ισχύος με ένα πολύμετρο μπορούν να βρεθούν στη λίστα των πινάκων τροφοδοσίας ATX Power Supply Tables .
    2. Όπως συμβαίνει και με τον συνδετήρα τροφοδοσίας μητρικής πλακέτας 24 ακίδων, εάν οι τάσεις πέσουν πολύ μακριά από την αναφερόμενη τάση (βλέπε Ανοχές τάσης τροφοδοσίας ), πρέπει να αντικαταστήσετε την τροφοδοσία.
  2. Μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή, απενεργοποιήστε και αποσυνδέστε τον υπολογιστή και στη συνέχεια τοποθετήστε το κάλυμμα πίσω στη θήκη.
    1. Εάν υποθέσετε ότι η παροχή ρεύματος σας έχει δοκιμαστεί καλή ή έχετε αντικαταστήσει την τροφοδοσία με μια νέα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή σας και / ή να συνεχίσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζετε.

Συμβουλές & amp; Περισσότερες πληροφορίες

  1. Η τροφοδοσία ρεύματος σας πέρασε τις δοκιμές σας, αλλά ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να μην ενεργοποιείται σωστά;
    1. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο υπολογιστής δεν θα ξεκινήσει παρά ένα κακό τροφοδοτικό. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων υπολογιστή που δεν θα ενεργοποιήσει τον οδηγό για περισσότερη βοήθεια.
  2. Έχετε πρόβλημα στο να δοκιμάσετε το τροφοδοτικό ή ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες;
    1. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη δοκιμή του PSU, ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα.