Μπορώ να παίξω ένα HD-DVD σε ένα Blu-ray Disc Player ή αντιθέτως;

Συμβατότητα αναπαραγωγής HD-DVD με συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray Disc

Το HD-DVD (DVD υψηλής ευκρίνειας ή High Definition Versatile Disc) ήταν κάποτε μια μορφή ανταγωνιστή για το Blu-ray και οι δύο εισήχθησαν στους καταναλωτές το 2006. Το HD-DVD υποστηρίχθηκε πρωτίστως από την Toshiba. Ωστόσο, το φορμά HD-DVD σταμάτησε επίσημα το 2008. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν συσκευές αναπαραγωγής HD-DVD και οι δύο παίκτες και οι ταινίες πωλούνται και διακινούνται στη δευτερογενή αγορά.

Για όσους κατέχουν ή διατρέχουν HD-DVD players ή / και δίσκους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μορφές Blu-ray Disc και HD-DVD είναι ασυμβίβαστες.

Δεν μπορείτε να αναπαράγετε ένα HD-DVD σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc ούτε μπορείτε να αναπαράγετε δίσκο Blu-ray σε συσκευή αναπαραγωγής HD-DVD.

Blu-ray και HD-DVD - παρόμοια αλλά ασύμβατα

Παρόλο που και οι δύο μορφές έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα να παρέχουν ανάλυση εικόνας μέχρι 1080p και είναι συμβατά με τις περισσότερες μορφές ήχου surround Dolby και DTS, συμπεριλαμβανομένων των Dolby TrueHD και DTS-HD Master Audio , καθώς και του Uncompressed PCM , ο λόγος που δεν μπορείτε να αναπαράγετε ένα HD-DVD σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc ή αντίστροφα οφείλεται κυρίως σε διαφορές στην πραγματική δομή του φυσικού δίσκου.

Και οι δύο μορφές δίσκων χρησιμοποιούν μπλε λέιζερ που διαβάζουν τις κοιλότητες σε ένα δίσκο που περιέχει τις ψηφιακά αποθηκευμένες πληροφορίες βίντεο και ήχου που συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές μορφής Blu-ray ή HD-DVD - και εδώ ξεκινά η διαφορά. Οι κοιλότητες σε HD-DVD έχουν διαφορετικό μέγεθος από ό, τι σε δίσκο Blu-ray, πράγμα που σημαίνει ότι ο δίσκος πρέπει να διαβαστεί από ένα λέιζερ που εξάγει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός για να διαβάσει τις καθορισμένες κοιλότητες.

Οι δίσκοι που χρησιμοποιούνται σε αμφότερες τις μορφές έχουν το ίδιο φυσικό μέγεθος (δίσκοι CD, DVD, δίσκοι Blu-ray και δίσκοι HD-DVD έχουν όλα την ίδια διάμετρο), αλλά ένα HD-DVD έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 15GB ανά στρώμα, -ray Disc έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 25 GB ανά στρώμα. Επιπλέον, υπάρχουν παραλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες ήχου και εικόνας τοποθετούνται και διαβάζονται μέσα στα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε μορφής δίσκου.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο μορφών περιλαμβάνει τον τρόπο κατασκευής και πλοήγησης των μενού δίσκων. Φυσικά, ένας άλλος λόγος που οι δύο τύποι παικτών ήταν ασυμβίβαστοι με τους δίσκους του άλλου έχει να κάνει με την πολιτική - Ως επί το πλείστον, οι κατασκευαστές τη στιγμή που οι δύο μορφές διατέθηκαν, δεν ήθελαν να παίξουν τα απαραίτητα τέλη αδειοδότησης (και ως επί το πλείστον η Toshiba εναντίον της Pioneer και της Sony) άσκησαν πίεση στους κατασκευαστές να υιοθετήσουν τη μορφή τους, εξαιρουμένου του άλλου.

Συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray / HD-DVD

Από την άλλη πλευρά, τόσο η LG όσο και η Samsung πράγματι βγήκαν με έναν περιορισμένο αριθμό παικτών (3 στην αμερικανική αγορά) που θα μπορούσαν να παίξουν δίσκους HD-DVD και Blu-ray. Ωστόσο, οι παίκτες αυτοί αποσύρθηκαν το 2008 μετά τη διακοπή της μορφής HD-DVD. Εάν είστε ένας από τους λίγους τυχερούς που κατέχουν έναν από αυτούς τους ειδικά σχεδιασμένους συνδυασμούς Blu-ray Disc / HD-DVD από LG (LG BH100 / BH200) ή Samsung (BD-UP5000) και έχετε δίσκους HD-DVD πάνω τους, έχετε κάτι πολύ σπάνιο στην ιστορία των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Συνδυασμένοι δίσκοι HD-DVD / DVD

Ένα πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές όσον αφορά την αναπαραγωγή HD-DVD, είναι ότι ορισμένοι δίσκοι ταινιών HD-DVD έχουν ένα στρώμα HD-DVD στη μία πλευρά και ένα τυπικό στρώμα DVD από την άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αναπαράγετε το τυποποιημένο επίπεδο DVD σε μια συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray, αλλά εάν αναποδογυρίσετε το δίσκο πάνω από μια πλευρά HD-DVD του δίσκου σε μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, δεν θα αναπαράγεται.

Blu-ray και HD-DVD Players - Αναπαραγωγή DVD και CD

Τώρα, αναρωτιέστε πιθανώς γιατί οι συσκευές αναπαραγωγής HD-DVD και Blu-ray Disc μπορούν να διαβάσουν DVD και CD που δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές HD-DVD ή Blu-ray Disc. Όσον αφορά τα DVD και τα CD, οι κατασκευαστές συσκευών αναπαραγωγής HD-DVD και Blu-ray Disc αποφάσισαν νωρίς να κάνουν τους παίκτες τους πιο ελκυστικούς για τους καταναλωτές, καθιστώντας τους συμβατούς με τα CD και τα DVD. Αυτό επιτεύχθηκε προσθέτοντας ένα προσαρμόσιμο με εστίαση κόκκινο συγκρότημα λέιζερ στους παίκτες τους, επιπλέον των αναγκών των μπλε-λέιζερ που χρειάζονται για HD-DVD ή Blu-ray Disc.

Ως σημειωματάριο των trivia, ο Warner Bros όντως ανέπτυξε ένα δίσκο που ήταν Blu-ray από τη μια πλευρά και HD-DVD από την άλλη, με την ιδέα να κυκλοφορεί ταινίες σε αμφότερες τις μορφές σε ένα δίσκο, αλλά η προσπάθεια δεν υιοθετήθηκε ούτε από τα υποστηρίγματα Blu-ray ή HD-DVD, έτσι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε ως προϊόν.

Η κατώτατη γραμμή

Με όλες τις μορφές δίσκων που παρέχουν πρόσβαση σε βίντεο και μουσικό περιεχόμενο, μερικές φορές μπορεί να μπερδευτεί σε ποιο δίσκο θα παίξει ποιος παίκτης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνετε ότι οι δίσκοι ταινιών HD-DVD δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc και ότι οι δίσκοι Blu-ray δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε μια συσκευή αναπαραγωγής HD-DVD, εκτός από τα μερικά HD-DVD / Blu- ray Disc Combo που έγιναν σε περιορισμένους αριθμούς που συζητήθηκαν παραπάνω.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με τους τύπους δίσκων που μπορούν να αναπαραχθούν σε δίσκο Blu-ray ή HD-DVD, κάθε εγχειρίδιο χρήστη για αυτούς τους παίκτες θα πρέπει να έχει μια σελίδα που να αναγράφει τους δίσκους με τους οποίους είναι συμβατή η συγκεκριμένη συσκευή αναπαραγωγής. Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει επίσης να αναφέρει τις μορφές δίσκων που δεν είναι συμβατές με τη συσκευή αναπαραγωγής.

Αν δεν έχετε πρόσβαση στο εγχειρίδιο χρήσης ή χρειάζεστε περαιτέρω διευκρινίσεις, μπορείτε επίσης να αγγίξετε τη βάση με τεχνική υποστήριξη για τον παίκτη μάρκας / μοντέλου σας, εάν είναι διαθέσιμος.