Πώς να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε τις παύλες και τα στίγματα

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ αυτών των τριών παρόμοιων σημάτων

Ένα σημείο επαγγελματικού τύπου είναι η σωστή χρήση των παύσεων, των παύσεων και των παύσεων. Κάθε ένα έχει διαφορετικό μήκος και έχει τη δική του χρήση. Βάλτε το βέλτιστο πόδι σας προς τα εμπρός στα online και σε έντυπά σας έγγραφα, μαθαίνοντας πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε en dashes (-), em παύλες (-) και παύλες (-).

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα Hyphen

Οι ρήσοι ενώνουν λέξεις, όπως "state-of-the-art" ή "γαμπρός", και διαχωρίζουν χαρακτήρες σε αριθμούς τηλεφώνου όπως 123-555-0123. Η κατανοή υποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μεμονωμένων λέξεων, συνηθέστερα σύνθετων επίθετων, που είναι δύο ή περισσότερες λέξεις που μαζί κάνουν ένα επίθετο.

Όταν οι λέξεις έρχονται κατευθείαν πριν από ένα ουσιαστικό, είναι ενωμένες. όταν έρχονται μετά το ουσιαστικό δεν είναι. Για παράδειγμα, ένας πελάτης μπορεί να προσφέρει ένα μακροπρόθεσμο έργο ή μπορεί να προσφέρει ένα έργο που είναι μακροπρόθεσμο. Το παύλα είναι εύκολο να βρεθεί στα πληκτρολόγια του υπολογιστή. Καθίζει δίπλα στο μηδενικό κλειδί. Αυτό το σήμα χρησιμοποιείται ως παύλα και ως σημάδι μείον.

Η διαφορά ανάμεσα στις παύλες En και Em

Οι παύλες En και em είναι και οι δύο μεγαλύτερες από τις παύλες. Το μέγεθος των παύσεων en and em είναι περίπου ισοδύναμο με το πλάτος του N και του M, αντίστοιχα, για την τυπογραφική επιφάνεια στην οποία χρησιμοποιούνται. Σε τύπο 12 σημείων, η παύλα είναι περίπου 6 σημεία μακριά, η οποία είναι το ήμισυ της παύλας, και η παύλα em είναι περίπου 12 σημεία, η οποία ταιριάζει με το μέγεθος του σημείου. (Ο όρος μέτρησης "σημεία" χρησιμοποιείται στη στοιχειοθέτηση, ενώ η ίντσα ισούται με 72 μονάδες.)

Πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε μια En Dash

Οι παύλες είναι κατά κύριο λόγο για την εμφάνιση διάρκειας ή εύρους όπως 9: 00-5: 00 ή 15-31 Μαρτίου. Δεν υπάρχει κάποιο κλειδί στο πληκτρολόγιό σας, αλλά μπορείτε να το δημιουργήσετε χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου Option-crafting on a Mac ή ALT-0150 στα Windows, στην οποία κρατάτε πατημένο το πλήκτρο ALT και πληκτρολογήστε 0150 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο. Εάν εργάζεστε με ιστοσελίδες, δημιουργήστε μια παύλα στην HTML πληκτρολογώντας - ή χρησιμοποιήστε την αριθμητική οντότητα Unicode της - (χωρίς κενά).

Πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε μια Em Dash

Χρησιμοποιήστε μια παύλα em για να ορίσετε μια ρήτρα σε μια πρόταση, παρόμοια με τη χρήση μιας παρενθετικής φράσης (όπως αυτή). Η ευέλικτη παύλα em μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσετε ένα ισχυρό σπάσιμο στη μέση μιας φράσης ή για να τονίσετε το περιεχόμενο μεταξύ των παύσεων. Για παράδειγμα, οι καλύτεροι φίλοι της - η Rachel, η Joey και η Scarlett - την πήραν στο δείπνο.

Τα εικονικά παύλα προτιμώνται στη θέση των διπλών παύσεων (-) ως σημεία στίξης. Δεν θα βρείτε την παύλα στο πληκτρολόγιό σας. Πληκτρολογήστε μια κάρτα em-dash χρησιμοποιώντας το συνδυασμό γραμματοσειράς Shift-Option σε a Mac ή ALT-0151 στα Windows κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ALT και πληκτρολογώντας 0151 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο. Για να χρησιμοποιήσετε μια παύλα επάνω σε μια ιστοσελίδα, δημιουργήστε τη σε HTML με - ή χρησιμοποιήστε την αριθμητική οντότητα Unicode της - .