Συσκευές τροφοδοσίας ATX12V έναντι ATX

Μια ματιά στις διαφορές στις προδιαγραφές ισχύος

Εισαγωγή

Με τα χρόνια, τα βασικά συστατικά των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν αλλάξει δραματικά. Για την τυποποίηση του σχεδιασμού του συστήματος, αναπτύχθηκαν πρότυπα προδιαγραφών για επιτραπέζιους υπολογιστές που καθορίζουν τις διάφορες διαστάσεις, διατάξεις και ηλεκτρικές απαιτήσεις, έτσι ώστε τα μέρη να μπορούν εύκολα να αλλάζουν μεταξύ πωλητών και συστημάτων. Καθώς όλο το σύστημα υπολογιστή απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια που μετατρέπεται από πρίζες υψηλής τάσης στα ρεύματα χαμηλής τάσης που χρησιμοποιούνται από τα εξαρτήματα, τα τροφοδοτικά έχουν πολύ σαφείς προδιαγραφές.

AT, ATX, ATX12V;

Οι προδιαγραφές σχεδιασμού επιφάνειας εργασίας έχουν αποκτήσει ποικίλα ονόματα των ετών. Η αρχική τεχνολογία Advanced Technology ή AT αναπτύχθηκε στα πρώτα χρόνια PC με τα συμβατά συστήματα IBM. Καθώς άλλαξαν οι απαιτήσεις ισχύος και οι διατάξεις, ο κλάδος ανέπτυξε έναν νέο ορισμό που ονομάζεται Advanced Technology Extended ή ATX. Αυτή η προδιαγραφή έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα έχει υποστεί μεγάλο αριθμό αναθεωρήσεων κατά τη διάρκεια των ετών για να αντιμετωπίσει διάφορες αλλαγές ισχύος. Τώρα ένα νέο σχήμα έχει αναπτυχθεί τα χρόνια που ονομάζεται ATX12V. Αυτό το πρότυπο είναι επίσημα γνωστό ως ATX v2.0 και παραπάνω.

Οι κύριες διαφορές με τις τελευταίες ATX v2.3 και ATX v1.3 είναι:

24-Pin Main Power

Αυτή είναι η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή για το πρότυπο ATX12V. Η PCI Express απαιτεί μια απαίτηση ισχύος 75 watt που δεν ήταν δυνατή με τον παλαιότερο σύνδεσμο 20 ακίδων. Για να το χειριστούμε αυτό, προστέθηκαν 4 πρόσθετοι ακροδέκτες στο βύσμα για την παροχή της ισχύος προσθήκης μέσω σιδηροτροχιών 12V. Τώρα η διάταξη των καρφιτσών είναι κλειδωμένη έτσι ώστε ο σύνδεσμος τροφοδοσίας 24 ακίδων να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες μητρικές πλακέτες ATX με τον συνδετήρα 20 ακίδων. Η προειδοποίηση είναι ότι οι 4 πρόσθετες ακίδες θα βρίσκονται στο πλάι του συνδετήρα τροφοδοσίας στη μητρική πλακέτα, οπότε βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τις πρόσθετες καρφίτσες αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα ATX12V με μια παλαιότερη μητρική πλακέτα ATX.

Διπλές ράγες 12V

Καθώς οι απαιτήσεις ισχύος των επεξεργαστών, των κινητήρων και των ανεμιστήρων συνεχίζουν να αυξάνονται στο σύστημα, αυξήθηκε επίσης και η ποσότητα ισχύος που παρέχεται στις ράγες 12V από την τροφοδοσία ρεύματος. Σε υψηλότερα επίπεδα έντασης όμως, η ικανότητα της τροφοδοσίας να παράγει σταθερή τάση ήταν πιο δύσκολη. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό, το πρότυπο απαιτεί πλέον κάθε τροφοδοτικό που παράγει εξαιρετικά υψηλή ένταση για να διασπαστεί η σιδηροτροχιά 12V σε δύο χωριστές ράγες 12V για να αυξηθεί η σταθερότητα. Ορισμένες τροφοδοτικές τροφοδοσίες υψηλής ισχύος έχουν ακόμα τρεις ανεξάρτητες ράγες 12V για αυξημένη σταθερότητα.

Σύνδεσμοι Serial ATA

Ακόμη και μέσω των συνδέσεων Serial ATA μπορούσαν να βρεθούν σε πολλά τροφοδοτικά ATX v1.3, δεν ήταν μια απαίτηση. Με την ταχεία υιοθέτηση των μονάδων SATA, η ανάγκη για συνδέσεις σε όλα τα νέα τροφοδοτικά ανάγκασαν το πρότυπο να απαιτεί έναν ελάχιστο αριθμό συνδέσμων στα τροφοδοτικά. Οι παλαιότερες μονάδες ATX v1.3 τυπικά παρείχαν μόνο δύο, ενώ οι νεότερες μονάδες ATX v2.0 + τροφοδοτούν τέσσερα ή περισσότερα.

Απόδοση ισχύος

Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται από την τάση εξόδου τοίχου στα χαμηλότερα επίπεδα τάσης που απαιτούνται για τα εξαρτήματα του υπολογιστή, υπάρχει υποχρέωση να υπάρχουν κάποια απόβλητα που μεταφέρονται σε θερμότητα. Έτσι, παρόλο που το τροφοδοτικό μπορεί να παρέχει ισχύ 500W, τράβηξε πραγματικά περισσότερο ρεύμα από τον τοίχο από αυτό. Η βαθμολογία απόδοσης ενέργειας καθορίζει πόση δύναμη τραβιέται από τον τοίχο σε σύγκριση με την έξοδο προς τον υπολογιστή. Τα νεότερα πρότυπα απαιτούν ελάχιστη βαθμολογία απόδοσης 80%, αλλά υπάρχουν πολλές, πολύ υψηλότερες αξιολογήσεις.

Συμπεράσματα

Κατά την αγορά ενός τροφοδοτικού, είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα που να πληροί όλες τις προδιαγραφές ισχύος για το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Γενικά, τα πρότυπα ATX αναπτύσσονται ώστε να είναι συμβατά προς τα παλαιότερα συστήματα. Ως αποτέλεσμα, κατά την αγορά ενός τροφοδοτικού, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα που είναι τουλάχιστον ATX v2.01 συμβατό ή υψηλότερο. Αυτά τα τροφοδοτικά θα εξακολουθούν να λειτουργούν με παλαιότερα συστήματα ATX χρησιμοποιώντας τον κύριο σύνδεσμο τροφοδοσίας 20 ακίδων εάν υπάρχει επαρκής χώρος.