Εθισμένος στο Facebook; Πώς να σπάσετε τον εθισμό σας

Ελέγξτε τη χρήση του Facebook για να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και πιο ισορροπημένη ζωή

Ο εθισμός στο Facebook δεν ήταν κάτι πολύ σημαντικό στο παρελθόν, κυρίως λόγω του μικρού του μεγέθους και του γεγονότος ότι ήταν προσβάσιμο μόνο σε έναν κανονικό υπολογιστή. Αυτές ήταν εποχές!

Τώρα μεταφέρουμε τη σύνδεση μας σε αυτόν τον τεράστιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης παντού μαζί μας στα smartphones μας - ακόμα και όταν δεν κοιτάζουμε τις οθόνες τηλεφώνου μας, έχουμε χιλιάδες διαφημιστές στην τηλεόραση, στα περιοδικά και στη συσκευασία προϊόντων τώρα λέγοντας σε όλους να "συμπαθούν μας στο Facebook".

Δεν είναι περίεργο ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι υποφέρουν από το φόβο του Facebook και την υπερφόρτωση πληροφοριών. Έχει γίνει ένα τεράστιο κομμάτι της κουλτούρας της πραγματικής ζωής για να είναι απλώς μόνο μέρος του δικτύου.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από τον εθισμό σας στο Facebook και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που θέλετε ή πρέπει να τα κάνετε.

Δεσμεύστε να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας τουλάχιστον μία εβδομάδα

Πολλοί άνθρωποι έχουν βρει ανακούφιση απενεργοποιώντας τους λογαριασμούς τους στο Facebook για μια σύντομη χρονική περίοδο για να βοηθήσουν να απομακρυνθούν από όλα αυτά και να συνειδητοποιήσουν τι λείπουν χάνοντας τόσο πολύ χρόνο στον ιστότοπο. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν για μια εβδομάδα, άλλοι το κάνουν για ένα μήνα και κάποιοι άλλοι δεν επιστρέφουν ποτέ στην αποκατάσταση των λογαριασμών τους.

Το όφελος της δέσμευσης σε αυτό για σύντομο χρονικό διάστημα είναι ότι δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να επιστρέψετε σε αυτό αν το χρειάζεστε, έτσι δεν θα αισθανθείτε ότι θα χάσετε μόνιμα. Με στόχο να το κάνετε για τουλάχιστον μια εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τις συνήθειες του Facebook ακόμα και αν αποφασίσετε να ενεργοποιήσετε ξανά το λογαριασμό σας.

Καθαρίστε τη λίστα φίλων σας στο Facebook

Με τα χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες παλιούς φίλους, συνεργάτες και γνωστούς στο Facebook. Και για να μην αναφέρουμε και τις δημόσιες σελίδες.

Έχοντας ένα τόσο μεγάλο δίκτυο φίλων στο Facebook με ανθρώπους που μόλις γνωρίζετε και πολλούς δημόσιους ιστότοπους που μοιράζονται νέες ενημερώσεις όλη την ώρα ή ακόμα μπορεί να προκαλέσει μια συντριπτική επιθυμία να μάθουν τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή - ακόμη και αν δεν έχετε μιλήσει αυτούς τους ανθρώπους σε χρόνια ή χάθηκε ενδιαφέρον για αυτές τις σελίδες μήνες πριν.

Ένας καλός κανόνας είναι να περάσετε από τη λίστα φίλων σας ίσως μία φορά το χρόνο και να μην προσελκύσετε κανέναν που δεν έχετε έρθει σε επαφή με περισσότερο από ένα χρόνο, με εξαίρεση τα μέλη της οικογένειας και τους ειδικούς φίλους σας που ζουν σε ολόκληρη τη χώρα ή στο εξωτερικό. Μπορείτε να κόψετε τις χαμένες συνδέσεις στον κατάλογό σας με αυτόν τον τρόπο και να αποφύγετε να παγιδευτείτε στη ζωή ανθρώπων από το παρελθόν σας.

Σε αντίθεση με όλες αυτές τις σελίδες που δεν χρειάζεστε

Όσον αφορά τις σελίδες που σας αρέσουν, σπρώξτε εκείνους που θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς και να κρατήσετε εκείνους που πραγματικά απολαμβάνετε να ελέγξετε ή είστε εξαιρετικά χρήσιμοι σε σας. Δυστυχώς, το Facebook δεν σας επιτρέπει να διαφέρουν από τις σελίδες χύμα.

Πηγαίνετε στο Facebook.com/pages > Αγαπημένες σελίδες για να δείτε ένα πλέγμα από όλες τις σελίδες που σας άρεσαν, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε με το δρόμο σας μέσα από την αδυναμία αυτών που χρειάζεστε για να απαλλαγείτε από. Θυμηθείτε ότι μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τη ροή ειδήσεων σας έτσι ώστε να μπορείτε να αποκρύψετε ή να αναβάλετε τις αναρτήσεις των δημοσιεύσεων από ορισμένες σελίδες και άτομα χωρίς να τους αρέσετε ή να μην τους φίλετε.

Κατάργηση παλιών εφαρμογών τρίτου μέρους

Ενώ βρίσκεστε σε καθήκον καθαρισμού, μπορείτε επίσης να διαγράψετε τις ανεπιθύμητες εφαρμογές τρίτων που έχετε εγκαταστήσει κατά τη διάρκεια των ετών - αν όχι για απόσπαση της προσοχής από σίγουρα για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

Το Facebook τώρα σας επιτρέπει να διαγράφετε μαζικά εφαρμογές, τις οποίες μπορείτε να κάνετε πατώντας Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και ιστότοποι και επιλέγοντας όλες τις εφαρμογές που θέλετε να διαγράψετε, κάνοντας κλικ σε αυτές, έτσι ώστε να έχουν απενεργοποιηθεί. Κάντε κλικ στην επιλογή Κατάργηση όταν τελειώσετε.

Να είναι δύσκολο για τον εαυτό σας να έχετε πρόσβαση στο Facebook

Η εξάπλωση του εθισμού σας στο Facebook μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η απόσυρση από την οπτική γωνία και η εύκολη πρόσβαση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό:

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης χρόνου ή ένα εργαλείο αποκλεισμού ιστοτόπων αν έχετε πρόβλημα να ασκήσετε τον αυτοέλεγχο του Facebook μόνος σας.

Περιορίστε τη δραστηριότητα του Facebook σε μία ή δύο φορές την ημέρα

Εάν δεν είστε έτοιμοι για αποτοξίνωση και δεν είστε διατεθειμένοι να διαγράψετε τους 500 φίλους σας, μπορείτε αντ 'αυτού να προσπαθήσετε να κάνετε μια συνειδητή δέσμευση να ελέγχετε μόνο το Facebook και να κάνετε όλες τις αλληλεπιδράσεις σας σε μία ή δύο συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος ή πριν πάτε για ύπνο.

Αυτό απαιτεί κάποιο σοβαρό αυτοέλεγχο και δεν λειτουργεί για όλους. Αλλά αν είστε επαρκώς πειθαρχημένοι για να κάνετε μια συνήθεια έξω από αυτό, μπορεί να έρθετε να αισθάνεστε αρκετά ικανοποιημένοι στο να ξοδέψετε απλώς 10 ή 20 λεπτά την ημέρα αλληλεπιδρώντας στο Facebook μόνο μία ή δύο φορές, αντί να το ελέγχετε συνεχώς όλο το εικοσιτετράωρο.

Τελικές σκέψεις για τοξικομανία στο Facebook

Ο εθισμός στο Facebook και ο εθισμός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης , γενικά, γίνεται ολοένα και περισσότερο θέμα συζήτησης στην ψυχολογία και την τεχνολογία. Και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι ένα σχετικό πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία καθώς περισσότεροι ιστοτόποι και εφαρμογές προσπαθούν να ανταγωνιστούν για την προσοχή μας.

Έχετε τελικά την πλήρη δύναμη να σπάσετε τον εθισμό σας ασκώντας τον αυτοέλεγχο και την αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων στη ζωή σας. Αν νομίζετε ότι το πρόβλημά σας είναι αρκετά σοβαρό ώστε να μην μπορείτε να ελέγξετε τον εθισμό σας μόνοι σας, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από στενούς φίλους, οικογένειες ή ακόμα και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.