Εγκατάσταση σκληρού δίσκου Serial ATA

01 από 09

Εισαγωγή και ενεργοποίηση

Αφαιρέστε το βύσμα τροφοδοσίας. © Μαρκ Κιμίν

Αυτός ο εύκολος οδηγός θα βοηθήσει τους χρήστες με τις σωστές διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός σκληρού δίσκου Serial ATA σε ένα επιτραπέζιο σύστημα υπολογιστή . Περιλαμβάνει οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φυσική εγκατάσταση της μονάδας στην θήκη του υπολογιστή και τη σωστή σύνδεσή της στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή. Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση που συνοδεύει τον σκληρό σας δίσκο για ορισμένα από τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτόν τον οδηγό.

Πριν από την εργασία στο εσωτερικό οποιουδήποτε συστήματος υπολογιστών, είναι σημαντικό να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή. Τερματίστε τον υπολογιστή από το λειτουργικό σύστημα . Αφού το σύστημα κλείσει με ασφάλεια, απενεργοποιήστε την τροφοδοσία του εσωτερικού εξαρτήματος, αναστρέφοντας το διακόπτη στο πίσω μέρος του υπολογιστή και αφαιρώντας το καλώδιο τροφοδοσίας εναλλασσόμενου ρεύματος.

Αφού τα πράγματα είναι κλειστά, αρπάξτε το κατσαβίδι Philips για να ξεκινήσετε.

02 του 09

Ανοίξτε την θήκη του υπολογιστή

Ανοίξτε την θήκη υπολογιστών. © Μαρκ Κιμίν

Το άνοιγμα της θήκης του υπολογιστή θα διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής της θήκης. Οι περισσότερες νέες περιπτώσεις θα χρησιμοποιούν είτε ένα πλευρικό πλαίσιο είτε μια πόρτα, ενώ τα παλαιότερα μοντέλα απαιτούν την αφαίρεση ολόκληρου του καλύμματος. Αφαιρέστε τις βίδες που χρησιμοποιούνται για να στερεώσετε το κάλυμμα στη θήκη και να τις τοποθετήσετε στην άκρη σε ασφαλές μέρος.

03 του 09

Τοποθετήστε τη μονάδα σκληρού δίσκου στο κλουβί του Drive

Στερεώστε τη μονάδα δίσκου στο κλουβί ή το δίσκο. © Μαρκ Κιμίν

Τα περισσότερα συστήματα υπολογιστών χρησιμοποιούν ένα κανονικό κλουβί για να εγκαταστήσουν ένα σκληρό δίσκο, αλλά μερικές νεότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν μια κασέτα ή κιγκλιδώματα. Ακολουθούν οι οδηγίες για τις δύο πιο συνήθεις μεθόδους:

Drive Cage: Απλά σύρετε τη μονάδα δίσκου μέσα στον κλωβό έτσι ώστε οι οπές στερέωσης στη μονάδα κίνησης να ευθυγραμμιστούν με τις οπές στο κλουβί. Στερεώστε τη μονάδα στο κλουβί με βίδες.

Δίσκος ή κιγκλιδώματα: Αφαιρέστε το δίσκο ή τις ράγες από το σύστημα και ευθυγραμμίστε το δίσκο ή τις ράγες ώστε να ταιριάζουν με τις οπές στερέωσης στη μονάδα. Στερεώστε τη μονάδα δίσκου στο δίσκο ή στις ράγες χρησιμοποιώντας βίδες. Μόλις στερεωθεί ο δίσκος, σύρετε το δίσκο ή τη μονάδα δίσκου στην κατάλληλη υποδοχή μέχρι να ασφαλιστεί.

04 του 09

Συνδέστε το καλώδιο Serial ATA στη μητρική πλακέτα

Συνδέστε το καλώδιο Serial ATA στη μητρική πλακέτα. © Μαρκ Κιμίν

Συνδέστε το καλώδιο Serial ATA στην υποδοχή πρωτογενούς ή δευτερεύοντος Serial ATA στη μητρική πλακέτα ή στην κάρτα PCI . Ο δίσκος μπορεί να συνδεθεί είτε αν και αν η μονάδα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα εκκίνησης, επιλέξτε το πρωτεύον κανάλι, καθώς πρόκειται για την πρώτη μονάδα εκκίνησης μεταξύ των συνδέσεων Serial ATA.

05 του 09

Συνδέστε το καλώδιο Serial ATA στη μονάδα δίσκου

Συνδέστε το καλώδιο SATA στη μονάδα δίσκου. © Μαρκ Κιμίν

Συνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου Serial ATA στη μονάδα σκληρού δίσκου. Σημειώστε ότι το σειριακό καλώδιο ATA είναι κλειδωμένο έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί μόνο με έναν τρόπο στη μονάδα.

06 του 09

(Προαιρετικό) Συνδέστε το Adapower Power Serial ATA

Συνδέστε τον προσαρμογέα τροφοδοσίας SATA. © Μαρκ Κιμίν

Ανάλογα με τις υποδοχές τροφοδοσίας της μονάδας και την τροφοδοσία μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε προσαρμογέα τροφοδοσίας 4 ακίδων σε SATA. Εάν απαιτείται, συνδέστε τον προσαρμογέα στην υποδοχή τροφοδοσίας Molex 4 ακίδων από την τροφοδοσία ρεύματος. Τα περισσότερα νέα τροφοδοτικά θα έρθουν με δύο βύσματα Serial ATA απευθείας από την παροχή ρεύματος.

07 του 09

Συνδέστε την τροφοδοσία στη μονάδα δίσκου

Συνδέστε τη δύναμη SATA στη μονάδα δίσκου. © Μαρκ Κιμίν

Συνδέστε το βύσμα Serial ATA στην υποδοχή του σκληρού δίσκου. Σημειώστε ότι ο σύνδεσμος τροφοδοσίας Serial ATA είναι μεγαλύτερος από τον σύνδεσμο του καλωδίου μεταφοράς δεδομένων.

08 από 09

Κλείστε την θήκη του υπολογιστή

Στερεώστε το κάλυμμα στην θήκη. © Μαρκ Κιμίν

Σε αυτό το σημείο, όλα τα εσωτερικά έργα για το σκληρό δίσκο έχει ολοκληρωθεί. Αντικαταστήστε τον πίνακα ή το κάλυμμα του υπολογιστή στο περίβλημα και στερεώστε τον με τις βίδες που αφαιρέθηκαν στο παρελθόν κατά το άνοιγμα της θήκης του υπολογιστή.

09 του 09

Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή

Συνδέστε την τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος στον υπολογιστή. © Μαρκ Κιμίν

Το μόνο που έχει να κάνει τώρα είναι η ενεργοποίηση του υπολογιστή. Συνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας εναλλασσόμενου ρεύματος στο σύστημα του υπολογιστή και στρέψτε το διακόπτη στην πίσω πλευρά στη θέση ON.

Μόλις ληφθούν αυτά τα βήματα, ο σκληρός δίσκος πρέπει να εγκατασταθεί φυσικά στον υπολογιστή για σωστή λειτουργία. Η μονάδα δίσκου πρέπει να διαμορφωθεί για χρήση με το λειτουργικό σύστημα πριν να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση που συνοδεύει τη μητρική πλακέτα ή τον υπολογιστή σας για περισσότερες πληροφορίες.