Πώς να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από τη φλόγα

Φλόγα και άλλοι τύποι "Super Malware"

Υπάρχει μια νέα φυλή σούπερ κακόβουλου λογισμικού σε άνοδο που φαίνεται να είναι και μεγαλύτερη σε μέγεθος και πιο πολύπλοκη από ό, τι παλαιότερα είδη κακόβουλου λογισμικού. Το Stuxnet ήταν ένα από τα πρώτα κομμάτια σούπερ κακόβουλου λογισμικού για να πάρει την προσοχή του κόσμου και τώρα η φλόγα φαίνεται να είναι η νέα αγάπη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Stuxnet κατασκευάστηκε για να στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένο βιομηχανικό εξοπλισμό. Η φλόγα είναι μια αρθρωτή μορφή σούπερ κακόβουλου λογισμικού με εντελώς διαφορετικό στόχο από το Stuxnet. Η φλόγα φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στις δραστηριότητες κατασκοπείας. Κανείς δεν έχει αναλάβει ευθύνη για την ανάπτυξη φλόγας αυτή τη στιγμή, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι δεν είναι το έργο των χομπίστων ή των hackers. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα από ένα μεγάλο κράτος-κράτος με πολλούς πόρους.

Ανεξάρτητα από την προέλευση της Φλόγας, είναι ένα πολύ ισχυρό και πολύπλοκο κτήνος. Είναι σε θέση να κάνει κάποια αρκετά καταπληκτικά πράγματα, όπως η υποκλοπή στα θύματά της, ενεργοποιώντας εξαρτήματα υλικού όπως τα συνδεδεμένα με υπολογιστή μικρόφωνα. Η Flame μπορεί επίσης να συνδεθεί με ορισμένα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα Bluetooth κοντά σε μολυσμένο υπολογιστή και να συλλέξει πληροφορίες από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των επαφών του τηλεφώνου. Ορισμένες από τις γνωστές δυνατότητές του περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εγγραφής κλήσεων Skype, λήψης στιγμιότυπων οθόνης και καταγραφής πληκτρολογίων.

Ενώ οι Flame και Stuxnet φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί για να επιτεθούν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι, υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες άλλων φορέων να «δανείζουν» τα κωδικοποιητικά στοιχεία της Flame και Stuxnet για να κυλήσουν τις δικές τους νέες δημιουργίες.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από το σούπερ κακόβουλο λογισμικό;

1. Ενημερώστε τα αρχεία υπογραφών ανίχνευσης malware

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Flame και το Stuxnet είναι πολύ εξελιγμένες και πιθανόν να αποφύγουν ορισμένες παραδοσιακές μεθόδους ανίχνευσης. Ευτυχώς, οι πάροχοι κατά του ιού έχουν τώρα υπογραφές για τις τρέχουσες εκδόσεις του κακόβουλου λογισμικού, οπότε η ενημέρωση των αρχείων υπογραφής A / V θα βοηθήσει πιθανώς να ανιχνεύσει τις τρέχουσες ποικιλίες στο φυσικό περιβάλλον, αλλά δεν θα προστατεύσει από τις νέες εκδόσεις που είναι πιθανό να αναπτυχθούν.

2. Ακολουθήστε μια στρατηγική αμυντικής άμυνας σε επίπεδο άμυνας

Τα μεσαιωνικά κάστρα είχαν πολλά στρώματα άμυνας για να κρατήσουν τους εισβολείς έξω. Είχαν γεράνια γεμάτα με κροκόδειλους, αγκυροβόλα, πύργους, ψηλούς τοίχους, τοξότες, βρασμένα έλαια για να χωρίσουν ανθρώπους που ανέβαιναν στους τοίχους κλπ. Ας υποθέσουμε ότι ο υπολογιστής σας είναι κάστρο. Θα πρέπει να έχετε πολλαπλά στρώματα άμυνας έτσι ώστε εάν αποτύχει ένα στρώμα, υπάρχουν άλλα στρώματα για να αποτρέψετε τους κακούς να εισέλθουν. Ανατρέξτε στον Οδηγό Ασφάλειας Υπολογιστών Άμυνας σε βάθος για ένα λεπτομερές σχέδιο για την προστασία του κάστρου σας. ..ε, υπολογιστής.

3. Πάρτε μια δεύτερη γνώμη ...... Scanner

Μπορεί να αγαπάτε το λογισμικό προστασίας από ιούς τόσο πολύ που θέλετε να το παντρευτείτε, αλλά κάνει πραγματικά τη δουλειά του; Ενώ τα μηνύματα "Όλα τα συστήματα είναι πράσινα" είναι παρήγορα, όλα είναι πραγματικά προστατευμένα ή έχουν εισαχθεί κάποιο κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας σε μεταμφίεση και ξεγελάσουν το λογισμικό προστασίας από ιούς; Δεύτερη γνώμη Οι μικροεπεξεργαστές όπως το Malwarebytes είναι ακριβώς αυτό που ακούγονται, είναι ένας δευτερεύων ανιχνευτής κακόβουλου λογισμικού που ελπίζουμε να πιάσει κάτι που ο σαρωτής πρώτης γραμμής σας δεν μπορεί να πιάσει. Λειτουργούν αρμονικά με τον κύριο ανιχνευτή ιών ή τον αντιαλλεργικό σαρωτή σας.

4. Ενημερώστε το πρόγραμμα περιήγησης και τους πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Πολλές μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό εισέρχονται στο σύστημά σας μέσω του διαδικτύου ή ως σύνδεσμος ή συνημμένο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση του προγράμματος περιήγησης Internet και του πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιθυμείτε. Ελέγξτε τον ιστότοπο του προγραμματιστή του προγράμματος περιήγησης του προγράμματος περιήγησης και του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να βεβαιωθείτε ότι δεν λείπουν τυχόν μπαλώματα.

5. Ενεργοποιήστε και δοκιμάστε το τείχος προστασίας

Έχετε καλύψει τα κακόβουλα προγράμματα, αλλά το σύστημά σας προστατεύεται από επιθέσεις με λιμάνια και υπηρεσίες; Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν ασύρματο / ενσύρματο δρομολογητή με ένα ενσωματωμένο τείχος προστασίας, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν ενοχλούν να ενεργοποιούν τη λειτουργία τείχους προστασίας. Η ενεργοποίηση του τείχους προστασίας είναι μια αρκετά απλή διαδικασία και μπορεί να προσφέρει μεγάλη προστασία. Ορισμένα firewalls του δρομολογητή έχουν μια λειτουργία που ονομάζεται "mode stealth" που κάνει τον υπολογιστή σας σχεδόν αόρατο για την ανίχνευση malware σε θύρα.

Μόλις αποκτήσετε το Τείχος προστασίας ενεργοποιημένο και διαμορφωμένο, θα πρέπει να το δοκιμάσετε για να δείτε αν πράγματι κάνει τη δουλειά του. Ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με τον τρόπο δοκιμής του τείχους προστασίας για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν καταλήξετε στο σούπερ κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας, όλα δεν χάνονται. Ελέγξτε: Έχω χάσει, τώρα τι; για να μάθετε πώς να απαλλαγείτε από το κακόβουλο λογισμικό, προτού να υποστεί άλλη ζημιά.