Πώς να κάνετε το Google πιο ασφαλές για τα παιδιά σας

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Google Parental Controls

Τα παιδιά αγαπούν το πολύ γνωστό Google. Τα παιδιά σας πιθανώς χρησιμοποιούν το Google για να τους βοηθήσουν να βρουν τα πάντα, από τις πληροφορίες για τις εργασίες για το σπίτι μέχρι τα βίντεο αστεία γάτα και τα πάντα μεταξύ τους.

Μερικές φορές τα παιδιά μπορούν να πάρουν μια "λάθος στροφή" στο Google και να καταλήξουν σε ένα σκοτεινό μέρος του Διαδικτύου όπου δεν πρέπει να είναι. Μερικά παιδιά μπορεί να σκοντάψουν αθώα σε ακατάλληλο περιεχόμενο, ενώ άλλα παιδιά το αναζητούν εκ προθέσεως. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι γονείς συχνά αφήνονται αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να αποτρέψουν τα παιδιά τους από την αναζήτηση και την εύρεση "κακών τοποθεσιών" μέσω της Google.

Ευτυχώς, η Google διαθέτει ορισμένες λειτουργίες γονικού ελέγχου που οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν για να συμβάλουν τουλάχιστον στη μείωση της ποσότητας χάρων που καταλήγουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα γονικά στοιχεία ελέγχου της Google που μπορείτε να ενεργοποιήσετε για να βοηθήσετε τα περίεργα παιδιά σας να καταλήξουν σε λάθος πλευρά των κομματιών:

Τι είναι η Ασφαλής Αναζήτηση Google;

Η Ασφαλής Αναζήτηση Google είναι μια από τις βασικές επιλογές γονικού ελέγχου που προσφέρει η Google για να βοηθήσει τους γονείς να αστυνομεύσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η Ασφαλής Αναζήτηση βοηθά στη διόρθωση του ρητού περιεχομένου από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για να στοχεύει υλικό σεξουαλικού περιεχομένου (εικόνες και βίντεο) και όχι βίαιο περιεχόμενο.

Πώς να ενεργοποιήσετε την Ασφαλής Αναζήτηση Google

Για να ενεργοποιήσετε την Ασφαλής Αναζήτηση Google, επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.google.com/preferences

1. Από τη σελίδα προτιμήσεων "Ρυθμίσεις αναζήτησης", τοποθετήστε μια επιταγή στο πλαίσιο με την ετικέτα "Φιλτράρισμα ρητών αποτελεσμάτων".

2. Για να κλειδώσετε αυτήν τη ρύθμιση ώστε το παιδί σας να μην μπορεί να το αλλάξει, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Κλείδωμα Ασφαλούς Αναζήτησης". Αν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας στο Google, θα πρέπει να το κάνετε για να κλειδώσετε την Ασφαλής Αναζήτηση στη θέση "on".

Σημείωση: Εάν έχετε περισσότερα από ένα προγράμματα περιήγησης ιστού στο σύστημά σας, θα πρέπει να εκτελέσετε τη διαδικασία κλειδώματος Ασφαλούς Αναζήτησης παραπάνω για κάθε ένα από τα προγράμματα περιήγησης. Επίσης, αν έχετε πάνω από ένα προφίλ στον υπολογιστή σας (δηλ. Το παιδί σας έχει ξεχωριστό λογαριασμό χρήστη για να συνδεθεί σε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή) τότε θα πρέπει να κλειδώσετε το πρόγραμμα περιήγησης από το προφίλ του παιδιού. Τα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα για να λειτουργήσει αυτή η λειτουργία.

Όταν ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τη λειτουργία SafeSearch με επιτυχία, θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Αν θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση της Ασφαλούς Αναζήτησης για να δείτε εάν το παιδί σας έχει απενεργοποιήσει κάπως, δείτε το πάνω μέρος οποιασδήποτε σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης στο Google, θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα κοντά στο επάνω μέρος της οθόνης, το οποίο αναφέρει ότι η Ασφαλής Αναζήτηση είναι κλειδωμένη.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ασφαλής Αναζήτηση θα αποκλείσει όλα τα κακά περιεχόμενα, αλλά είναι τουλάχιστον καλύτερα από το να μην έχει ενεργοποιηθεί. Δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να εμποδίζει το παιδί σας να χρησιμοποιεί διαφορετική μηχανή αναζήτησης για να βρει κακό περιεχόμενο. Άλλες μηχανές αναζήτησης όπως το Yahoo έχουν τις δικές τους λειτουργίες που μοιάζουν με SafeSearch, τις οποίες μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε. Ελέγξτε τις σελίδες υποστήριξης για πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές γονικού ελέγχου.

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία SafeSearch σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας

Εκτός από τον υπολογιστή σας, ίσως θελήσετε επίσης να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή Αναζήτηση σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή που χρησιμοποιεί το παιδί σας τακτικά, όπως το smartphone, το iPod touch ή το tablet σας. Για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης της Ασφαλούς Αναζήτησης σε μια ποικιλία κινητών συσκευών, ανατρέξτε στη σελίδα υποστήριξης του Google SafeSearch Mobile.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά πρόκειται να είναι παιδιά και προσπαθούν να δοκιμάσουν τα όριά τους. Βάζουμε ένα εμπόδιο και πηγαίνουμε γύρω του. Είναι ένα διαρκές παιχνίδι γάτας και ποντικιού και θα υπάρχει πάντα μια πόρτα στο διαδίκτυο που εμείς οι γονείς ξεχνάμε να κλειδώσουμε και αυτό θα είναι αυτό που θα περάσουν τα παιδιά, αλλά κάνουμε ό, τι μπορούμε.