Εξαίρεση προγραμμάτων από το DEP (Prevention Execution of Data)

Το DEP μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις με νόμιμα προγράμματα

Η Microsoft εισήγαγε Πρόληψη εκτέλεσης δεδομένων στο λειτουργικό σύστημα που ξεκινά με τα Windows XP. Η Πρόληψη εκτέλεσης δεδομένων είναι μια λειτουργία ασφαλείας που αποβλέπει στην αποφυγή βλάβης στον υπολογιστή σας. Το DEP δημιουργεί μια εξαίρεση αν ανιχνεύσει φόρτωση κώδικα από τον προεπιλεγμένο σωρό ή τη στοίβα. Δεδομένου ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ενδεικτική του κακόβουλου κώδικα, ο νόμιμος κώδικας γενικά δεν φορτώνεται με αυτό τον τρόπο. Το DEP προστατεύει το πρόγραμμα περιήγησης από επιθέσεις που έχουν παρασχεθεί, π.χ. μέσω υπερχείλισης buffer και άλλων τρωτών σημείων, παρεμποδίζοντας την εκτέλεση κώδικα από υποψίες σελίδων δεδομένων.

Μερικές φορές, ωστόσο, το DEP μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις με νόμιμα προγράμματα. Αν αυτό συμβεί σε εσάς, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το DEP για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Πώς να απενεργοποιήσετε το DEP για συγκεκριμένες εφαρμογές

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί " Έναρξη " στον υπολογιστή σας των Windows και επιλέξτε Computer > System Properties > Advanced System Settings.
  2. Από το παράθυρο διαλόγου Ιδιότητες συστήματος , επιλέξτε Ρυθμίσεις.
  3. Επιλέξτε την καρτέλα " Πρόληψη εκτέλεσης δεδομένων ".
  4. Επιλέξτε Ενεργοποίηση του DEP για όλα τα προγράμματα και τις υπηρεσίες εκτός από αυτά που επιλέγω.
  5. Κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη και χρησιμοποιήστε τη λειτουργία περιήγησης για να περιηγηθείτε στο εκτελέσιμο πρόγραμμα του προγράμματος που θέλετε να εξαιρέσετε - για παράδειγμα, το excel.exe ή το word.exe.

Ανάλογα με την έκδοση των Windows που διαθέτετε, ενδέχεται να χρειαστεί να μεταβείτε στο παράθυρο διαλόγου Ιδιότητες συστήματος κάνοντας δεξί κλικ σε αυτόν τον υπολογιστή ή τον υπολογιστή από την Εξερεύνηση των Windows.

  1. Στην Εξερεύνηση των Windows, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Ιδιότητες > Προχωρημένες ρυθμίσεις συστήματος > Ιδιότητες συστήματος .
  2. Επιλέξτε Προηγμένες > Απόδοση > Πρόληψη εκτέλεσης δεδομένων .
  3. Επιλέξτε Ενεργοποίηση του DEP για όλα τα προγράμματα και τις υπηρεσίες εκτός από αυτά που επιλέγω.
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη και χρησιμοποιήστε τη λειτουργία περιήγησης για να περιηγηθείτε στο εκτελέσιμο πρόγραμμα που θέλετε να εξαιρέσετε.