Έχει Χρήση περισσότερων από μία οθόνη;

Πολύ κάθε φορητό και επιτραπέζιο υπολογιστή που πωλείται στην αγορά σήμερα έχει τη δυνατότητα να τρέχει περισσότερες από μία οθόνες. Στην περίπτωση μιας επιφάνειας εργασίας, αυτό θα ήταν πολλαπλές εξωτερικές οθόνες, ενώ οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να το κάνουν αυτό με την εσωτερική οθόνη μαζί με μια εξωτερική οθόνη. Στην περίπτωση ενός πολύ μικρού φορητού υπολογιστή, ο λόγος για την ύπαρξη εξωτερικής οθόνης είναι αρκετά εύκολο να κατανοηθεί, καθώς προσφέρει μια μεγαλύτερη εικόνα με γενικά υψηλότερη ανάλυση, ώστε να είναι πιο εύκολη η εργασία με. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως δευτερεύουσα οθόνη για παρουσιάσεις, ώστε ο παρουσιαστής να μπορεί να δει την οθόνη του, ενώ το κοινό μπορεί να δει μια μεγαλύτερη οθόνη. Αλλά πέρα ​​από αυτούς τους προφανείς λόγους, γιατί κάποιος με μια επιφάνεια εργασίας θα ήθελε απαραιτήτως να τρέξει περισσότερο από μία οθόνη;

Υψηλότερη ανάλυση σε χαμηλότερο κόστος

Ο κύριος λόγος για τη λειτουργία πολλαπλών οθονών είναι οικονομικός. Ενώ οι οθόνες υψηλότερης ανάλυσης έχουν μειωθεί σημαντικά στην τιμή, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή η εμφάνιση οθονών υψηλής ανάλυσης. Για παράδειγμα, πολλές οθόνες 4K για υπολογιστές κοστίζουν περίπου $ 500 ή περισσότερα για ουσιαστικά ανάλυση 3200 έως 1800. Αυτό είναι τέσσερις φορές η ανάλυση μιας μόνο απεικόνισης ανάλυσης 1600x900. Τώρα αν θέλετε τον ίδιο χώρο εργασίας, θα μπορούσατε να αγοράσετε τέσσερις μικρότερες οθόνες το καθένα με την κοινή ανάλυση 1920x1080 και να τις κεραμιδίσετε μαζί για να εμφανίσετε μια υψηλότερη ανάλυση ανάλυσης αλλά να πληρώσετε το ίδιο ή λιγότερο.

Τι χρειάζεται για την εκτέλεση πολλαπλών οθονών

Υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο πράγματα που απαιτούνται για την εκτέλεση πολλαπλών οθονών στους σημερινούς σύγχρονους υπολογιστές. Το πρώτο είναι είτε μια κάρτα γραφικών που έχει περισσότερες από μία υποδοχές βίντεο. Μια τυπική μητρική πλακέτα γραφείου θα διαθέτει δύο ή τρεις υποδοχές βίντεο ενώ μια ειδική κάρτα γραφικών μπορεί να έχει πάνω από τέσσερις. Ορισμένες εξειδικευμένες κάρτες γραφικών είναι γνωστό ότι έχουν έως και έξι βιντεοκασέτες σε μία κάρτα. Πραγματικά δεν υπάρχουν απαιτήσεις λογισμικού για να γίνει αυτό, καθώς τα Windows, Mac OS X και Linux έχουν όλα την δυνατότητα να τα εκτελέσουν. Ο περιορισμός συνήθως μειώνεται στο υλικό γραφικών. Οι πιο ολοκληρωμένες λύσεις γραφικών περιορίζονται σε δύο οθόνες, ενώ πολλές από τις αποκλειστικές κάρτες μπορούν να φτάσουν έως και τρεις χωρίς πολύ πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει οποιαδήποτε τεκμηρίωση για την κάρτα γραφικών αν και μπορεί να απαιτούν οι οθόνες να εκτελούνται σε συγκεκριμένες υποδοχές βίντεο όπως DisplayPort , HDMI ή DVI. Ως αποτέλεσμα, πρέπει επίσης να έχετε οθόνες με τους απαιτούμενους συνδέσμους.

Επέκταση και κλωνοποίηση

Εφόσον μόλις αναφέραμε αυτούς τους δύο όρους, ας εξηγήσουμε τι εννοούν. Όταν μια δεύτερη οθόνη είναι συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή, ο χρήστης συνήθως παρουσιάζεται με δύο τρόπους για να διαμορφώσει τη δεύτερη οθόνη. Η πρώτη και πιο κοινή μέθοδος ονομάζεται spanning. Αυτό είναι όπου η επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή θα εμφανιστεί και στις δύο οθόνες. Καθώς το ποντίκι μετακινείται από την άκρη της οθόνης, θα εμφανιστεί στην άλλη οθόνη. Οι διασταυρωμένες οθόνες τυπικά είτε τοποθετούνται σε κάθε πλευρά είτε πάνω είτε κάτω από την άλλη. Η επέκταση αυξάνει το συνολικό χώρο εργασίας που μπορεί να εκτελέσει εφαρμογές από ένα χρήστη. Οι οθόνες μπορούν επίσης να είναι πλακιδωτές όταν υπάρχουν τέσσερις ή έξι οθόνες, οπότε οι οθόνες μπορούν να είναι σε πολλαπλές πλευρές. Οι συνήθεις εφαρμογές περιλαμβάνουν:

Η κλωνοποίηση, από την άλλη πλευρά, σημαίνει ότι μια δεύτερη οθόνη χρησιμοποιείται για να αντιγράψει αυτό που φαίνεται στην πρώτη οθόνη. Η πιο συνηθισμένη χρήση της κλωνοποίησης είναι για άτομα που δίνουν παρουσιάσεις μέσω εφαρμογών όπως το PowerPoint. Αυτό επιτρέπει στον παρουσιαστή να εστιάζει στην αρχική μικρότερη οθόνη, ενώ το κοινό μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει στη δεύτερη οθόνη.

Μειονεκτήματα σε πολλαπλές οθόνες

Ενώ το οικονομικό κόστος πολλών οθονών είναι σίγουρα ένα επίδομα πάνω από μία μεγαλύτερη οθόνη, υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση πολλαπλών οθονών. Ο χώρος γραφείου αποτελεί και πάλι ανησυχία καθώς οι οθόνες LCD έχουν αυξηθεί στο μέγεθός τους. Μετά από όλα, τρεις οθόνες 24 ιντσών μπορούν να αναλάβουν ένα ολόκληρο γραφείο σε σύγκριση με μία οθόνη LCD 30 ιντσών . Εκτός από αυτό το πρόβλημα, οι οθόνες προβολής μπορούν να απαιτήσουν ειδικευμένες βάσεις για να κρατήσουν σωστά τις οθόνες έτσι ώστε να μην ταλαντεύονται ή να πέφτουν. Αυτό μειώνει τα οικονομικά οφέλη σε σύγκριση με τη χρήση οθόνης υψηλότερης ανάλυσης.

Δεδομένου ότι οι δύο οθόνες χωρίζονται από τα πλαίσια που περιβάλλουν κάθε οθόνη, οι χρήστες μπορούν συχνά να αποσπούν την προσοχή τους από τον κενό χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στις οθόνες. Αυτό κάνει τα προγράμματα που καλύπτουν και τις δύο οθόνες να είναι αρκετά αποσπούν την προσοχή. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα με μια μεγάλη οθόνη αλλά είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε σε πολλές οθόνες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν κάποτε, χάρη στη μείωση των μεγεθών στεφανών, αλλά εξακολουθεί να δημιουργεί κενό στη συνδυασμένη εικόνα. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρωτογενή και δευτερεύουσα οθόνη. Το πρωτεύον μέρος κάθεται μπροστά με το δευτερεύον είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά και εκτελεί λιγότερο χρησιμοποιούμενες εφαρμογές.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που δεν θα χρησιμοποιήσουν σωστά μια δευτερεύουσα οθόνη. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι εφαρμογές λογισμικού DVD. Έχουν την τάση να εμφανίζουν το βίντεο DVD σε κάτι που ονομάζεται επικάλυψη. Αυτή η λειτουργία επικάλυψης θα λειτουργεί μόνο στην κύρια οθόνη. Αν το παράθυρο DVD μετακινηθεί στη δευτερεύουσα οθόνη, το παράθυρο θα είναι κενό. Πολλά παιχνίδια για PC θα λειτουργούν μόνο σε μία οθόνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετες οθόνες.

Συμπεράσματα

Έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πολλαπλές οθόνες; Η απάντηση εξαρτάται πραγματικά από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή. Εκείνοι που κάνουν ένα μεγάλο ποσό multitasking που απαιτεί τα παράθυρα να είναι ορατά ανά πάσα στιγμή ή γραφικά και απαιτούν ένα παράθυρο προεπισκόπησης ενώ εργάζονται θα. Οι παίκτες που επιθυμούν ένα πιο συναρπαστικό περιβάλλον θα επωφεληθούν επίσης αν και οι επιπλέον οθόνες έχουν κάποιες σοβαρές απαιτήσεις υλικού για να παράγουν μια ρευστή εικόνα στα υψηλότερα ψηφίσματα. Ο μέσος καταναλωτής πιθανότατα χρειάζεται να έχει τόσο πολύ στην οθόνη του σε μια δεδομένη στιγμή και μπορεί να χειριστεί μια τυπική οθόνη ανάλυσης 1080p απλά καλά. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά πιο προσιτά οθόνες υψηλότερης ανάλυσης που κυκλοφορούν στην αγορά, γεγονός που καθιστά τις δύο οθόνες όχι τόσο οικονομικό όφελος.