Οδηγός αγοραστή για μητρικές πλακέτες υπολογιστή

Συμβουλές για την επιλογή του σωστού μητρικού πίνακα για τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας

Οι μητρικές κάρτες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά όλων των συστημάτων προσωπικών υπολογιστών. Η επιλογή μιας μητρικής πλακέτας καθορίζει πράγματα όπως ο τύπος επεξεργαστή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πόση μνήμη μπορεί να έχει, ποια περιφερειακά μπορούν να συνδεθούν και ποια χαρακτηριστικά μπορεί να υποστηρίξει. Λόγω όλων αυτών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι χρειάζεστε όταν επιλέγετε τη σωστή μητρική πλακέτα.

Υποστήριξη επεξεργαστή (CPU)

Μια μητρική πλακέτα έχει τυπικά έναν συγκεκριμένο τύπο υποδοχής επεξεργαστή . Αυτή η υποδοχή θα καθορίσει τη φυσική συσκευασία του επεξεργαστή AMD ή Intel που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτόν. Επιπλέον, το chipset της μητρικής πλακέτας θα καθορίσει ποιοι συγκεκριμένοι επεξεργαστές μοντέλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη μητρική πλακέτα. Από αυτό, είναι συχνά καλύτερο να πάρετε μια ιδέα για το τι επεξεργαστή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε με τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας προτού να πάτε για την επιλογή της μητρικής πλακέτας.

Μέγεθος μητρικού πίνακα ή συντελεστής μορφής

Ψάχνετε να βγάλετε μαζί έναν πύργο γραφείου γεμάτο χαρακτηριστικά για πολλές επιδόσεις; Ίσως θέλετε κάτι πιο συμπαγές; Οι μητρικές προσφέρονται σε τρία παραδοσιακά μεγέθη: ATX, micro-ATX (mATX) και mini-ITX. Καθένα από αυτά καθορίζεται από τις συγκεκριμένες διαστάσεις που έχουν οι σανίδες. Το φυσικό μέγεθος του διοικητικού συμβουλίου έχει επίσης επιπτώσεις στον αριθμό των λιμένων και των διαθέσιμων χρόνων χρήσης που διαθέτουν. Για παράδειγμα, μια κάρτα ATX θα διαθέτει συχνά περίπου πέντε συνολικά υποδοχές PCI-Express και / ή PCI. Μια πλατφόρμα mATX θα έχει γενικά τρεις μόνο συνολικά υποδοχές. Ο πίνακας mini-ITX είναι τόσο μικρός ώστε τυπικά διαθέτει μόνο μία υποδοχή κάρτας γραφικών PCI-Express x16. Το ίδιο ισχύει και για τις υποδοχές μνήμης (4 για ATX, 2 ή 4 για mATX, 2 για mini-ITX) και θύρες SATA (6 ή περισσότεροι για ATX, 4 έως 6 για mATX, 2 έως 4 για mini-ITX).

Μνήμη

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το chipset παίζει άμεσο ρόλο στην επιλογή του επεξεργαστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια μητρική πλακέτα. Το chipset καθορίζει επίσης τον τύπο και την ταχύτητα μνήμης που μπορεί να εγκατασταθεί. Το μέγεθος της μητρικής πλακέτας και ο αριθμός των θυρίδων μνήμης θα καθορίσει επίσης τη συνολική ποσότητα μνήμης που μπορεί να εγκατασταθεί. Εξετάστε πόση μνήμη θα χρειαστείτε στον υπολογιστή σας καθώς και εάν θέλετε να μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα αργότερα.

Επεκτάσεις υποδοχές και συνδέσεις

Ο αριθμός και ο τύπος των υποδοχών επέκτασης και των υποδοχών σύνδεσης είναι σημαντικός για το τι θα τοποθετηθεί στον υπολογιστή. Αν έχετε περιφερειακά που απαιτούν συγκεκριμένο τύπο υποδοχής ή υποδοχής, όπως USB 3.0, eSATA, Thunderbolt, HDMI ή PCI-Express, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια μητρική πλακέτα που υποστηρίζει αυτόν τον τύπο σύνδεσης. Είναι πάντα δυνατό να αποκτήσετε μια κάρτα επέκτασης για να προσθέσετε μερικούς συνδέσμους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αληθές και συχνά λειτουργεί καλύτερα όταν ενσωματώνεται στο chipset της μητρικής πλακέτας.

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά είναι πρόσθετα πρόσθετα στη μητρική πλακέτα που δεν απαιτούνται για τη λειτουργία, αλλά είναι χρήσιμα να έχουν. Μπορούν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ενσωματωμένο ασύρματο, ήχο ή ελεγκτή RAID. Εάν η πλακέτα έχει περισσότερες δυνατότητες από ό, τι χρειάζεστε, δεν είναι πρόβλημα, καθώς πολλοί μπορούν να απενεργοποιηθούν στις BIOS motherboards. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον κάρτες επέκτασης.

Overclocking

Εάν σκοπεύετε να υπερκεραστεί ο επεξεργαστής σας, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η πλατφόρμα θα το υποστηρίξει. Για παράδειγμα, το chipset πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει τη ρύθμιση των πολλαπλασιαστών CPU και των τάσεων που δεν επιτρέπουν όλα τα chipsets. Επιπλέον, οι μητρικές κάρτες που προσφέρουν βελτιωμένη διαχείριση ισχύος και ισχυρές χωρητικότητες μπορούν να προσφέρουν ένα καλύτερο επίπεδο σταθερότητας. Τέλος, το overclocking μπορεί να τονίσει τα εξαρτήματα, έτσι ώστε οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες διάχυσης θερμότητας μπορούν επίσης να είναι επωφελείς αν πρόκειται να κάνετε μεγάλο overclocking.