Τι είναι το Google Android;

Τι είναι το Android; Δεν μιλάμε για ρομπότ. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για smartphones. Το Android είναι ένα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα κινητού τηλεφώνου που βασίζεται στο Linux που αναπτύχθηκε από την Google. Το λειτουργικό σύστημα Android (OS) εξουσιοδοτεί τα τηλέφωνα, τα ρολόγια και ακόμη και τα στερεοφωνικά αυτοκινήτων. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και να μάθουμε τι είναι πραγματικά το Android.

Android Open-Source Project

Το Android είναι ένα ευρέως υιοθετημένο έργο ανοιχτού κώδικα. Η Google αναπτύσσει ενεργά την πλατφόρμα Android, αλλά δίνει δωρεάν ένα μέρος της σε κατασκευαστές υλικού και φορείς τηλεφωνίας που επιθυμούν να χρησιμοποιούν το Android στις συσκευές τους. Η Google χρεώνει μόνο τους κατασκευαστές εάν εγκαθιστούν επίσης το τμήμα εφαρμογών Google του λειτουργικού συστήματος. Πολλές (αλλά όχι όλες) σημαντικές συσκευές που χρησιμοποιούν το Android επιλέγουν επίσης το τμήμα της υπηρεσίας Google που αφορά τις εφαρμογές Google. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Amazon. Παρόλο που τα δισκία Kindle Fire χρησιμοποιούν το Android, δεν χρησιμοποιούν τα τμήματα Google και η Amazon διατηρεί ξεχωριστό κατάστημα εφαρμογών Android.

Πέρα από το τηλέφωνο:

Το Android εξουσιοδοτεί τα τηλέφωνα και τα tablet, αλλά η Samsung έχει πειραματιστεί με διεπαφές Android σε μη ηλεκτρονικές συσκευές τηλεφώνου όπως κάμερες και ακόμη και ψυγεία. Η Android TV είναι μια πλατφόρμα παιχνιδιών / streaming που χρησιμοποιεί το Android. Ο παπαγάλος κάνει ακόμα μια ψηφιακή κορνίζα φωτογραφιών και ένα στερεοφωνικό σύστημα αυτοκινήτου με το Android. Ορισμένες συσκευές προσαρμόζουν το Android ανοιχτού κώδικα χωρίς τις εφαρμογές Google, έτσι ώστε να μπορείτε ή να μην αναγνωρίζετε το Android όταν το βλέπετε.

Ανοιχτή Συμμαχία Συσκευών:

Η Google δημιούργησε μια ομάδα εταιριών υλικού, λογισμικού και τηλεπικοινωνιών που ονομάζεται Open Handset Alliance με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Android. Τα περισσότερα μέλη έχουν επίσης στόχο να κερδίσουν χρήματα από το Android, είτε με την πώληση τηλεφώνων, τηλεφωνικών υπηρεσιών ή εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Google Play (Android Market):

Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει λήψη του SDK (κιτ ανάπτυξης λογισμικού) και να γράψει εφαρμογές για τηλέφωνα Android και να αρχίσει να αναπτύσσεται για το Google Play store. Οι προγραμματιστές που πωλούν εφαρμογές στην αγορά του Google Play χρεώνονται περίπου το 30% της τιμής πώλησής τους σε τέλη που πηγαίνουν για να διατηρήσουν την αγορά του Google Play. (Ένα μοντέλο αμοιβής είναι αρκετά χαρακτηριστικό για τις αγορές διανομής εφαρμογών.)

Ορισμένες συσκευές δεν περιλαμβάνουν υποστήριξη για το Google Play και ενδέχεται να χρησιμοποιούν εναλλακτική αγορά. Οι Kindles χρησιμοποιούν την αγορά εφαρμογών της Amazon, πράγμα που σημαίνει ότι το Amazon κάνει τα χρήματα μακριά από τις πωλήσεις εφαρμογών.

Πάροχοι υπηρεσιών:

Το iPhone ήταν πολύ δημοφιλές, αλλά όταν εισήχθη για πρώτη φορά, ήταν αποκλειστικά στην AT & T. Το Android είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα. Πολλοί μεταφορείς μπορούν να προσφέρουν κινητά τηλέφωνα με Android, παρόλο που οι κατασκευαστές συσκευών ενδέχεται να έχουν αποκλειστική συμφωνία με έναν μεταφορέα. Αυτή η ευελιξία επέτρεψε στο Android να αναπτυχθεί απίστευτα γρήγορα ως πλατφόρμα.

Υπηρεσίες Google:

Επειδή η Google ανέπτυξε Android, έρχεται με πολλές υπηρεσίες εφαρμογών Google εγκατεστημένες ακριβώς έξω από το κουτί. Το Gmail, το Ημερολόγιο Google, οι Χάρτες Google και το Google Now είναι όλα προεγκατεστημένα στα περισσότερα τηλέφωνα Android. Ωστόσο, επειδή το Android μπορεί να τροποποιηθεί, οι μεταφορείς μπορούν να επιλέξουν να το αλλάξουν. Η Verizon Wireless, για παράδειγμα, έχει τροποποιήσει ορισμένα τηλέφωνα Android για να χρησιμοποιήσει το Bing ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης. Μπορείτε επίσης να καταργήσετε έναν λογαριασμό Gmail από μόνος σας.

Οθόνη αφής:

Το Android υποστηρίζει οθόνη αφής και είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε χωρίς ένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα trackball για κάποια πλοήγηση, αλλά σχεδόν όλα γίνονται με άγγιγμα. Το Android υποστηρίζει επίσης χειρονομίες πολλαπλής αφής, όπως το pinch-to-zoom. Τούτου λεχθέντος, το Android είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει και άλλες μεθόδους εισόδου, όπως τα joysticks (για το Android TV) ή τα φυσικά πληκτρολόγια.

Το μαλακό πληκτρολόγιο (πληκτρολόγιο οθόνης) στις πρόσφατες εκδόσεις του Android υποστηρίζει τα πλήκτρα είτε μεμονωμένα είτε μετακινώντας μεταξύ των γραμμάτων για να διευκρινίσετε τις λέξεις. Το Android τότε μαντεύει τι εννοείτε και ολοκληρώνει αυτόματα τη λέξη. Αυτή η αλληλεπίδραση στυλ αντιστοίχισης μπορεί να φαίνεται πιο αργή από την αρχή, αλλά οι έμπειροι χρήστες βρίσκουν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αγγίζουν τα μηνύματα.

Θρυμματισμός:

Μια συχνή κριτική του Android είναι ότι είναι μια κατακερματισμένη πλατφόρμα. Το πλαίσιο φωτογραφιών του Parrot, για παράδειγμα, δεν είχε απολύτως καμία ομοιότητα με ένα τηλέφωνο Android. Αν οι προγραμματιστές δεν μου είπαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει Android, δεν θα είχα ξαναδεί. Οι φορείς τηλεφωνίας όπως η Motorola, η HTC, η LG, η Sony και η Samsung έχουν προσθέσει τις δικές τους διεπαφές χρήστη με το Android και δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν. Αισθάνονται ότι διακρίνει το εμπορικό σήμα τους, παρόλο που οι προγραμματιστές συχνά εκφράζουν την απογοήτευσή τους ότι πρέπει να υποστηρίξουν τόσες πολλές παραλλαγές.

Η κατώτατη γραμμή:

Το Android είναι μια συναρπαστική πλατφόρμα για τους καταναλωτές και τους προγραμματιστές. Είναι το φιλοσοφικό αντίθετο του iPhone με πολλούς τρόπους. Όταν το iPhone επιχειρεί να δημιουργήσει την καλύτερη εμπειρία χρήστη περιορίζοντας τα πρότυπα υλικού και λογισμικού, το Android προσπαθεί να το εξασφαλίσει ανοίγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το λειτουργικό σύστημα.

Αυτό είναι καλό και κακό. Οι κατακερματισμένες εκδόσεις του Android ενδέχεται να παρέχουν μοναδική εμπειρία χρήστη, αλλά και λιγότεροι χρήστες ανά παραλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε τους προγραμματιστές εφαρμογών, τους κατασκευαστές αξεσουάρ και τους συγγραφείς τεχνολογίας (ahem). Επειδή κάθε αναβάθμιση Android πρέπει να τροποποιηθεί για τις συγκεκριμένες αναβαθμίσεις του υλικού και της διεπαφής χρήστη κάθε συσκευής, αυτό σημαίνει ότι η λήψη ενημερώσεων για τροποποιημένα τηλέφωνα Android διαρκεί περισσότερο.

Τα θέματα αποσπασματικής τοποθέτησης, το Android είναι μια ισχυρή πλατφόρμα που διαθέτει μερικά από τα πιο γρήγορα και καταπληκτικά τηλέφωνα και ταμπλέτες στην αγορά.